2022. december 25., vasárnap

Karácsonyi kakaós-mandulás zabkeksz - Boldog karácsonyt! 🎄

Fogadjátok szeretettel ezt az egyszerű, egészséges, isteni karácsonyi kekszet. A karácsony legértékesebb ajándékait nem a kezünkben tartjuk, hanem a szívünkben érezzük.  A karácsony nem a tárgyak, hanem az emberi kapcsolatok és a szeretet ünnepe. 
Meghitt, áldott, békés ünnepet kívánok mindenkinek!    🎄




Karácsonyi kakaós-mandulás zabkeksz

Hozzávalók:

150 g zabpehelyliszt

50 g darált mandula

50 g liszt (nálam szénhidrát csökkentett)

1 evőkanál kakaópor

1 késhegynyi fahéj

1 késhegynyi sütőpor

édesítő ízlés szerint (nálam folyékony)

1 tojás

100 g vaj

Elkészítés:

A lisztet, a zabpehelylisztet, a darált mandulát egy nagy tálba öntjük. Hozzáadjuk a kakaóport, a fahéjat és a sütőport, majd összekeverjük a hozzávalókat. Ezután elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk az édesítőszert, a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagolva minimum egy órát pihentetjük a hűtőben. 

Lisztezett deszkán a tésztát kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd karácsonyi formával kekszeket szaggatunk belőle. Nálam mézeskalács emberkék születtek. :)

Sütőpapíros tepsire tesszük a kekszeket, majd 180 fokra előmelegített sütőben  11-12 percig sütjük. 


2022. december 22., csütörtök

Zserbótorta

A karácsony elmaradhatatlan sütije a zserbó. A megunhatatlan zserbót tortaformában is elkészíthetjük. A zserbótortát a bevált recept alapján készítettem, csak kicsit egészségesebb verzióban. Annyit változtattam az eredetin, hogy cukor helyett édesítőt használtam, a liszt egy részét pedig  teljes kiőrlésű búzalisztre cseréltem. Mindenkinek kellemes karácsonyi készülődést! 🎄



2022. december 16., péntek

Mézeskalácsos keksz

🎄A munkahelyemen volt egy adventi összejövetel. Erre az alakalomra sütöttem ezt a mézeskalácsos kekszet, amelyet darált dióval díszítettem. A kollégáknak nagyon ízlett az illatos, omlós apróság. 😊


Mézeskalácsos keksz

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg finomliszt

15 dkg porcukor

2 tasak vaníliás cukor

1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék

csipet só

15 dkg vaj

1 tojás sárgája


A tetejére: 

1 tojásfehérje kenni

kevés darált dió szórni


Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a mézeskalács fűszerkeveréket. Az egészet jól elkeverjük. Ezután elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk a tésztát. 

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és karácsonyi formájú kekszeket szaggatunk. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejüket lekenjük tojásfehérjével és megszórjuk darált dióval. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.


2022. november 28., hétfő

Diós sajtos sós keksz

Remek sós kekszet mutatok, amely tökéletes uzsonnára, tízóraira vagy akár borkorcsolyaként is bevethető.  A sajt és a dió remekül passzol egymáshoz, így keksz formában is szuper.  😊

Diós sajtos sós keksz

Hozzávalók:

25 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű búzaliszt)

5 dkg darált dió

12,5 dkg vaj

12 dkg reszelt sajt

1 kiskanál só

1 kiskanál sütőpor

1 tojás


Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a darált dióval, a sóval és sütőporral. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást  és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. 

Lisztezett felületen kinyújtjuk, tetszőleges formával kiszaggatjuk a kekszeket. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket, majd előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. 

2022. november 25., péntek

Mandulás almatorta ricottakrémmel

Megosztom Veletek ezt az egyszerű tortát, amit még az őszi szünetben készítettem. A képek nem olyan szépek,  mert a fényképezés idején nem volt jó fényviszony. Ennek ellenére a torta finom. 


Mandulás almatorta ricottakrémmel

Hozzávalók:

A kevert  tésztához:

4 tojás

2 evőkanál édesítőszer

8 dkg darált mandula

8 dkg liszt

1 dl víz


3 darab alma

kevés őrölt fahéj


A krémhez:

20 g vaníliás pudingpor

2 dl tej

250 g ricotta

édesítőszer


Tetejére:

mandulapehely


Elkészítés:

Sütőpapírt vágunk a tortaforma aljába. Az almákat meghámozzuk és felszeleteljük. Az almaszeleteket elrendezzük a tortaforma aljába, majd megszórjuk fahéjjal. 

A sütőt előmelegítjük.

Az egész tojásokat habosra keverjük az édesítőszerrel. Hozzáöntjük a vizet, majd hozzákeverjük a darált mandulát és a lisztet. A tésztát ráöntjük az almára és kb. 35 perc alatt megsütjük. Tűpróba! Ha megsült, rácson hagyjuk kihűlni a tortaformába. Ezután egy lapos tálat szorítunk a formára és átfordítjuk a tortát. 

A krémhez a vaníliás pudingporból, az édesítőszerből és a tejből sűrű pudingot főzünk. A ricottát kikeverjük a vaníliás pudinggal, majd az almás rétegre simítjuk. A torta tetejét megszórjuk mandulapehellyel. 

2022. november 10., csütörtök

Citromos chiamagos ricottakocka

Amikor felfedeztem a chia magot, akkor egy ideig csak puding formájában készítettem. Aztán később tortát, pitét, kekszet is készítettem ezzel az értékes magocskával. Most egy könnyed citromos ricottakocka receptjét teszem közzé. Remek fitt süti!  :)


Citromos chiamagos ricottakocka

Hozzávalók:

A tésztához: (kicsi kerámiaformához)

40 g teljes kiőrlésű liszt

40 g zabpehelyliszt

1 evőkanál folyékony édesítő

pici só

fél kiskanál sütőpor

35 g vaj


A krémhez:

250 g ricotta

2 tojás

édesítő ízlés szerint

1 evőkanál chia mag

3 csepp citromolaj


Elkészítés:

A teljes kiőrlésű búzalisztet, a zabpehelylisztet, a sót és a sütőport összekeverjük egy tálban. Ezután hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Hozzáadjuk a folyékony édesítőt és összeállítjuk a tésztát.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és beleigazítjuk egy kisebb kerámiaformába. 

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk.

A ricottához hozzáadjuk a tojássárgákat, az édesítőt, a citromolajat, majd simára keverjük az egészet. Ebbe óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert habot. Ezután a chia magot is beleszórjuk.

A citromos chiamagos ricottakrémet ráöntjük a tésztára és elsimítjuk. A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig, tűpróbáig sütjük.