2021. december 11., szombat

Narancsos-joghurtos szelet

A téli szezon legjellemzőbb gyümölcse a narancs, ennek felhasználásával készítettem ezt a joghurtos szeletet. A süti alakbarát, nincs benne cukor, a tésztájában pedig darált mandula van. Aki szereti a gyümölcsös-joghurtos sütiket, annak ajánlom. :)



Narancsos-joghurtos szelet

Hozzávalók:

A kevert mandulás tésztához:

5 dkg darált mandula

1 dl tej

1 tojás

édesítő ízlés szerint

7,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

fél tasak sütőpor

csipet só


A joghurtkrémhez:

500 g görög joghurt

édesítő ízlés szerint

2-3 csepp bio narancs olaj

10 g zselatin


A zselés részhez:

6 g átlátszó tortazselé

1 dl víz

kevés édesítő

1-2 csepp bio narancs olaj

1 narancs


Elkészítés:

Egy tálban a tojást az édesítőszerrel felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a tejet.  Ezután hozzáadjuk a teljes kiőrlésű búzalisztet, a darált mandulát, a sütőport és a sót. Összekeverjük az egészet, majd a tésztát egy kisebb kivajazott kerámiaformába öntjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon tűpróbáig sütjük.

A görög joghurtot ízlés szerint édesítjük, majd hozzákeverjük a narancs olajat. 

A kimért zselatint kevés vízben megduzzasztjuk, majd alacsony lángon meglangyosítjuk. A zselatint elkeverjük 2-3 evőkanál narancsos joghurtkrémmel, majd hozzáadjuk a többi krémhez. Ezután a krémet a kerámiaformában lévő mandulás tésztára öntjük. A sütit hűtőbe tesszük dermedni.

Amíg a krém dermed, a narancsot meghámozzuk és gerezdekre szedjük. A narancsdarabokat a megdermedt krém tetejére tesszük. A vizet  és a narancs olajat összekeverjük, édesítővel ízesítjük. A torzsalét elkeverjük a narancsos keverékkel, majd gázra tesszük és forrástól számítva 1 percig főzzük. A kész tortazselét kicsit hagyjuk hűlni, majd  ráöntjük a narancsra. A sütit ismét hűtőbe tesszük,  majd 2-3 órás dermedési idő után szeleteljük.


8 megjegyzés: