2018. január 31., szerda

Diós hókifli

Igencsak el vagyok maradva ezzel a bejegyzéssel, hiszen a hókifli tipikus karácsonyi aprósütemény. Igazából annyira imádnivaló süti, hogy bármikor szívesen eszegetném ezeket a porhanyós kifliket. Már az idejét sem tudom mikor sütöttem, nemrég leltem rá a képekre. A recept Horváth Ilonától származik.



Diós hókifli 
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
20 dkg vaj/margarin
10 dkg porcukor (én csak 5 dkg tettem bele)
10 dkg dió

Forgatáshoz:
vaníliás porcukor

Elkészítés:
Először a lisztet összekeverjük a dióval, a porcukorral majd hozzágyúrjuk a vajat. Ha összeállt a tészta, akkor 1 órára hűtőbe tesszük pihenni. 
A pihentetést követően a tésztából ceruzavastagságú rudakat sodrunk, amiket 5 cm hosszúságúra darabolunk és kifliket formálunk belőlük. 
A sütőpapírra sorakoztatjuk őket, majd előmelegített sütőben közepes tűznél megsütjük. Akkor lesz jó, ha a kiflilábak már pirulnak. (8-10 perc)
Ha kivettük őket a sütőből, akkor még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk a kifliket és egy tálba halmozzuk őket.



2018. január 25., csütörtök

Túrós sütemény

Nemrég találtam meg ennek a túrós sütinek a képeit a gépemen. Ez még tavaly készült. Egyszerű kevert tészta az alapja, amire csak rá kell önteni a túrós krémet és már mehet is a sütőbe. Finom gyors túrós süti! :)

Túrós sütemény
Hozzávalók:
A tésztához:
125 g vaj
125 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
0,5 dl tej
250 g liszt
fél csomag sütőpor

A túrós krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
300 ml tej
5 evőkanál cukor
250 g túró
1 evőkanál gríz
2 tojásfehérje
2 marék mazsola

Elkészítés:
Robotgép segítségével a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat egyesével hozzáadva tovább verjük. Ha már jó habos, akkor beleöntjük a tejet.  A  lisztet és a sütőport összekeverjük és beleszitáljuk a tojásos részbe. A tésztát egy kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk.
A vaníliás pudingport 2 evőkanál cukorral és 300 ml tejjel megfőzzük és kihűtjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk.
A túrót, a kihűlt pudingot, a 3 evőkanál cukrot összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A végén a grízt és a mazsolát is beleszórjuk. A túrókrémet a kevert tészta tetejére öntjük és előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük. Tűpróbát végezzünk!





2018. január 20., szombat

Amarántos kakaós keksz

Ha szeretitek a kakaós finomságokat, akkor nem is lehetne jobb választás egy finom keksznél. Ebben egészséges zabpehely és puffasztott amaránt is van.  Ezt a ropogtatanivalót még tavaly sütöttem, de csak most jutottam oda, hogy megosszam Veletek. Ha tetszik, próbáljátok ki! :)


Amarántos kakaós keksz
Hozzávalók:
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g zabpehely
100 g puffasztott amaránt
200 g vaj
100 g porcukor (vagy Xilit)
1 evőkanál kakaó
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál sütőpor
1 tojás

Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, a porcukrot, a kakaót, a fahéjat, a sütőport, a puffasztott amarántot és a zabpelyhet belekeverjük. A vajat kisebb kockákra vágjuk és elmorzsoljuk a liszttel. Ezt követően hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk a tésztát. Ha nem állna össze, adjunk hozzá egy pici tejet vagy tejfölt. Az így kapott tésztát fóliába tekerjük és 1 órára hűtőbe tesszük pihenni. A hűtőből kivéve a tésztát kinyújtjuk és korongokat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.