2016. január 31., vasárnap

Linzervariációk - szegfűszeges házi eperlekvárral és diós csipkebogyólekvárral

A linzer nálunk örök favorit, amit sohasem tudunk megunni. Ennek az omlós aprósüteménynek függője vagyok, de a család is rajong érte, így az utóbbi időben kétszer is készítettem. Karácsonykor szegfűszeggel fűszereztem és házi készítésű eperlekvárral ragasztottam össze. Két hete szombaton is linzert sütöttem, csak akkor diósat csipkebogyólevárral. Bátran mondhatom isteni lett mindkettő. :) Igazából nem olyan nagy ördöngösség az elkészítése, az omlós linzer titka, hogy pihentessük a tésztát. Bíztatok mindenkit, lepjük meg szeretteinket egy tányér linzerrel, garantált lesz az öröm. :)


Szegfűszeges linzer házi eperlekvárral
Hozzávalók:
A linzertésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
fél citrom reszelt héja
1 teáskanál sütőpor

Az összeragasztáshoz:
házi eperlekvár

Elkészítés:
Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajat a liszttel, majd hozzáadjuk a porcukrot, a szegfűszeget, a sütőport, a citrom reszelt héját és összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a tojás sárgáját és ezzel jól összedolgozzuk. A kapott cipót fóliába csomagoljuk és hűtőben 1 órát pihentetjük.
A tésztát fél cm vékonyra nyújtjuk lisztezett deszkán.Linzerkiszúróval formára szaggatjuk, majd sütőpapírral ellátott tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben közepes hőfokon kb 10 percig sütjük. 
Házi eperlekvárral összeragasztjuk őket. A legvégén vaníliás porcukorral megszórjuk a tetejüket. (nálam ez elmaradt)


Diós linzer csipkebogyólekvárral
A tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg vaj/margarin
15 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 teáskanál sütőpor
10 dkg darált dió
egy csipet só

A ragasztáshoz:
csipkebogyólekvár

A szóráshoz
5 dkg porcukor

Elkészítés:
Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajat a liszttel. Hozzáadjuk a sütőport, a porcukrot, a diót, a sót és összeforgatjuk, majd a tojás sárgájával összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és pár órára hidegre tesszük.

Ezután lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és tetszés szerinti formával kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük, amíg egy kis színt kap az alja.

Ha kihűlt akkor csipkebogyólevárral összeragasztjuk, és a tetejüket enyhén megszórjuk porcukorral.


2016. január 9., szombat

Mákos gyűrűk és diós bejgli

2015 karácsonyán nálunk most nem voltak sütihegyek. Sütöttem aprósüteményeket, zserbót és diós bejglit.  Az aprósütemények közül a népszerűségi lista első helyezettjei ezek a mákos gyűrűk lettek.  Ez a „nem lehet abbahagyni, na jó, még egy utolsó darabot” típusú süti. A tésztájában zsír van, amitől igazán omlós és finom lesz. :) A receptet Fűszermánia blogján találtam, nagyon köszönöm.

 

Mákos gyűrűk
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
15 dkg hideg házi sertészsír
csipetnyi só
3-4 evőkanál tejföl

A töltelékhez:
15 dkg darált mák
6 evőkanál kristálycukor
½ citrom lereszelt héja
½ dl forró tej
A forgatáshoz:
kb. 15 dkg porcukor


Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzákeverjük a tejfölt. A hozzávalókat összegyúrjuk egy tésztacipóvá és egy éjszakára betesszük pihenni a hűtőbe. 
Másnap sütés előtt egy negyed órával elővesszük a tésztát, hogy könnyebb legyen nyújtani. 
A töltelékhez a darált mákot összekeverjük a cukorral és a citromhéjjal, majd csepegtetve ráöntjük a forró tejet és elkeverjük, hogy összeálljanak a mákszemek. (Vigyázzunk, hogy ne legyen lucskos a máktöltelék!)
A cipót lisztezett felületen 2,5 mm vastagságúra kinyújtjuk, csíkokban ráhelyezzük a tölteléket, majd egyszer ráhajtjuk a tésztát. Az így kapott hengert 2 cm-es darabokra vágjuk. 

A gyűrűket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és 180ºC-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. A megsült gyűrűket még melegen porcukorba beleforgatjuk és tányérra helyezzük.



Diós bejgli
A diós bejglit a blogomon korábban közzétett mákos bejgli receptje alapján készítettem csak most dióval. Puha omlós tésztája van és a töltelék sem száraz. Nekem ez a bevált receptetem, most is finom lett, a vendégek dicsérték. Így nézett ki:


 



2016. január 3., vasárnap

Kedvencem: Zserbó

Az utóbbi időkben nem jelentkeztem új bejegyzéssel és nem néztem be a kedvenc gasztroblogokra sem. Nem szándékozom abbahagyni a blogírást, csak az utóbbi hónapokban sok változás történt az életemben, így kevesebb idő jutott sütésre, blogírásra. Az életem egy szakasza lezárult, nemrég új dolgok kezdődtek.   Erős hit van bennem, tudom, hogy Isten szeret és törődik velem, így nem nyugtalankodok a jövő miatt. 


"Minden gondotokat Őreá vessétek, mert Őnéki gondja van reátok!" (I. Pét. 5,7.)

Ne aggódjunk, tekintsünk pozitívan a 2016-os esztendőre!

Mindenkinek egészségben, sikerekben gazdag, békés, boldog új évet kívánok!

Decemberben alig sütöttem, karácsonyra is csak az utolsó pillanatban december 23-án készítettem néhány finomságot. Nem tudom miért, de eddig még nem került fel a kedvenc süteményem a blogra, úgyhogy az idei év első blogbejegyzésében a diós lekváros töltelékkel csábító zserbót hoztam.  Odavagyok a zserbóért, nálunk évek óta a karácsony elmaradhatatlan sütije, de bárhol bármikor tolom le az egyik szelet után a másikat. Karácsonykor is nagy önuralomra van szükség, hogy ne egyem meg az egész tepsi süteményt. Nem ragozom tovább, imádom a zserbót! :) Szerintem rajtam kívül sokan vannak így ezzel a páratlan sütivel. :) 


Zserbó
Hozzávalók: (20x30 cm-es tepsihez)
A tésztához:
1 dl tej
1 kávéskanál porcukor
20 g élesztő 
200 g vaj/margarin
50 g porcukor
1 darab tojás
pici só
350 g liszt

A töltelékhez:
200 g sárgabaracklekvár
350 g  darált dió
150 g porcukor

A tetejére:
150 g étcsokoládé


Elkészítés:
A meglangyosított tejet elkeverjük  a porcukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. 
A lisztet és a porcukrot egy tálba öntjük, összekeverjük és alaposan elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojást, a langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatott élesztőt és a csipet sót. A tésztát jól kidolgozzuk és 3 részre osztjuk. Lisztezett nyújtódeszkán 3 vékony lapot nyújtunk belőlük. Az első lapot beletesszük az előzőleg kizsírozott, kilisztezett tepsibe. A darált diót összekeverjük a porcukorral. A tésztát először vékonyan megkenjük a baracklekvárral, majd egyenletesen megszórjuk a cukros dió felével. Ugyanígy töltjük meg a következő lapot is, végül a harmadik lapot a tetejére tesszük. Villával több helyen is megszurkáljuk a tésztát. Lassú tűzön sütjük, 175 fokon körülbelül 35-40 percig. 
Amikor kivettük a sütőből, megvárjuk, amíg langyosra hűl, csak akkor vonjuk be a csokoládéval.
A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk és a sütemény tetejére öntjük-simítjuk.



2015. december 22., kedd

Mákosguba torta



Hosszabb szünet után egy finom mákosgubát hoztam elegánsan tortaformába készítve. Igazi hagyományos karácsonyi finomság, mi vaníliasodóval imádjuk. Egyszerű elkészíteni, elronthatatlan és nagyon finom. :) Mindenkinek ajánlom és nem csak az ünnepekre. :)



Mákosguba torta
Hozzávalók: (18cm-es tortaformához)
8-10 darab kifli (nekem volt néhány rozsos is közte)
20 dkg darált mák
kb. 1 liter tej
3 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 kanál vaníliaeszencia

A habhoz:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
 
Vaníliasodóval tálalva
Elkészítés:
Először a kifliket felkarikázzuk.   
A tejet meglangyosítjuk a vaníliaeszenciával és a citrom reszelt héjával.  
A tojásokat szétválasztjuk.   
A sárgájákat kikeverjük a cukorral majd hozzáöntjük a langyos vaníliás tejet. A langyos tejet vékony sugárban hozzácsurgatjuk a cukros tojássárgájához közben folyamatosan keverjük egy habverővel. Ezután hozzáadjuk a mákot, és az egészet a felkarikázott kiflikre öntjük.  Hagyjuk, hogy a kifli felszívja a a tejet. Alaposan összeforgatjuk, és átszedjük a vékonyan kivajazott tortaformába (18 cm-es). 180 fokos sütőben 25 percig sütjük. 
A sütési idő felénél elkészítjük a habot. A szobahőmérsékletű tojásfehérjét elkezdjük felverni habnak, amikor már habos, de még nem kemény, adagoljuk hozzá kanalanként a porcukrot. Minden adag cukor között verjük a habot egy percig, míg fényes, kemény habot kapunk.
A tojáshabot kenjünk a guba tetejére, majd négy-öt percre visszatesszük a sütőbe a süteményt. Hagyjuk langyosra hűlni, vegyük le a tortakarikát, és tálalhatjuk is.Én vaníliasodót kínáltam mellé.


2015. november 30., hétfő

Zabpehelylisztes birsalmás muffin



Régen jelentkeztem, mostanában nem sütök. Ezt a szaftos birsalmás muffint még régebben készítettem. A zabpehelyliszttől egészséges, a birspürétől pedig nem szárad ki, nagyon kellemes állaga lesz, és isteni benne a megpirult dió. :)

 


Zabpehelylisztes birsalmás muffin
Hozzávalók:
250 g zabpehelyliszt
2 dl birsalma püré
3 evőkanál olaj
50 g cukor
2 evőkanál méz
2 tojás
2 evőkanál tej
50 g pirított dió
1 csomag sütőpor
1 teáskanál fahéj


Elkészítés:
A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd megdaráljuk. A birsalmát megmossuk, feldaraboljuk és beletesszük egy fazékba. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, ízlés szerint cukrozzuk. Ha a birsalma megpuhult botmixer segítségével pürésítjük és egy kevés citromlével meglocsoljuk. 
A tojásokat a cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a mézet, az olajat, a tejet és végül a birspürét is. Két-három részletben belekeverjük a szárazanyagokat: a zabpehelylisztet, a sütőport, a fahéjat és a diót. Muffinpapírt teszünk a formába, kitöltjük a tésztával, majd előmelegített, 180°C-os sütőben 20-25 perc alatt kisütjük.



2015. november 19., csütörtök

Pizzás rúd

Már régóta várat magára ez a bejegyzés, most sort kerítek rá. Ennek a pizzás finomságnak a receptjét  még nyáron próbáltam ki, de azóta már többször megsütöttem az öcsém kérésére. Szerinte finomabb, mint a pizzás csiga, mert a tésztájába is vannak fűszerek. Tényleg isteni, tökéletes vendégváró, amivel kezdő háziasszonyok is bátran próbálkozhatnak, biztos sikerre számíthatnak vele! :)
 
Első sütés
Pizzás rúd
Hozzávalók:
A tésztához:  
30 dkg liszt
1 tojássárgája
1,5 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 dl tejföl
5 dkg olvasztott vaj 
1 teáskanál cukor
fél evőkanál só
késhegynyi bors
1 kiskanál oregánó
1 kiskanál bazsalikom
1 kiskanál rozmaring

A tetejére:
pizzakrém
10-12 dkg reszelt sajt


Elkészítés:
A langyos tejben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük és megvárjuk míg felfut az élesztő. Egy nagy tálban a szitált liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojássárgáját, a sót, a fűszereket, a vajat, majd az egészet jól összedolgozzuk, s jól kidagasszuk. 

Ezután a tésztát 30 percig langyos helyen pihentetjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd téglalapra nyújtjuk, 1,5-2 cm vastagra. Megkenjük pizzakrémmel, csíkokra vágjuk (én 8-10 cm-re), a tetejüket pedig sajttal megszórjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt megsütjük.

Második sütés