2020. november 6., péntek

Mákos-mangós túrókocka

Túrós sütemény-függőségben szenvedek. Gyümölcsös-túrós sütiből bármikor bármennyit meg tudok enni. Most egy mangós túrókockát hoztam, melynek mákos piskóta az alapja. A többi túrós sütihez hasonlóan ennek elkészítésében és elfogyasztásában is nagy örömömet leltem. :) 

 

Mákos-mangós túrókocka

Hozzávalók:
A mákos piskótához:

4 tojás

4 evőkanál eritrit

3 evőkanál darált mák

1 evőkanál mandulaliszt

A túrókrémhez:

450 g túró

200 g mascarpone

édesítő ízlés szerint

A tetejére:

1 jó nagy érett mangó

1 tasak színtelen tortazselé

250 ml limonádé

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, a fehérjéből pedig kemény habot verünk. Az eritrites tojássárgába beleforgatjuk a tojáshabot. Ezután hozzáadjuk a mandulalisztet és a mákot, majd ezeket óvatosan mozdulatokkal elkeverjük. A mákos piskótamasszát kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

A túrót botmixerrel átdolgozzuk, majd ízlés szerint édesítjük. A túróhoz hozzáadjuk a mascarponét majd botmixerrel az egészet krémesítjük. A túrókrémet rásimítjuk a kihűlt mákos piskótára.
 
A mangót meghámozzuk és felkockázzuk. A mangókockákat a túrókrém tetejére rakosgatjuk.  A színtelen torzsalét elkeverjük a limonádéval, majd gázra tesszük és forrástól számítva 1 percig főzzük. A citromos tortazselét kicsit hagyjuk hűlni, majd  ráöntjük a mangóra. A süteményt hűtőbe tesszük dermedni egy éjszakára. Másnap kockára vágva szervírozzuk.
 


2020. november 2., hétfő

Túrós-zabos minikuglóf csokoládéval (fitt)

Egy fitt, túrós, zabos minikuglófot hoztam csokoládéval megkoronázva. Nincs benne zsiradék mégis olyan puha és szaftos a túrótól, hogy csoda. Egyszerű elkészíteni, isteni finom és még egészséges is. Ajánlom mindenkinek, mert nagyszerű! :)

 


Túrós-zabos minikuglóf csokoládéval

Hozzávalók: (3 darabhoz)

A tésztához:

250 g túró

1 dl tej

100 g zabpehelyliszt

3 tojás

édesítő ízlés szerint

fél csomag sütőpor

A tetejére:

100 g cukormentes étcsokoládé

Elkészítés: 

A tojásokat habosra verjük. Hozzáadjuk az édesítőt és a tejet. Ezt követően hozzáadjuk a túrót, majd botmixer segítségével összedolgozzuk az egészet. A zablisztet és a sütőport egy tálban összekeverjük, majd hozzáforgatjuk  a nedves részhez. A masszát 5-10 percet pihentetjük, hogy zabliszt beszívja a nedvességet. Ez idő alatt a minikuglóf-formákat kivajazzuk, kilisztezzük. A sűrű tésztát  a kivajazott, kilisztezett formába adagoljuk és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Az étcsokoládét megolvasztjuk és a kihűlt minikuglófokra öntjük.



2020. október 30., péntek

Diós köleslisztes keksz

Korábban vettem köleslisztet, aminek szavatossági ideje már közelgett. Gondoltam egyet és egy finom kekszet sütöttem belőle. Egy kis diót is tettem bele, így igazi őszi ropogtatnivaló lett. Kiemelten ajánlom ezt a kekszet azoknak, akik gluténérzékenyeknek, mivel a kölesliszten kívül nincs benne másféle liszt. Nemcsak gluténmentes, hanem cukormentes is.

                 

Diós köleslisztes keksz

Hozzávalók:

100 g kölesliszt

50 g dió

40 g eritrit 

1 kevés fahéj

40 g vaj

1 tojás

Elkészítés:

Egy tálban a köleslisztet, a diót, az eritritet és a fahéjat összekeverjük.  Hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk a száraz hozzávalókkal. Ezt követően hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk az egészet. A tésztából nedves kézzel golyókat készítünk, majd ellapítjuk őket. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

 


2020. október 27., kedd

Málnás álom (sütés nélkül)

Bizony elég régen jelentkeztem recepttel, nem nagyon van időm blogolni, lefoglal a munka. Mostanában a konyhai dolgokra kevés idő jut, ez a sütés nélküli gyümölcsös finomság is még a nyáron készült. Bármikor összedobható ez a gyors desszert, én is fagyasztott málnából készítettem. Ez nem igazán őszi finomság, de én bármikor szívesen elfogyasztom ezt álom sütit. :)


 

Málnás álom (sütés nélkül)

Hozzávalók:

120 g Korpovit keksz (vajas keksz vagy háztartási keksz is használható)

Krémhez:

400 g görög joghurt

2 dl habtejszín

édesítőszer ízlés szerint

A málnás réteghez:

300 g fagyasztott málna

2 evőkanál útifűmaghéj (helyettesíthető zselatinnal)

édesítő ízlés szerint

Díszítéshez:

málna

Elkészítés:
 
A málnát botmixerrel pürésítjük. A gyümölcspürét ízlés szerint édesítjük, majd  gázra tesszük és 2-3 perc alatt összefőzzük. Ha kihűlt a gyümölcsszósz belekeverjük az útifűmaghéjat. Egy kicsit várunk, hogy bezselésedjen a gyümölcs.
 
A görög joghurtot ízlés szerint édesítjük. A tejszínből gépi habverő segítségével kemény habot verünk, majd hozzáforgatjuk a megédesített görög joghurthoz.

A Korpovit  keksz felével kirakjuk a kerámia forma alját. A kekszrétegre rákenjük a málnás zselé felét, majd arra ráöntjük a tejszínes-joghurtos krém felét. Ezután egy sor keksz következik, amire rákenjük a maradék málnazselét. A gyümölcsös rétegre rásimítjuk a maradék tejszínes-joghurtos krémet. Az összeállítás tetejét málnaszemekkel díszítjük és egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy a keksz megpuhuljon.

 



2020. szeptember 30., szerda

Kakaós-kókuszos keksz

Ez a keksz nagyon egyszerű, és nagyon finom egy csésze tea mellé, vagy csak úgy magában, ha valami ropogtatnivalóra vágyunk. Cukormentes, továbbá kókuszliszttel és zabpehelyliszttel készül, szóval alakbarátnak is mondható. :)


Kakaós-kókuszos keksz

Hozzávalók:

A tésztához:

100 g zabpehelyliszt

50 g darált mandula

50 g kókuszliszt

30 g kakaópor

2 tojás

50 g etritrit

50 g vaj

A tetejére:

1 tojásfehérje

kevés kókuszreszelék

Elkészítés: 

Egy nagyobb tálban a kókuszlisztet, a zabpehelylisztet, a darált mandulát és a kakaóport jól elkeverjük. Hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk a száraz hozzávalókkal. Ezt követően hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk az egészet. A tésztából nedves kézzel golyókat formázunk, kissé ellapítjuk, majd sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk őket. A kekszeket tojásfehérjével lekenjük, majd kókuszreszelékkel megszórjuk a tetejüket. Előmelegített sütőbe toljuk őket és kb. 20 perc alatt megsülnek. 



2020. szeptember 6., vasárnap

Tökmaglisztes kuglóf

A tökmagliszt nemcsak különleges színt, hanem különleges ízt is ad ennek a kuglófnak. Csökkentett szénhidráttartalmú liszttel próbáltam diétásabbá tenni és cukrot sem tartalmaz. Nem túl édes, de nagyon finom. :)


Tökmaglisztes kuglóf
Hozzávalók: (18 cm-es formához)
70 g csökkentett szénhidráttartalamú liszt (Diabestar)
30 g tökmagliszt
30 g eritrit
egy csipet só
1 teáskanál sütőpor
2 tojás
3 evőkanál olaj
1 dl víz

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. 
A szénhidrátcsökkenetett lisztet, a tökmaglisztet, a sót és a sütőport összekeverjük. 
A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, majd a vizet és az olajat is hozzákeverjük. Ezután a tökmaglisztes elegyet beledolgozzuk a tojásos részbe. A tésztába óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A masszát kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük és tűpróbáig sütjük.