2014. október 12., vasárnap

Kávékrémes-fehércsokis piskóta



Tegnap kihasználtuk a kellemes, napsütéses időt és csavarogtunk egy kicsit a városban. Nem szerveztünk nagy programot, csak sétálgattunk, nézelődtünk és szívtuk magunkba a napfényt. :) A gyönyörű időjárást kihasználva így tegnap nem kapcsoltam be a sütőt. A most következő krémes sütemény még a múlt hétvégén készült, csak nem volt időm Veletek megosztani. A recept forrása: http://koskacukor.blogspot.hu/2014/04/kavekremes-fehercsokis-piskota.html
Annyit változtattam az eredeti recepten, hogy a fehércsokis mázat keményebbre készítettem. A süti krémjét a leírtak szerint csináltam, amit utólag egy picit lágynak gondolok, de ízre nagyon finom, kávés.  Aki az édesebb-krémesebb sütiket szereti, próbálja ki. :)

Kávékrémes-fehércsokis piskóta


Fehér piskótához:
3 tojás
60 g liszt
60 g cukor
1 kk. sütőpor

Kakaós piskótához:
3 tojás
50 g liszt
20 g holland kakaó
60 g cukor
1 kk. sütőpor

Kávékrémhez:
1,5 dl fekete kávé
3,5 dl tej
40 g vaníliás pudingpor
3 tojás sárgája
15 dkg cukor
200 g mascarpone
70 g puha vaj

Tetejére:
200 g fehércsokoládé
1 dl tejszín

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra, a tepsit kivajazzuk, kilisztezzük. A piskótákhoz kettéválasztjuk a tojásokat. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. A felvert habhoz adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd hozzászitáljuk a lisztes keveréket. A tésztát a kivajazott tepsibe simítjuk, majd a sütőbe tesszük, tűpróbáig sütjük.

Amikor kész vagyunk a fehér piskótával, ugyanígy elkészítjük a kakaósat is.
A krémhez felforraljuk a tejet a kávéval és a cukorral, 1 dl hagyjunk ki, amivel kikeverjük a pudingport és a tojások sárgáját. Amikor felforrt, hozzáöntjük a pudingos keveréket és besűrítjük. A végén már vegyük alacsonyabbra a lángot, nehogy véletlen megfőzzük a tojásokat. 

A krémet kihűtjük, és jól kikeverjük a mascarponéval és a vajjal. Alura kerül a fehér piskóta, amire rákenjük a krémet, majd ráhelyezzük a kakaós piskótát. A tejszínt felmelegítjük, beletördeljük a fehércsokit. Amikor a teljesen elolvadt, bevonjuk vele a sütemény tetejét. Tegyük hűtőbe és jól hűtsük le!


2014. október 1., szerda

Kókuszkrémes csokitorta



A hétvégén a sütőtökös süti mellett egy tortát is kreáltam, melyet most megosztok Veletek. Be kell vallanom, hogy a tortakészítés még nem megy olyan jól, mint szeretném. A piskóta mindig jól sikerül, de a torta összeállításában, díszítésében nem vagyok még elég ügyes. Szóval van hová fejlődni, bízom benne, hogy a gyakorlás  majd meghozza a gyönyörű végeredményt. 
A csoki és kókusz találkozása mindig nyerő párosítás, így született meg saját ötletem alapján ez a kókuszkrémes csokitorta.  Szerény kinézete ellenére igazán finomra sikeredett. :)


Kókuszkrémes csokitorta
Hozzávalók:
Tészta:
8 tojás
8 evőkanál cukor
7 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor

Kókuszos krém:
1 l tej
3 csomag tejszínízű pudingpor
40 dkg mascarpone
15 dkg dkg cukor (ízlés szerint)
15 dkg kókuszreszelék

Csokoládékrém:
15 dkg étcsokoládé
2 dl habtejszín

Díszítéshez:

mandula

Elkészítés:
A megadott hozzávalókból egy kakaós piskótát sütünk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral felverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét. Ezután a kakaóval elkevert lisztet apránként hozzáadjuk.  A tésztát egy 23 cm-es kivajazott tortaformába simítjuk és 150 fokon tűpróbáig sütjük. 
Elkészítjük a csokoládékrémet. A tejszínt felforraljuk és beletördeljük az étcsokoládét. Addig főzzük, míg besűrűsödik. Amikor kész félretesszük, felhasználásig a hűtőben pihentetjük.
A kókuszos krémhez a pudingport pici cukorral és kevés tejjel simára kavarjuk. A maradék tejet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk az elkavart pudingot és krémmé főzzük. Amikor már nem forró a krém, belekeverjük a mascarponét és a kókuszreszeléket. 
A kakaós piskótát háromfelé vágjuk. A kókuszos krémet rákenjük a két tortalapra, majd körbekenjük a torta oldalát és megszórjuk kókuszreszelékkel. A hűtőből kivett csokoládékrémet robotgéppel egy kicsit kihabosítjuk és a torta tetejére kenjük. Díszítésként szeletelt mandulával megszórjuk. A tortát egy éjszakára tegyük hűtőbe.