2014. október 12., vasárnap

Kávékrémes-fehércsokis piskóta



Tegnap kihasználtuk a kellemes, napsütéses időt és csavarogtunk egy kicsit a városban. Nem szerveztünk nagy programot, csak sétálgattunk, nézelődtünk és szívtuk magunkba a napfényt. :) A gyönyörű időjárást kihasználva így tegnap nem kapcsoltam be a sütőt. A most következő krémes sütemény még a múlt hétvégén készült, csak nem volt időm Veletek megosztani. A recept forrása: http://koskacukor.blogspot.hu/2014/04/kavekremes-fehercsokis-piskota.html
Annyit változtattam az eredeti recepten, hogy a fehércsokis mázat keményebbre készítettem. A süti krémjét a leírtak szerint csináltam, amit utólag egy picit lágynak gondolok, de ízre nagyon finom, kávés.  Aki az édesebb-krémesebb sütiket szereti, próbálja ki. :)

Kávékrémes-fehércsokis piskóta


Fehér piskótához:
3 tojás
60 g liszt
60 g cukor
1 kk. sütőpor

Kakaós piskótához:
3 tojás
50 g liszt
20 g holland kakaó
60 g cukor
1 kk. sütőpor

Kávékrémhez:
1,5 dl fekete kávé
3,5 dl tej
40 g vaníliás pudingpor
3 tojás sárgája
15 dkg cukor
200 g mascarpone
70 g puha vaj

Tetejére:
200 g fehércsokoládé
1 dl tejszín

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra, a tepsit kivajazzuk, kilisztezzük. A piskótákhoz kettéválasztjuk a tojásokat. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. A felvert habhoz adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd hozzászitáljuk a lisztes keveréket. A tésztát a kivajazott tepsibe simítjuk, majd a sütőbe tesszük, tűpróbáig sütjük.

Amikor kész vagyunk a fehér piskótával, ugyanígy elkészítjük a kakaósat is.
A krémhez felforraljuk a tejet a kávéval és a cukorral, 1 dl hagyjunk ki, amivel kikeverjük a pudingport és a tojások sárgáját. Amikor felforrt, hozzáöntjük a pudingos keveréket és besűrítjük. A végén már vegyük alacsonyabbra a lángot, nehogy véletlen megfőzzük a tojásokat. 

A krémet kihűtjük, és jól kikeverjük a mascarponéval és a vajjal. Alura kerül a fehér piskóta, amire rákenjük a krémet, majd ráhelyezzük a kakaós piskótát. A tejszínt felmelegítjük, beletördeljük a fehércsokit. Amikor a teljesen elolvadt, bevonjuk vele a sütemény tetejét. Tegyük hűtőbe és jól hűtsük le!


2014. október 1., szerda

Kókuszkrémes csokitorta



A hétvégén a sütőtökös süti mellett egy tortát is kreáltam, melyet most megosztok Veletek. Be kell vallanom, hogy a tortakészítés még nem megy olyan jól, mint szeretném. A piskóta mindig jól sikerül, de a torta összeállításában, díszítésében nem vagyok még elég ügyes. Szóval van hová fejlődni, bízom benne, hogy a gyakorlás  majd meghozza a gyönyörű végeredményt. 
A csoki és kókusz találkozása mindig nyerő párosítás, így született meg saját ötletem alapján ez a kókuszkrémes csokitorta.  Szerény kinézete ellenére igazán finomra sikeredett. :)


Kókuszkrémes csokitorta
Hozzávalók:
Tészta:
8 tojás
8 evőkanál cukor
7 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor

Kókuszos krém:
1 l tej
3 csomag tejszínízű pudingpor
40 dkg mascarpone
15 dkg dkg cukor (ízlés szerint)
15 dkg kókuszreszelék

Csokoládékrém:
15 dkg étcsokoládé
2 dl habtejszín

Díszítéshez:

mandula

Elkészítés:
A megadott hozzávalókból egy kakaós piskótát sütünk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral felverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét. Ezután a kakaóval elkevert lisztet apránként hozzáadjuk.  A tésztát egy 23 cm-es kivajazott tortaformába simítjuk és 150 fokon tűpróbáig sütjük. 
Elkészítjük a csokoládékrémet. A tejszínt felforraljuk és beletördeljük az étcsokoládét. Addig főzzük, míg besűrűsödik. Amikor kész félretesszük, felhasználásig a hűtőben pihentetjük.
A kókuszos krémhez a pudingport pici cukorral és kevés tejjel simára kavarjuk. A maradék tejet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk az elkavart pudingot és krémmé főzzük. Amikor már nem forró a krém, belekeverjük a mascarponét és a kókuszreszeléket. 
A kakaós piskótát háromfelé vágjuk. A kókuszos krémet rákenjük a két tortalapra, majd körbekenjük a torta oldalát és megszórjuk kókuszreszelékkel. A hűtőből kivett csokoládékrémet robotgéppel egy kicsit kihabosítjuk és a torta tetejére kenjük. Díszítésként szeletelt mandulával megszórjuk. A tortát egy éjszakára tegyük hűtőbe.


2014. szeptember 28., vasárnap

Sütőtökös-kakaós morzsás süti



Szezonális alapanyagból, sütőtökből készült sütit hoztam Nektek, melyet tegnap sütöttem. Nagy rajongója vagyok a narancssárga, édeskés ízvilágú zöldségnek, melyből nem csak finom ételeket, hanem isteni desszerteket is lehet készíteni. A Közép- illetve Dél-Amerikából származó növény nem csak finom ősz-téli csemege, hanem egészségügyi szempontból is rendkívül hasznos a fogyasztása. Magas rosttartalma elősegíti a kiegyensúlyozott emésztést, illetve magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns táplálék. Ezen kívül magas káliumtartalma miatt vértisztító, méregtelenítő hatású. További pozitív tulajdonsága, hogy a benne található tiaminnak köszönhetően emlékezet- és hangulatjavító hatása is van. :) Elmondható tehát, hogy kiemelkedő élettani hatásai miatt érdemes beépíteni az értrendünkbe. Én számtalan variációban készítettem már, csináltam belőle, ívólét, levest és különféle édességeket.
Tegnap egy egyszerű sütit készítettem belőle. Finom, puha a tésztája, a teteje kicsit ropogós. A krémjét a fahéj teszi különlegessé. Ajánlom kipróbálásra, látványa is szép és ízre is finom. :)

Sütőtökös-kakaós morzsás süti
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
4 dkg kakaópor
15 dkg margarin
2 tojássárgája
1 kiskanál sütőpor
8 dkg cukor

A töltelékhez:
25 dkg sütőtökpüré
2 tasak vaníliás puding
0.5 teáskanál őrölt fahéj
5 dl almalé
10 dkg cukor

A morzsához:
8 dkg liszt
5 dkg vaj
5 dkg cukor
fél evőkanál kakaópor


Elkészítés:
A tepsit vékonyan kivajazzuk és kilisztezzük.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és fóliába csomagolva 30 percet pihentetjük.

Elkészítjük a tölteléket. A sütőtökpürét lábasba tesszük, felöntjük 3,5 dl almalével, beletesszük a cukrot, a fahéjat és hagyjuk kicsit párolódni (kb. 10 perc). Közben a két tasak pudingport kikeverjük a maradék almalével, végül a lábasba öntjük, összeforraljuk.

A tésztát kinyújtjuk és belerakjuk a kivajazott tepsibe. A tölteléket a tésztára simítjuk. A morzsához megolvasztjuk a vajat és belekeverjük a cukrot, a lisztet és a kakaót.   A kakaós tésztát a sütőtökös töltelék tetejére morzsoljuk úgy, hogy befedje.

A sütit betoljuk a sütőbe 20-30 percre. Ha illatozik és ropogósra sült a teteje, kész is van. :)