Őszi pohárkrém joghurttal és körtével. Almával is tökéletes és finom. :)
Fűszeres körte krémes görög joghurttal
Hozzávalók:
300 g görög joghurt
4 körte
2 dl víz
2 evőkanál útifűmaghéj
2-3 evőkanál cukor
egy kevés őrölt faháj
egy kevés őrölt gyömbér
egy kevés őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
A körtéket meghámozzuk, apró kockára vágjuk, és egy lábosba tesszük.
Megszórjuk cukorral, fűszerezzük fahéjjal, gyömbérrel és szegfűszeggel, majd ráöntjük a vizet. Rövid ideig pároljuk, amíg a körte kissé
megpuhul, a majd belekeverjük az útifűmaghéjat. Várunk egy kicsit, hogy az útifűmaghéj magába szívja a nedvességet. A fűszeres zselés körtét a poharak aljába szétosztjuk, majd a tetejére kanalazzuk a joghurtot. Díszítésként a tetejére körtekockákat teszünk.
2017. szeptember 20., szerda
2017. szeptember 15., péntek
Zabos-lenmagos túrótallér - diétás
Egy egyszerű diétás túrós finomságot hoztam, amely nemcsak egészséges, hanem alacsony kalóriatartalmú. Ha fokozni szeretnénk az ízélményt a túrótallérok tetejére
reszelt sajtot is tehetünk. Melegen nagyon eteti magát, de hidegen is finom. :)
Zabos-lenmagos túrótallér
Hozzávalók:
500 g túró
2 tojás
5 evőkanál apró szemű zabpehely
5 evőkanál zabpehelyliszt
2 evőkanál lenmag
1 kiskanál só
Elkészítés:
A túrót áttörjük, majd hozzákeverjük a sót, a két tojást, a zabpelyhet, a zabpehelylisztet és a lenmagot. Az egészet jól elkeverjük, majd 10 percig állni hagyjuk.
A masszából kis gombócokat formálunk, közepes méretű, sütőpapíros tepsire rakjuk és egy evőkanál hátlapjával ellapítjuk őket. Előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük a tallérokat.
A masszából kis gombócokat formálunk, közepes méretű, sütőpapíros tepsire rakjuk és egy evőkanál hátlapjával ellapítjuk őket. Előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük a tallérokat.
2017. szeptember 9., szombat
Áfonyás-túrós alagút - sütés nélkül
Áfonya, túró, joghurt. Külön-külön is imádom őket, de együtt még finomabb ízt hoznak létre. Az ötletet Gabriellától vettem, innen, de én kicsit átalakítottam a receptet. Nagy hőség idején ideális édesség, amely pikk-pakk elkészül, csak a hűtést kell kibírnunk. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető. :)
Áfonyás-túrós alagút
Hozzávalók:
A zselatinos részhez:
15 dkg áfonya
2,5 dl víz
2 csapott evőkanál cukor
1 csomag tortazselé (Dr. Oetker, 12 g-os)
A túrókrémhez:
50 dkg túró
5 evőkanál cukor (ízlés szerint növelhető)
2 csomag vaníliás cukor
1 fél citrom reszelt héja
1 teáskanál frissen facsart citromlé
300 g joghurt
10 g zselatin
Aljához:
10 db Korpovit keksz
Elkészítés:
A
püspökkenyérformát kibéleljük folpackkal. Az áfonyát megmossuk, papírtörlővel
megtörölgetjük és a forma aljára rakosgatjuk. A tortazselét a csomagon leírtak
szerint elkészítjük, 8-10 percig hűlni hagyjuk, majd beleöntjük a formában
várakozó gyümölcsökre és betesszük a hűtőbe néhány percre.
A túrót, a porcukrot,
a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és levét összekeverjük. Az édes citromos
túróhoz hozzákeverjük a joghurtot. A zselatint beáztatjuk egy kevés vízbe,
hagyjuk megduzzadni, majd kicsi lángon meglangyosítjuk. A langyos zselatint
végül hozzákeverjük a túrós krémhez.
Kivesszük a
hűtőből a formát - addigra megdermedt a zselatin - rákenjük egyenletesen a
túrós-joghurtos krémet. A Korpovit kekszet rányomkodjuk a krémre,
betakarjuk az egészet a folpackkal és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap a
sütit kiborítjuk egy tálcára és szeletelve kínáljuk.
2017. augusztus 23., szerda
Mogyoróvajas puffasztott amarántos keksz
A blogokon szörfölve akadt meg a szemem ezen a kekszen, annyit változtattam a recepten, hogy a puffasztott rizst puffasztott amarántra cseréltem és dupláztam a mennyiségét. Ja és teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készítettem, hogy egészségesebb legyen. Egyszerű, finom keksz lett. A reggeli kávé, tea csodálatos kísérője lehet. :)
Mogyoróvajas puffasztott amarántos keksz
Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg puffasztott amaránt
15 dkg margarin
10 dkg cukor
10 dkg mogyoróvaj
2 tojás
1 vaníliás cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
egy csipet só
Elkészítés:
Habosra keverjük a margarint a cukorral, majd
belekeverjük a tojásokat, a vaníliás cukrot, a csipet sót, végül a
mogyoróvajat. Ha mindent elkevertünk, akkor beleszórjuk a lisztet és a
szódabikarbónát, majd alaposan összedolgozzuk. Ha eldolgoztuk benne a lisztet
is, akkor mehet bele a puffasztott amaránt is. A tészta állaga olyan, ha
kiveszünk egy darabkát és összenyomkodjuk, akkor az úgy is marad.
1,5 dkg-os darabkákat veszünk ki a tésztából,
amelyeket golyóvá formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a golyókat,
majd ellapítjuk őket. Az elkészült kekszeket 190 °C-ra előmelegített
légkeveréses sütőben (gázon élénk tűznél) 10 percig sütjük, majd hagyjuk
kihűlni.
A kész keksz lezárt dobozban eltartható.
2017. augusztus 15., kedd
Áfonyás-mascarponés pohárkrém - 3. blogszületésnap
A múlt héten a nagy hőség idején készítettem ezt a mennyei áfonyás-mascarponés pohárkrémet. Nem is kezdek el
mesélni róla, mert már a neve is arra készteti az embert, hogy
elkészítse. :) Inkább szeretném megköszönni Nektek, hogy olvastok, néztek és kommentáljátok a receptjeimet. Képzeljétek! Kicsiny blogom ma ünnepli a harmadik születésnapját. Három év áll mögöttem és a blog mögött. Nagy és hihetetlen dolog ez. Remélem, a jövőben is lesz erőm, időm és kedvem folytatni az blogírást és még sok blogszületésnapot fogok Veletek ünnepelni. :)
Áfonyás-mascarponés pohárkrém
Hozzávalók: (2 pohár)
A mascarponés krémhez:
250 g mascarpone
400 g görög joghurt
cukor ízlés szerint
Az áfonyás szószhoz:
fél dl víz
1 evőkanál cukor
125 g áfonya
Elkészítés:
A mascarponét simára keverjük az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és a görög joghurttal.
Egy kisebb lábosba beletesszük a szósz összes hozzávalóit, feltesszük a tűzre közepes lángon és folyamatos kevergetés mellett hagyjuk,
hogy összeforrjanak, a cukor elolvadjon és szépen besűrűsödjön a szósz. Hagyjuk kihűlni kissé.
A szószból 2 evőkanálnyit a poharakba teszünk, majd rákanalazzuk a mascarponés krémet, tetejére pedig ráöntjük a maradék áfonyaszószt. A pohárkrémet tegyük hűtőbe, hogy kellően lehűljön. Közvetlenül a tálalás előtt vegyük ki a hűtőből és fogyasszuk el jóízűen.
A szószból 2 evőkanálnyit a poharakba teszünk, majd rákanalazzuk a mascarponés krémet, tetejére pedig ráöntjük a maradék áfonyaszószt. A pohárkrémet tegyük hűtőbe, hogy kellően lehűljön. Közvetlenül a tálalás előtt vegyük ki a hűtőből és fogyasszuk el jóízűen.
2017. augusztus 9., szerda
Meggyes-őszibarackos túrótorta
A 200. blogbejegyzést olvashatjátok most tőlem, tehát a 200. recept az oldalamon. Ennek alkalmából egy remek tortát hoztam. A túrótorta mindenhogy isteni, a legfinomabb gyümölccsel megspékelve, legutóbb meggyel és őszibarackkal készítettem. Nagyon könnyű elkészíteni. :)
Meggyes-őszibarackos túrótorta
Hozzávalók:
A piskótához:
3 tojás
3 evőkanál liszt
3 evőkanál cukor
A túrókrémhez:
500 g túró
250 g mascarpone
150 g cukor (ízlés szerint változtatható)
2 tasak vaníliás cukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 kezeletlen citrom reszelt héja
néhány szem magozott meggy
1 őszibarack kockára vágva
A tetejére:
néhány szem magozott meggy
1-2 őszibarack szeletekre vágva
1 tasak színtelen tortazselé
2 evőkanál cukor
200 ml víz
50 ml meggylé
Elkészítés:
A tojásokat
kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukorral
habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habot. Ezután rászitáljuk
a lisztet, majd laza mozdulatokkal belekeverjük. Egy tortaformát kizsírozunk, kilisztezünk majd a masszát egy spatulával egyenletesen belesimítjuk. A piskótát előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)
Az áttört túrót, a mascarponét, a citromhéjat a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük. A krémbe belekeverjük a magozott meggyet és a kockára vágott őszibarackot. A gyümölcsös túrókrémet egyenletesen elsimítjuk a megsült piskótán. A torta tetejét kirakjuk magozott meggyel és őszibarackszeletekkel. A meggylevet és a vizet összekeverjük, majd 2 evőkanál cukorral elkeverjük és felforraljuk. A kész zselét a közepétől kiindulva a torta tetejére öntjük. A tortát néhány órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.
Címkék:
gyümölcsös süti,
mascarpone,
meggy,
őszibarack,
piskóta,
torta,
túró,
zselés
2017. augusztus 1., kedd
Villámgyors áfonyás sütemény
Egy egyszerű kevert sütit hoztam áfonyával, amit villámgyorsan el lehet készíteni. Tényleg gyors, nem kell hozzá más csak egy tál, meg egy fakanál és még sok mosogatnivaló sem marad utána.
Ez egy nagyon jó univerzális tészta, amit jól lehet variálni. Korábban kakaósan is elkészítettem sárgabarackkal, cseresznyével és meggyel. Mindkettő változat finom. :)
Villámgyors áfonyás sütemény
Hozzávalók:Ez egy nagyon jó univerzális tészta, amit jól lehet variálni. Korábban kakaósan is elkészítettem sárgabarackkal, cseresznyével és meggyel. Mindkettő változat finom. :)
Villámgyors áfonyás sütemény
2 dl joghurt
3 tojás
5 evőkanál olaj
15 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
25 dkg áfonya
Elkészítés:
Az egész tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk sót, a joghurtot és az olajat. A száraz hozzávalókat összekeverjük: a lisztet és a sütőport. Ezt követően a sütőporos lisztet összedolgozzuk a nedves keverékkel.Ezután a tésztát kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, a tetejét áfonyával kirakjuk. A süteményt előmelegített sütőbe toljuk és kb. 35 perc alatt megsütjük.
Kakaós változat sárgabarackkal, cseresznyével és meggyel
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)