2019. február 12., kedd

Sütőtökös sajttorta

Volt egy sütőtököm, megsütöttem, de nem volt túl édes, így sajttortában végezte. Nagyon szuper lett! A blogomon szerepel már egy  sütőtökös sajttorta, itt találjátok. Ez kisebb, 18 cm-es formában készült.





Sütőtökös sajttorta
A tésztához:
120 g teljes kiőrlés darált keksz
1 evőkanál kakaó
60 g vaj
40 g porrá őrölt eritrit

A krémhez:
250 g mascarpone
250 g sütőtökpüré
1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
60 g eritrit
1 tojás
1 evőkanál útifűmaghéj (helyette keményítő is használható)

A tetejére:
1 marék tökmag

Elkészítés:
A darált kekszet, a kakaót, a vajat és az eritritet egy nagy tálba kimérjük és összegyúrjuk. Egy 18 cm-es tortaformát kivajazunk, majd a tésztát belenyomkodjuk. A kekszalapot 5 percig elősütjük.
A mascarponét simára keverjük a sütőtökpürével, az eritrittel és a mézeskalács fűszerkeverékkel. Ezt követően hozzáadjuk az egész tojást, majd az útifűmaghéjat is belekeverjük. A krémet ráöntjük a kissé elősütött tésztára, a tetejét pedig megszórjuk tökmaggal.
Ezután a sajttortát betesszük a sütőbe és kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Ha megsült, megvárjuk, amíg kihűl és szeleteljük.


2019. február 4., hétfő

Gyors márványos kuglóf

A testvérem kérésére sütöttem ezt a csodás kuglófot. A kolléganőmnek is vittem belőle két szeletet, rögtön el is kérte a receptjét, annyira ízlett neki. Azt mondta olyan a szerkezete mintha kelt tésztás lenne, pedig valójában sütőporral készül, nagyon gyorsan kész van és isteni finom. :)







Gyors márványos kuglóf
Hozzávalók: (18 cm-es formához)
A tésztához:
2 tojás
10 dkg cukor
0,5 dl tej
0,5 dl olaj
12,5 dkg liszt
fél csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
mazsola

A tetejére szórni:
porcukor

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A lisztet és a sütőport összekeverjük. Egy nagy tálban a tojássárgát a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, az olajat és a sütőporral elkevert lisztet. Azután a tésztába óvatosan nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjehabot. Végül belekeverjük a mazsolát. A massza felét beleöntjük a kivajazott, kilisztezett kuglófformába. A tészta másik feléhez hozzászitálunk 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport, majd ráöntjük a formában lévő fehér tésztára. Egy villával mintát húzunk a tésztába, majd betesszük a sütőbe és tűpróbáig sütjük. Ha megsült, hagyjuk langyosra hűlni, kiborítjuk egy tányérra, porcukorral megszórjuk és szeletelhetjük. 

2019. január 31., csütörtök

Diós-túrós sajtgolyók

Ha már unjuk az édeset és gyorsan ennék valami sósat, akkor ez a sajtgolyó tuti választásnak bizonyul. Könnyű, gyorsan elkészülő finomság, amely a túró miatt diétás is. Vendégvárónak is szuper! 



Diós-túrós sajtgolyók 
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg túró
20 dkg sajtkrém (a Lidlben kapható Goldessa sajtkrémet használtam)
10 dkg reszelt trappista sajt
1-2 evőkanál útifűmaghéj (függ a túró nedvességétől és a sajtkrémtől)

A forgatáshoz:
25 dkg pirított darált dió

Elkészítés:
A túrót és a sajtkrémet botmixerrel összedolgozzuk. A sajtkrémes túrót sózzuk, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, az útifűmaghéjat és az egészet összekeverjük. A masszából diónyi méretű golyókat formázunk és mindegyiket pirított dióban meghempergetjük.



2019. január 22., kedd

Sült joghurttorta

Aki követi a blogom az tudja, hogy az egyszerű sütik híve vagyok, ez is az, ráadásul légiesen könnyű és alakbarát is. Nem szabad megijedni, a torta sütés után kicsit össze fog esni, pereme lesz.  Gyümölcsszósszal, friss gyümölccsel a legjobb, nálam ez most elmaradt, így is nagyon finom volt.


Sült joghurttorta
Hozzávalók:
80 dkg görög joghurt
3 tojás
1 evőkanál vanília aroma
10 dkg eritrit
5 dkg zabpehelyliszt
2 evőkanál útifűmaghéj

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojások sárgáját az eritrittel kikeverjük, hozzáadjuk a zabpehelylisztet, a vanília aromát, majd a görög joghurtot és jól összekeverjük az egészet. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, majd az útifűmaghéjat is belekeverjük. A masszát tortaformába öntjük és előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Ha teljesen kihűlt, szeletelhetjük.




2019. január 14., hétfő

Mandulás keksz (szénhidrátcsökkentett és cukormentes)

Mostanában igyekszem csökkenteni a szénhidrátbevitelt. Ennek keretében nemrég vettem egy kiló Diabestar csökkentett szénhidráttatalmú lisztet, amiből ezt a mandulás kekszet sütöttem. Teljesen diétás, cukrot nem tartalmaz, eritrittel édesítettem. Nem lett túl édes, de egészséges és finom nassolnivaló, ami tökéletes a reggeli kávéhoz vagy a délutáni teához.


Mandulás keksz (szénhidrátcsökkentett és cukormentes)
Hozzávalók:
30 dkg diabestar liszt (36%-al csökkentett szénhidráttartalmú)
10 dkg darált mandula
1 teáskanál sütőpor
20 dkg vaj
1 tojás
8 dkg eririt

Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a darált mandulával, a sütőporral, az eritrittel majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást és egynemű tésztává dolgozzuk. A tésztát 30 percig pihentetjük.
A pihentetés után a tésztát lisztezett felületen 1,5-2 mm vékonyra nyújtjuk és szív alakú formával kiszaggatjuk a kekszeket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük.



2019. január 6., vasárnap

Rácsos almás-mákos pite

Az új évet egy szuperfinom, omlós almás-mákos sütivel kezdem. Karácsonyra készítettem, az egész család oda volt érte, mivel az almától rendkívül szaftos a töltelék. Ha nagyon finom mákos sütit szeretnétek, akkor mindenképp süssétek meg az új évben! :)



Rácsos almás-mákos pite
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt (nálam fele teljes kiőrlésű búzaliszt volt)
7 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
15 dkg vaj
csipet só
1 tojássárgája
2-3 evőkanál tejföl

Töltelékhez:
50 dkg reszelt alma
20 dkg darált mák
15 dkg cukor (nálam kicsit kevesebb volt)
1 teáskanál őrölt fahéj
2 tojásfehérje

A tetejét kenni:
1 tojássárgája

Elkészítés:
Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a porcukrot, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot és a sütőport, majd az egészet összekeverjük. A vajat elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, majd beletesszük a tojássárgáját,  a tejfölt és kézzel az egészet összegyúrjuk. A tésztát fóliába tekerve hűtőbe tesszük. 

A töltelékhez való reszelt almát a levétől enyhén kinyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és lassú tűzre tesszük párolódni. Ha már összepárolódott az alma a fahéjjal és a cukorral, hozzáadjuk a mákot és állandó kevergetés mellett pár perc alatt összefőzzük.  A fehérjét kemény habbá verjük és lazán hozzáforgatjuk a kihűlt mákos töltelékhez.

A tésztát kétfelé vesszük, két cipóvá formázzuk.  Az egyik cipót lisztezett felületen kinyújtjuk, majd kizsírozott, kilisztezett tepsibe tesszük, majd egyenletesen elterítjük rajta a almás-mákos tölteléket. A másik cipót is kinyújtjuk és csíkokra vágjuk. A csíkokat az almás-mákos töltelékre fektetjük és berácsozzuk a süteményt. A rácsokat lekenjük tojássárgájával és előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.