Kihasználom az eperszezont, ameddig csak lehet friss eperrel többféle süteményt is készítek. Múlt héten egy túrós-epres süteményt sütöttem, amely igazán finom lett. Az eper a túróval nagyon összepasszol, szóval érdemes meglepni vele a családot. :)
Epres túrókocka
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt (nálam fele teljes kiőrlésű tönkölyliszt volt)
1 csipet só
1 teáskanál sütőpor
5 dkg porcukor
1 tojás
10 dkg vaj
A tésztát megszórni:
4 evőkanál búzadara
Az epres töltelékhez:
40 dkg eper
6 evőkanál keményítő
A túrós töltelékhez:
50 dkg túró
2 tojás szétválasztva
15 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
3 evőkanál keményítő
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sóval, a cukorral, a sütőporral, majd hozzáadjuk a vajat és összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.
Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát (30x20 cm-re), majd a kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük.
A túrótöltelék elkészítése következik. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a két tojás sárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a keményítőt majd az egészet jó elkeverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a túrós keverékez.
Az epret alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, összedaraboljuk és összekeverjük a keményítővel. A tésztát megszórjuk 2 evőkanál búzadarával, majd rászórjuk az epret, végül meghintjük a maradék, 2 evőkanál búzadarával. Az eperre ráöntjük a túrós tölteléket és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. Hagyjuk a tepsibe kihűlni és szeletelhetjük.
Finomakat sütöttél eperből, csak sajnos hamarosan lejár az ideje....
VálaszTörlésKöszönöm. :) Sajnos már lejárt az ideje az epernek.
Törlés