2020. szeptember 30., szerda

Kakaós-kókuszos keksz

Ez a keksz nagyon egyszerű, és nagyon finom egy csésze tea mellé, vagy csak úgy magában, ha valami ropogtatnivalóra vágyunk. Cukormentes, továbbá kókuszliszttel és zabpehelyliszttel készül, szóval alakbarátnak is mondható. :)


Kakaós-kókuszos keksz

Hozzávalók:

A tésztához:

100 g zabpehelyliszt

50 g darált mandula

50 g kókuszliszt

30 g kakaópor

2 tojás

50 g etritrit

50 g vaj

A tetejére:

1 tojásfehérje

kevés kókuszreszelék

Elkészítés: 

Egy nagyobb tálban a kókuszlisztet, a zabpehelylisztet, a darált mandulát és a kakaóport jól elkeverjük. Hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk a száraz hozzávalókkal. Ezt követően hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk az egészet. A tésztából nedves kézzel golyókat formázunk, kissé ellapítjuk, majd sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk őket. A kekszeket tojásfehérjével lekenjük, majd kókuszreszelékkel megszórjuk a tetejüket. Előmelegített sütőbe toljuk őket és kb. 20 perc alatt megsülnek. 



2020. szeptember 6., vasárnap

Tökmaglisztes kuglóf

A tökmagliszt nemcsak különleges színt, hanem különleges ízt is ad ennek a kuglófnak. Csökkentett szénhidráttartalmú liszttel próbáltam diétásabbá tenni és cukrot sem tartalmaz. Nem túl édes, de nagyon finom. :)


Tökmaglisztes kuglóf
Hozzávalók: (18 cm-es formához)
70 g csökkentett szénhidráttartalamú liszt (Diabestar)
30 g tökmagliszt
30 g eritrit
egy csipet só
1 teáskanál sütőpor
2 tojás
3 evőkanál olaj
1 dl víz

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. 
A szénhidrátcsökkenetett lisztet, a tökmaglisztet, a sót és a sütőport összekeverjük. 
A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, majd a vizet és az olajat is hozzákeverjük. Ezután a tökmaglisztes elegyet beledolgozzuk a tojásos részbe. A tésztába óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A masszát kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük és tűpróbáig sütjük.
 

2020. augusztus 31., hétfő

Őszibarackos túrókrémtorta

Nagyon szeretem a gyümölcsös túrótortákat, jó pár ilyen recept található a blogon. Mindegyik finom egytől-egyig! Most egy őszibarackossal bővítem a repertoárt. Ez is remek! :)



Őszibarackos túrókrémtorta
Hozzávalók:
A mandulás piskótához:
3 tojás
3 evőkanál eritrit
3 evőkanál mandulaliszt

A túrókrémhez:
500 g túró
175 g joghurt
2 dl habtejszín
édesítő ízlés szerint
15 g zselatin

A tetejére:
3 őszibarack
250 ml őszibaracklé
1 színtelen tortazselé

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. Az eritrites tojássárgába beleforgatjuk a tojáshabot, majd hozzáadjuk a mandulalisztet és óvatosan mozdulatokkal elkeverjük. A mandulalisztes piskótamasszát kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

A túróhoz hozzáadjuk a joghurtot, ízlés szerint édesítjük, majd botmixerrel az egészet krémesítjük. A hideg habtejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan a túrókrémhez forgatjuk. 
A zselatinra kevés vizet öntünk, hagyjuk, hogy egy kicsit megduzzadjon.  Ezután alacsony gázlángon meglangyosítjuk. A felmelegített zselatinban elkeverünk egy kevés túrós krémet, majd a keveréket belekeverjük a többi krémbe. A kihűlt mandulalisztes piskótára ráöntjük a túrókrémet és a tortát fél órára hűtőbe tesszük dermedni. 
Amíg a krém dermed, az őszibarackokat meghámozzuk és felszeleteljük. A őszibarackszeleteket a megdermedt túrókrém tetejére rakosgatjuk.  A színtelen torzsalét elkeverjük az őszibaracklével, majd gázra tesszük és forrástól számítva 1 percig főzzük. Az őszibarackos tortazselét kicsit hagyjuk hűlni, majd  ráöntjük a gyümölcsre. A tortát ismét hűtőbe tesszük,  majd 2-3 órás dermedési idő után  szeleteljük.




2020. augusztus 23., vasárnap

Meggyes sajttorta kocka

Szeretem a sajttortát. Ehhez meggyet használtam, de bármilyen gyümölccsel tökéletes lesz. Aki szereti a krémes-gyümölcsös sütiket, az bátran készítse el, nem fog csalódni.


Meggyes sajttorta kocka
Hozzávalók:
Kekszes réteg:
100 g darált keksz
édesítő
2 evőkanál kakaópor
40 g vaj

100 g magozott meggy

Krém:
250 g mascarpone
200 g tejföl
1 tojás
édesítő ízlés szerint
1 evőkanál vaníliás pudingpor

Elkészítés:
Egy tálba beletesszük a darált kekszet, az édesítőt, a kakaóport és mindent összekeverünk.. Hozzákockázzuk a vajat és gyorsan összegyúrjuk. A kekszalapot egy kisebb kerámiaformába nyomkodjuk. 
A mascarponét összekeverjük a tejföllel, a tojással és az édesítővel. A legvégén a vaníliás pudingport is belekeverjük. A magozott meggyet rászórjuk a kakaós kekszalapra, majd a mascarponés krémet rásimítjuk.  A sütit előmelegített sütőbe toljuk és 35-45 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már nem folyékony a krém. Ha kihűlt a süti, szeletelhetjük.

2020. augusztus 15., szombat

Áfonyajoghurtos desszert

Uzsonnára szeretek édeset enni.  A nagy hőségben ezt az egyszerű finomságot fogyasztottam az egyik délután.  Egyszerűen remek! :)


Áfonyajoghurtos desszert
Hozzávalók:  (1 pohárhoz)
30 g kakaós kekszmorzsa
200 g görög joghurt
100 g áfonya
édesítő ízlés szerint

Díszítéshez:
pár szem áfonya

Elkészítés:
A kakaós kekszmorzsát a pohár aljára tesszük. A megmosott áfonyát pürésítjük, majd édesítjük és néhány perc alatt lassú tűzön felfőzzük. Az áfonyaszószt összekeverjük a görög joghurttal, majd rákanalazzuk a pohárban lévő kekszmorzsára. A tetejét néhány szem áfonyával díszítjük.

2020. augusztus 9., vasárnap

Sült túrós süti eperrel és mandulás morzsával

Helyfelszabadító hadműveletet történt a fagyasztóban, így az epret fel kellett használni. A gyümölcs ebben az egészséges, alacsony szénhidráttartalmú túrós sütiben végezte. Mindenki elégedett volt vele. Meggyel, áfonyával vagy őszibarackkal is isteni lesz! :)


Sült túrós süti eperrel és mandulás morzsával
Hozzávalók:
A túrómasszához:
500 g túró
30 g őrölt mandula
10 g útifűmaghéj (zabliszttel helyettesíthető)
2 tojás
200 g tejföl
ízlés szerint édesítő
csipet só
kevés vaníliakivonat

300 g eper

A morzsához:
60 g zabpehelyliszt
20 g őrölt mandula
30 g vaj
30 g eritrit (vagy másmilyen édesítő)

Elkészítés:
Egy nagyobb tálba tesszük a túrót. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, az édesítőt, a csipet sót és a vaníliakivonatot. Minden hozzávalót botmixerrel összedolgozunk. Ezt követően az őrölt mandulát és az útifűmaghéjat is belekeverjük. A túrómasszát kivajazott kerámiaformába simítjuk és az eperszemeket belenyomkodjuk. 
A zabpehelylisztet, az őrölt mandulát és az eritritet összekeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. A mandulás morzsát rászórjuk a sütemény tetejére és előmelegített sütőben toljuk, körülbelül 30 perc alatt készre sütjük.