2016. január 9., szombat

Mákos gyűrűk és diós bejgli

2015 karácsonyán nálunk most nem voltak sütihegyek. Sütöttem aprósüteményeket, zserbót és diós bejglit.  Az aprósütemények közül a népszerűségi lista első helyezettjei ezek a mákos gyűrűk lettek.  Ez a „nem lehet abbahagyni, na jó, még egy utolsó darabot” típusú süti. A tésztájában zsír van, amitől igazán omlós és finom lesz. :) A receptet Fűszermánia blogján találtam, nagyon köszönöm.

 

Mákos gyűrűk
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
15 dkg hideg házi sertészsír
csipetnyi só
3-4 evőkanál tejföl

A töltelékhez:
15 dkg darált mák
6 evőkanál kristálycukor
½ citrom lereszelt héja
½ dl forró tej
A forgatáshoz:
kb. 15 dkg porcukor


Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzákeverjük a tejfölt. A hozzávalókat összegyúrjuk egy tésztacipóvá és egy éjszakára betesszük pihenni a hűtőbe. 
Másnap sütés előtt egy negyed órával elővesszük a tésztát, hogy könnyebb legyen nyújtani. 
A töltelékhez a darált mákot összekeverjük a cukorral és a citromhéjjal, majd csepegtetve ráöntjük a forró tejet és elkeverjük, hogy összeálljanak a mákszemek. (Vigyázzunk, hogy ne legyen lucskos a máktöltelék!)
A cipót lisztezett felületen 2,5 mm vastagságúra kinyújtjuk, csíkokban ráhelyezzük a tölteléket, majd egyszer ráhajtjuk a tésztát. Az így kapott hengert 2 cm-es darabokra vágjuk. 

A gyűrűket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és 180ºC-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. A megsült gyűrűket még melegen porcukorba beleforgatjuk és tányérra helyezzük.



Diós bejgli
A diós bejglit a blogomon korábban közzétett mákos bejgli receptje alapján készítettem csak most dióval. Puha omlós tésztája van és a töltelék sem száraz. Nekem ez a bevált receptetem, most is finom lett, a vendégek dicsérték. Így nézett ki:


 



7 megjegyzés:

  1. Egyik jobb és finomabb, mint a másik, szép fotók!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett mindkettő, de nekem a mákosból küldjél! ;-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Küldenék, de már nincs belőle. A következő sütésből küldök, s megízlelheted! :)

      Törlés
  3. Egyik finomabb lehetett mint a másik! Most látom, Vicuska is ugyanezt írta :-) Ezeket a mákos gyűrűket szívesen megkóstolnám, mert ilyet még nem ettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hókiflihez hasonlít a tésztája, meg a töltelékje is. :) Biztos ízlene. Szerintem dióval is finom lehet.

      Törlés
  4. De jól néznek ki, mindkettő! A mákoshoz hasonlót sütöttem, dióval, de kicsit más a tésztája. Bejglit viszont soha. Persze szeretjük, főleg, ha ilyen sok dió van benne!

    VálaszTörlés