A most következő süti receptjét, Okkinál láttam meg, s
azonnal tudtam, hogy ezt meg kell csinálnom. Nálam az eredeti recepthez képest
kicsit vastagabb tésztával készült. Csokis kevert tészta, lágyan krémes mascarponéval
és meggyel a tetején. Egyszerű, gyors süti,
melyet a krémsajt mesésen finommá tesz. Imádom a mascarponét, krémekhez gyakran
használom, szerintem sokkal jobb, finomabb, mint a vaj. A mascarpone
észak-olasz találmány, az 1600-as években készítették először a lombardiai
Lodiban. Neve valószínűleg a lombard dialektusban használt mascherpa, azaz
„tejkrém” szóból ered, bár egyes nyelvészek szerint inkább a spanyol „mas que
bono” kifejezésre vezethető vissza, ami annyit tesz: több mint jó. Szerintem több mint isteni, és ez az olasz
krémsajt csodássá teszi az édességeket, ahogy ezt az egyszerű gyümölcsös sütit is. Ajánlom kipróbálásra
mindenkinek! :)
Márványozott krémsajtos-meggyes kocka
A tésztához:
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
18 dkg vaj
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2 teáskanál rumaroma
4 db tojás
1,5 dl natúr joghurt
A krémsajtos részhez:
25 dkg krémsajt
1 tojás
1 evőkanál búzadara
1 evőkanál keményítő
5 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
18 dkg vaj
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2 teáskanál rumaroma
4 db tojás
1,5 dl natúr joghurt
A krémsajtos részhez:
25 dkg krémsajt
1 tojás
1 evőkanál búzadara
1 evőkanál keményítő
5 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
A lisztet elkeverjük a sütőporral és kakaóporral. A vajat habosra keverjük a cukrokkal, sóval és rumaromával. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat és jól kikeverjük. Ezután váltakozva hozzáadjuk a lisztes keveréket és a joghurtot, és simára keverjük.
A krémsajtot kikavarjuk a cukorral és tojással, majd hozzáadjuk a keményítőt és búzadarát is, és egyneművé kavarjuk.
A kakaós masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd erre rákanalazzuk a krémsajtos masszát. Egy villával márványosítjuk a tetejét, majd rászórjuk a meggyet.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült –e a süti.
Örülök, hogy Te is elkészítetted! :) Nagyon guszta lett, jól jönne most 1-2 szelet. :)
VálaszTörlésA mascarpone szerintem is nagyon finom sütialapanyag:-) Nagyon vonzó ez a süti, nem csak a krémsajtnak, de a meggynek köszönhetően is!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Tetszetős sütemény! Jól esne egy kis kóstoló belőle! :)
VálaszTörlés