2021. december 11., szombat

Narancsos-joghurtos szelet

A téli szezon legjellemzőbb gyümölcse a narancs, ennek felhasználásával készítettem ezt a joghurtos szeletet. A süti alakbarát, nincs benne cukor, a tésztájában pedig darált mandula van. Aki szereti a gyümölcsös-joghurtos sütiket, annak ajánlom. :)



Narancsos-joghurtos szelet

Hozzávalók:

A kevert mandulás tésztához:

5 dkg darált mandula

1 dl tej

1 tojás

édesítő ízlés szerint

7,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

fél tasak sütőpor

csipet só


A joghurtkrémhez:

500 g görög joghurt

édesítő ízlés szerint

2-3 csepp bio narancs olaj

10 g zselatin


A zselés részhez:

6 g átlátszó tortazselé

1 dl víz

kevés édesítő

1-2 csepp bio narancs olaj

1 narancs


Elkészítés:

Egy tálban a tojást az édesítőszerrel felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a tejet.  Ezután hozzáadjuk a teljes kiőrlésű búzalisztet, a darált mandulát, a sütőport és a sót. Összekeverjük az egészet, majd a tésztát egy kisebb kivajazott kerámiaformába öntjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon tűpróbáig sütjük.

A görög joghurtot ízlés szerint édesítjük, majd hozzákeverjük a narancs olajat. 

A kimért zselatint kevés vízben megduzzasztjuk, majd alacsony lángon meglangyosítjuk. A zselatint elkeverjük 2-3 evőkanál narancsos joghurtkrémmel, majd hozzáadjuk a többi krémhez. Ezután a krémet a kerámiaformában lévő mandulás tésztára öntjük. A sütit hűtőbe tesszük dermedni.

Amíg a krém dermed, a narancsot meghámozzuk és gerezdekre szedjük. A narancsdarabokat a megdermedt krém tetejére tesszük. A vizet  és a narancs olajat összekeverjük, édesítővel ízesítjük. A torzsalét elkeverjük a narancsos keverékkel, majd gázra tesszük és forrástól számítva 1 percig főzzük. A kész tortazselét kicsit hagyjuk hűlni, majd  ráöntjük a narancsra. A sütit ismét hűtőbe tesszük,  majd 2-3 órás dermedési idő után szeleteljük.


2021. december 6., hétfő

Sós túrós pite sajttal

Milyen rég írtam már ide! Egyáltalán nem felejtettem el a blogot, de nem volt időm se az írásra, se az alkotásra. 

A túró az egyik legjobb alapanyag, fehérjedús és nem hizlal. Sokan csak édesség formájában tudják elképzelni. Nemrég egy alj nélküli sós túrós pitét készítettem, aminek alacsony a szénhidráttartalma. A recept sokféleképpen variálható, olyan zöldfűszert teszünk bele, amilyet szeretnénk. 


Sós túrós pite sajttal

Hozzávalók:

500 g túró

180 g tejföl

1 kiskanál só

kevés bazsalikom

kevés oregánó

3 evőkanál zabpehely

1 kiskanál útifűmaghéj

2 tojás


A tetejére: 

50 g reszelt sajt


Elkészítés:

A túróhoz hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, a sót, a bazsalikomot és az oregánót. Egy botmixer segítségével krémesítjük az egészet. Ezt követően hozzákeverjük a zabpelyhet és a útifűmaghéjat. A túrós masszát kivajazott, kilisztezett piteformába simítjuk. Reszelt trappista sajtot szórunk a tetejére, és 180 fokos előmelegített sütőben 30 perc megsütjük.


2021. október 21., csütörtök

Sokmagvas sajtos túrókorongok

Túróból egészséges finomságokat lehet készíteni. Ez egy szénhidrátcsökkentett sós borkorcsolya. Több hasonló is van már van a blogomon. 

Tökmagos túrókorongok

Sajtos-bazsalikomos túrótallérok

Zabos-lenmagos túrótallér

Mindegyiket ajánlom! :)



Sokmagvas sajtos túrókorongok

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg túró

1 tojás

4 evőkanál zabpehelyliszt

1,5 teáskanál só

egy marék reszelt trappista sajt

1 evőkanál lenmag

1 evőkanál szezámmag

1 evőkanál tökmag

A tetejére:

1 tojásfehérje

lenmag, szezámmag, tökmag keveréke


Elkészítés:

A túrót villával összetörjük. Hozzáadjuk a tojást, a zablisztet, a sót, a reszelt sajtot, a lenmagot, a szezámmagot és a tökmagot. Az egészet jól összedolgozzuk és hűtőben pihentetjük fél órát. 

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A masszából kisebb gombócokat formázunk, majd a tepsiben korongokká lapítjuk. A tetejüket lekenjük tojásfehérjével és rászórjuk a magokat. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.



2021. október 5., kedd

Szilvás-ricottás pite

A hűtőben volt két doboz ricotta, aminek közeledett a szavatossági ideje. Gondoltam készítek egy őszi hangulatú pitét, az gyorsan megvan. Az omlós pitetésztát isteni ricottakrémmel töltöttem meg, a tetejére pedig szilvát rakosgattam. Isteni desszert lett, csak ajánlani tudom. :) 



Szilvás-ricottás pite

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

70 g teljes kiőrlésű búzaliszt

30 g finomliszt

egy csipet só

30 g eritrit

50 g vaj

egy tojás sárgája


A krémhez:

500 g ricotta (Szarvasi)

1 tojás

édesítő ízlés szerint

1 csomag vaníliás pudingpor


A tetejére:

negyed kiló szilva


Elkészítés:

A kétféle lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és az eritritet. A felsoroltakat összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne. Ezután a tojássárgáját is hozzáadjuk és omlós tésztát gyúrunk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk. A piteformát kivajazunk, kilisztezünk, amibe a kinyújtott tésztát beleillesztjük. Előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. 

A ricottát a tojással és az édesítővel habosra keverjük. A végén a ricottakrémhez hozzákeverjük a vaníliás pudingport. Ezt a krémet ráöntjük az elősütött pitetésztára. Az elegyengetett krém tetejére felezett szilvaszemeket tesszük és kissé belenyomkodjuk a gyümölcsöt. A süteményt előmelegített sütőbe toljuk és 20 perc alatt megsütjük. 


2021. október 1., péntek

Kókuszos-túrógolyók

Az egészségtudatos táplálkozás főszereplői között szerepel a túró és a zab. Ezekből az alapanyagokból készült ez a diabetikus finomság, ami szénhidrátszegény és fehérjében gazdag. Gyerekekkel is gyorsan elkészíthetők ezek a golyók. Ideális tízóraira vagy uzsonnára! :)



Kókuszos-túrógolyók

Hozzávalók:

250  g túró

3 evőkanál zabpehelyliszt

édesítő

1 teáskanál vaníliakivonat

kevés útifűmaghéj


kókuszreszelék a hempergetéshez


Elkészítés:

A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk az édesítőt és a vaníliakivonatot. Hozzáadjuk a zabpehelylisztet és annyi útifűmaghéjat, hogy jó állaga legyen a golyónak. A masszából kis golyókat formázunk, majd kókuszreszelékbe meghempergetjük őket. Azonnal fogyaszthatjuk a desszertet. 



2021. szeptember 14., kedd

Csokoládés-túrós pite

A csokoládé és a túró páros remek együtt! Ebben az isteni pitében meg főleg. :) 




Csokoládés-túrós pite

Hozzávalók:

50 dkg túró

3 tojás

2 dl tejszín

3 tojás

édesítő

2 evőkanál kakaópor

fél tasak sütőpor

5 evőkanál zabpehely


A tetejére:

80 g olvasztott étcsokoládé

2 dkg vaj

mandulahasábok


Elkészítés:

A zabpelyhet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük egy kis tálban. 

A túróhoz hozzáadjuk a tejszínt, a tojást és az édesítőt. Botmixerrel krémesítjük az egészet, majd hozzáforgatjuk a kakaóval elvegyített zabpelyhet. A masszát kivajazott piteformába simítjuk, és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. 

Az étcsokoládét a vajjal felolvasztjuk, és a sütemény tetejére kenjük. Díszítésként mandulahasábokkal megszórjuk. A csokoládémáz dermedése után szeletelhetjük.