2019. április 26., péntek

Kakaós kuglóf kávés mascarponekrémmel

Nemrég megosztottam Veletek ennek a márványos kuglófnak a receptjét, amely isteni finom és gyerekjáték elkészíteni. Nekünk annyira ízlett, hogy megsütöttem újra, most teljesen kakaósan nagyobb formában. A tészta mennyiségét dupláztam, majd a kisült és kihűlt kuglófot kettévágtam és kávés mascarponekrémmel töltöttem meg, a tetejét pedig csokimázzal vontam be. Csodás lett!! :)



Kakaós kuglóf kávés mascarponekrémmel
Hozzávalók:
A kakaós tésztához:
4 tojás
20 dkg cukor
1 dl tej
1 dl olaj
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
4 evőkanál kakaópor

A kávés mascarponekrémhez:
25 dkg mascarpone
5 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
1 evőkanál instant kávé
2 evőkanál forró víz

A tetejére díszíteni:
80 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A kakaót, a lisztet és a sütőport összekeverjük. Egy nagy tálban a tojássárgát a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, az olajat és a kakaós-sütőporos lisztet. Ezután a tésztába óvatosan nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjehabot. A kakaós  masszát beleöntjük a kivajazott, kilisztezett kuglófformába és előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük. Tűpróba! Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk egy tányérra.
A krémhez az instant kávét feloldjuk 2 evőkanál forró vízben. A mascarponét a porcukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük a kávét.  A kihűlt kuglófot kettévágjuk. Az alsó kuglóflapra rákenjük  a finom kávés krémet, majd rátesszük a felső lapot. Az étcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük az olajat, majd a csokimázat a kuglóf tetejére öntjük. A töltött kuglófot kicsi időre hűtőbe tesszük dermedni, majd szeletelhetjük és fogyaszthatjuk.






2019. április 20., szombat

Mákos-ribizlis joghurttorta

Nagy kedvencem a könnyed joghurttorta. Ez a ribizlis változat azért különleges, mert nem bolti joghurttal készült, hanem olyannal, amit én készítettem otthon házilag. A tortát a fanyar-édes joghurtkrém teszi  üdévé, amiben a ribizli édesapám kertjéből van. A csodás ízvilágon felül  a legjobb az egész sütiben, hogy bűntudat nélkül ehető, mert nincs benne se liszt, se cukor. Nagyon szuper édesség! :)
Ezzel a csodafinom ribizlis joghurttortával kívánok minden kedves Olvasómnak, Bloggertársamnak áldott, boldog húsvétot! :)




Mákos-ribizlis joghurttorta
Hozzávalók: (18 cm-es formához)
A piskótához:
2 tojás
2 evőkanál eritrit
2 evőkanál darált mák
1 kiskanál útifűmaghéjliszt

Ribizlis joghurtkrémhez:
350 g joghurt
150 g ribizli
60 g eritrit porrá őrölve
10 g zselatin

A tetejére díszíteni:
30 g ribizli

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat az eritrittel habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habot. Ezután hozzákeverjük a darált mákot, majd az útifűmaghéjlisztet is belekeverjük. Egy 18 cm-es tortaformát kizsírozunk, kilisztezünk majd a mandulalisztes piskótamasszát egy spatulával egyenletesen belesimítjuk. A piskótát előmelegített, 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

Az ribizlit megmossuk és botmixer segítségével pürésítjük. A joghurtot a porrá őrölt eritrittel kikeverjük, majd hozzáöntjük a ribizlipürét és az egészet összekeverjük. A zselatint egy kis lábasba szórjuk, ráöntünk annyi vizet, hogy ellepje és hagyjuk, hogy megduzzadjon. Ezt követően a zselatint kis lángon meglangyosítjuk, majd belekeverjük a joghurtkrémbe. Ezután a krémet ráöntjük a kihűlt mandulalisztes piskótalapra. A ribizlis joghurtkrém tetejére díszítésként rászórjuk a ribizliszemeket, majd a tortát hűtőbe tesszük. A torta 2-3 óra múlva szeletelhető. 



2019. március 26., kedd

Kakaós püspökkenyér - egyszerű kevert süti

Ez egy finom pihe-puha piskótaszerű sütemény, amit gyorsan összedob az ember. Semmi macera nincs vele, csak egy kis keverés és már kész is.  Az egyik szombaton ébredés után bekevertem a tésztát, megsütöttem és már reggelire fogyasztottuk is a finom kávé mellé. :)
(A tészta tepsibe vagy muffinformába is süthető.)



Kakaós püspökkenyér
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg cukor
2 evőkanál kakaópor
fél csomag sütőpor
1 tojás
1 tasak vaníliás cukor
2,5 dl tej
1 dl olaj

Elkészítés:
A lisztet, a sütőport és a kakaóport elkeverjük. Egy másik tálban a tojást habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral majd hozzáadjuk a tejet és az olajat. Ezután összedolgozzuk a kakaós liszttel. A tésztát sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába öntjük és előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a sütemény. 



2019. március 21., csütörtök

Szalámis minipizzák

Hát elég régen jelentkeztem, pontosan egy hónapja. Már egy ideje tervezem, hogy írok, de az elfoglaltságaim miatt nem jutott rá idő. Ezek a minipizzák még valamikor januárban készültek ennek a pizzás rúdnak a receptje alapján. Már többször megsütöttem a rudakat, most viszont a tésztából  korongokat szaggattam, majd pizzakrémmel megkentem őket, mindegyikre rátettem egy szalámit és sajttal megszórtam a tetejüket. Nagyon finom lett! :)



Szalámis minipizzák
A tésztához:
30 dkg liszt
1 tojássárgája
1,5 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 dl tejföl
5 dkg olvasztott vaj 
1 teáskanál cukor
fél evőkanál só
késhegynyi bors
1 kiskanál oregánó
1 kiskanál bazsalikom
1 kiskanál rozmaring

A tetejére:
pizzakrém
1 csomag szalámi
10-12 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
Az élesztőt felfutattjuk a langyos, cukros tejben. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojássárgáját, a sót, a fűszereket, a vajat, majd az egészet jól összedolgozzuk. Közepesen lágy tésztát gyúrunk.

Ezután a tésztát 30 percig langyos helyen pihentetjük. Pihenés után a tésztát 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd megkenjük mindegyiket pizzakrémmel, ráteszünk egy szalámit, végül reszelt sajttal megszórjuk. A minipizzákat előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt megsütjük.


2019. február 21., csütörtök

Meggyes-mákos kocka

Ebben a blogbejegyzésben egy ellenállhatatlan finomságot adok közre. A meggy és a mák külön külön is nagyon jó, együtt pedig fergeteges párost alkotnak. Mákos piskótalapok között finom meggykrém van, amit könnyű tejszínhab koronáz meg. Az biztos, aki elkészíti ezt a fantasztikus sütit, minden falatját élvezni fogja. :)



Meggyes-mákos kocka
A piskótához:
4 tojás
80 g cukor
5 evőkanál olaj
1 dl tej
100 g liszt
30 g darált mák
fél csomag sütőpor

A meggyes krémhez:
2 dl meggylé
25 dkg magozott meggy
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor

A tetejére:
3 dl habtejszín
5 evőkanál cukor
2 csomag habfixáló

Elkészítés:
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A darált mákot, a lisztet és a sütőport összevegyítjük. A tojássárgájákat egy keverőtálban a cukorral habosra keverjük. Ezután a cukros tojáshoz hozzáadjuk az olajat, a tejet, majd belekeverjük a mákos lisztkeveréket és sima tésztává keverjük. Ezt követően a mákos tésztába óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot. 
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta. Ha kihűlt a mákos piskóta, akkor lehúzzuk róla sütőpapírt és vízszintesen két lapba vágjuk. 

A meggyes krém elkészítése: a vaníliás pudingport elkeverjük 1 dl meggylében. Ezután a maradék 1 dl meggylével a meggyet és a cukrot összeforraljuk, forrástól számítva egy percig főzzük. A tűzről levéve botmixerrel pürésítjük, majd újra felforraljuk és besűrűsítjük a meggylében elkevert pudingporral. 

Az egyik lapot megkenjük a meggyes krémmel, végül befedjük a másik lappal. 

A tetejére elkezdjük felverni a habtejszínt a cukorral és a habfixálóval. Amikor kemény tejszínhabot kaptunk egyenletesen elkenjük a sütemény tetején. A sütit 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.





2019. február 12., kedd

Sütőtökös sajttorta

Volt egy sütőtököm, megsütöttem, de nem volt túl édes, így sajttortában végezte. Nagyon szuper lett! A blogomon szerepel már egy  sütőtökös sajttorta, itt találjátok. Ez kisebb, 18 cm-es formában készült.





Sütőtökös sajttorta
A tésztához:
120 g teljes kiőrlés darált keksz
1 evőkanál kakaó
60 g vaj
40 g porrá őrölt eritrit

A krémhez:
250 g mascarpone
250 g sütőtökpüré
1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
60 g eritrit
1 tojás
1 evőkanál útifűmaghéj (helyette keményítő is használható)

A tetejére:
1 marék tökmag

Elkészítés:
A darált kekszet, a kakaót, a vajat és az eritritet egy nagy tálba kimérjük és összegyúrjuk. Egy 18 cm-es tortaformát kivajazunk, majd a tésztát belenyomkodjuk. A kekszalapot 5 percig elősütjük.
A mascarponét simára keverjük a sütőtökpürével, az eritrittel és a mézeskalács fűszerkeverékkel. Ezt követően hozzáadjuk az egész tojást, majd az útifűmaghéjat is belekeverjük. A krémet ráöntjük a kissé elősütött tésztára, a tetejét pedig megszórjuk tökmaggal.
Ezután a sajttortát betesszük a sütőbe és kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Ha megsült, megvárjuk, amíg kihűl és szeleteljük.