2019. december 31., kedd

Túrós-lenmagos csillagok - Boldog új évet!


Van a blogom egy egyensúly tésztából készült túrós sajtos rúd. Finom, de egy kicsit zsírosnak találtam, ezért módosítottam rajta. Kevesebb vajat tettem bele, más formát kapott és lenmaggal szórtam meg a tetejét. Szezámmag is kerülhetett volna rá, az nekem most elfogyott.  Nemcsak nekem, hanem a családnak is ízlett az új változat. Mindkét süti méltó lezárása lehet ennek az évnek. Köszönöm, hogy velem vagytok, olvassátok a receptjeimet és néhányan még kedves megjegyzéseket is írtok.
Minden kedves blogolvasómnak boldog, eredményekben gazdag új évet kívánok! 🎉
 

Túrós-lenmagos csillagok
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg túró
25 dkg liszt
12 dkg vaj/margarin
1 tojás
1 kiskanál sütőpor
2 csapott kávéskanál só

Tetejére:
1 tojás a kenéshez
lenmag

Elkészítés:
A lisztet kimérjük és elkeverjük benne a sót és a sütőport. Hozzáadjuk a túrót, a vajat, a tojássárgáját és az egészet összegyúrjuk. A tésztát fél óráig pihentetjük. 
Ha letelt a pihentetési idő, akkor lisztezett felületen kinyújtjuk, majd csillag alakú kiszúróformával kiszaggatjuk. A kiszúrt túrós csillagokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd a tetejüket felvert tojással lekenjük és lenmaggal megszórjuk. Az aprósütiket előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.


2019. december 29., vasárnap

Kókuszgolyó

Remélem, hogy minden kedves olvasómnak jól telt az ünnep. Nálunk karácsonykor nem voltak sütihegyek, csak klasszikus sütik, bejgli és linzer, ahogy az előző bejegyzésemben láthattátok is. Szerintem felesleges ötvenféle süteményt és ételt készíteni, az ünnep lényege nem a nagy evés-ivás, hanem, hogy azokkal vagyunk, akiket szeretünk. Még az adventi időszakban készítettem ezt a retró édességnek számító kókuszgolyót. Rengetegszer csináltan már, de eddig valamilyen okból nem került fel a blogra. Most ezt pótolom. Az én kókuszgolyóimba mogyoróvaj is kerül, ezáltal még finomabb lesz.


Kókuszgolyó
Hozzávalók:
250 g darált háztartási keksz
40 g meggylekvár
100 g porcukor
60 g mogyoróvaj
20 g jó minőségű sötét holland kakaópor
2 evőkanál rum
kevés tej (amennyit felvesz)

A forgatáshoz:
Kókuszreszelék

Elkészítés:
Egy nagy tálba tesszük a darált háztartási kekszet, hozzáadjuk a porcukrot, a kakaóport és az egészet jól elkeverjük. Belemérjük a lekvárt, a mogyoróvajat, a rumot és annyi tejet, hogy formálható legyen a massza. 
A masszából nedves kézzel golyókat készítünk és egyenként megforgatjuk őket kókuszreszelékben. Tányérra rakjuk a kókuszgolyókat, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

2019. december 25., szerda

Áldott, békés karácsonyt!

Az ünnepi asztalra készült klasszikus finomságokkal kívánok minden kedves olvasómnak áldott, békés karácsonyt!

A bejgli receptje itt található!


A linzer receptje itt található!

Dsida Jenő: Itt van a szép karácsony
Itt van a szép, víg karácsony,
Élünk dión, friss kalácson:
mennyi fínom csemege!
Kicsi szíved remeg-e?

Karácsonyfa minden ága
csillog-villog: csupa drága,
szép mennyei üzenet:
Kis Jézuska született.

Jó gyermekek mind örülnek,
kályha mellett körben ülnek,
aranymese, áhitat
minden szívet átitat.

Pásztorjátszók be-bejönnek
és kántálva ráköszönnek
a családra. Fura nép,
de énekük csudaszép.

Tiszta öröm tüze átég
a szemeken, a harangjáték
szól, éjféli üzenet:
Kis Jézuska született!

2019. december 19., csütörtök

Banános-diós szelet

Van már banános püspökkenyér a blogon, kettő is, itt, meg itt. Mindkettő finom. Amit most hoztam, az karácsonyi hangulatú fűszerrel, fahéjjal és szegfűszeggel van ízesítve. Sütésekor mennyei illatok lengik be a konyhát, ami elhozza a karácsony varázsát. Aki nem akar bonyolult sütikkel bajlódni, az a karácsonyi asztalra is bátran elkészítheti, nem fog csalódni.


Banános-diós szelet
Hozzávalók:
A kevert tésztához:
15 dkg cukor
3 tojás
25 dkg liszt
2 kiskanál sütőpor
6 dkg darált dió
0,5 dl olaj
20 dkg  banánpüré
0,5 dl tej
kis kanál őrölt fahéj
kis kanál őrölt szegfűszeg

Díszítéshez: 
1 marék felezett dió

Elkészítés:
A cukrot az egész tojásokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a banánpürét, az olajat és elkeverjük.
Egy tálban a lisztet, a sütőport, a darált diót, a szegfűszeget és a fahéjat összevegyítjük, majd a nedves részhez keverjük. A püspökkenyér formát sütőpapírral kibéleljük, majd a banános-diós tésztát beleöntjük, majd elsimítjuk. A tetejét felezett diószemekkel kirakjuk. A süteményt előmelegített sütőbe toljuk és tűpróbáig sütjük. (kb.30-35 perc)



2019. december 9., hétfő

Kakaós-diós piskóta kávékrémmel

Ahogy már megszoktátok tőlem, most is egy egyszerű sütit hozok: pihe-puha piskóta lágy krémmel, diószemekkel díszítve. Csodás! Karácsonyra is szuper! :)



Kakaós-diós piskóta kávékrémmel
Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
5 evőkanál eritrit
2 evőkanál darált dió
2 evőkanál kakaópor
1 evőkanál liszt

A krémhez:
250 g mascarpone
3 kiskanál instant kávé
fél dl forró víz
édesítő ízlés szerint

Díszítéshez:
egész diószemek

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. Az eritrites tojássárgába beleforgatjuk a tojáshabot, majd beleszitáljuk a lisztet, a kakaóport, hozzáadjuk a darált diót és óvatos mozdulatokkal elkeverjük.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd a piskótamasszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

A krémhez az instant kávét feloldjuk a forró vízben. A mascarponét az édesítőszerrel habosra verjük, majd hozzákeverjük a kávét.  A kihűlt kakaós-diós piskótára rákenjük a finom kávés krémet, majd egész diószemekkel kirakjuk a tetejét. A sütit kicsi időre hűtőbe tesszük dermedni, majd szeletelhetjük és fogyaszthatjuk.


2019. december 3., kedd

Meggyes-mákos túrófelfújt

Még november elején készítettem ezt a túrófelfújtat. Nem nagy ördöngösség, de mégis ahogy a túró, a mák és a meggy íze összeolvad, az valami csoda. Ráadásul igazi alakbarát édesség, cukor és liszt sincs benne, így diétázók illetve cukorbetegek is fogyaszthatják. 



Meggyes-mákos túrófelfújt
Hozzávalók:
4 tojás
50 dkg túró
1 dl tejföl
édesítő ízlés szerint
2 evőkanál darált mák
2 evőkanál vaníliás pudingpor
1/2 citrom reszelt héja
2 marék magozott megy

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A túrót a tojássárgákkal és a tejföllel összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az édesítőt, a darált mákot és a reszelt citromhéjat.  A felvert fehérjehabot óvatosan beledolgozzuk a túrókrémbe, majd belekeverjük a vaníliás pudingport is. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és elsimítjuk. A tetejét magozott meggyel kirakjuk, majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Tűpróbát végzünk, mielőtt kivesszük.