2014. december 23., kedd

Kókuszos keksztekercs



Nálunk a karácsonyi sütik közül nem hiányozhat a darált kekszporból készülő kókusztekercs. Igazi klasszikus sütés nélküli édesség, biztos Ti is szeretitek. A tésztájába szoktam keverni 2-3 evőkanál darabos mogyoróvajat, nagyon finom lesz tőle. Tegnap este az öcsémmel együtt készítettük, s közben sokat beszélgettünk.  :) Imádok együtt tevékenykedni az anyukámmal vagy a tesómmal a konyhában. Kívánok a karácsonyi készülődéshez mindenkinek sok vidám együtt töltött pillanatot! :)


Kókuszos keksztekercs
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg darált háztartási keksz
15 dkg porcukor
6 dkg kakaópor
2 evőkanál rum vagy rumaroma
2-3 evőkanál mogyoróvaj
2 evőkanál meggy vagy sárgabarack dzsem
kb. 2 dl tej
A krémhez:
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
5 dkg kókuszreszelék
A nyújtáshoz:
kókuszreszelék

Elkészítés:
A hozzávalókat kimérem egy nagy tálba. A darált kekszet, a porcukrot, a kakaóport és a dzsemet, a mogyoróvajat a rumot összekeverem, majd összegyúrom annyi tejjel, hogy nyújtható tésztát kapjak. 

A krémhez habosra keverem a vajat a porcukorral és hozzáadjuk a kókuszreszeléket. 

A gyúródeszkát beszórom kókusszal, a tésztát kinyújtom, megkenem a porcukorral kikevert vajjal, majd feltekerem.  A hűtőbe teszem 3-5 órára, majd szeletelve kínálom.





2014. december 19., péntek

Vaníliás vörösáfonyás szívek



Jelentem én még sehogy sem állok a karácsonyi sütéssel, de a mai nappal megkezdődött a téli szünet, s holnap már neki is kezdek a sütigyártásnak. A most következő áfonyás aprósütemény az adventi időszakban készült, amely dobozban hetekig elállt volna, ha nem ettük volna meg hiper gyorsasággal. :) Egy szív alakú szaggatóformával gyorsan, egyszerűen elkészül ez a keksz állagú vaníliás finomság. Kitűnő karácsonyi aprósüti, készítsétek el bátran! :)




Vaníliás vörösáfonyás szívek
Hozzávalók:
50 g aszalt vörös áfonya
200 g vaj
3 csomag vaníliás cukor
70 g cukor
2 tojássárgája
1 kávéskanál sütőpor
280 g liszt
100 g darált mandula


Elkészítés:
Felaprítjuk az aszalt vörösáfonyát. Kikeverjük habosra a puha vajat a vaníliás cukorral és a cukorral, hozzákeverjük a tojássárgájákat egymás után. Belekeverjük a mandulát, a lisztet és a sütőport. Ezután beledolgozzuk a feldarabolt áfonyát. Fóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük 30 percre.

A pihentetési időt követően a tésztát kinyújtjuk és szív alakú formázóval kiszaggatjuk. A sütiszíveket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és kisütjük. A kisült sütiket megszórhatjuk porcukorral.



2014. december 15., hétfő

Luxus mákos - Citromkrémes mákos lepény



Íme egy finom mákos süti, mely az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Egyébként ez egy Stahl Judit recept, melyre itt bukkantam rá, véletlenül. Nagyon finom süti, a savanykás citromkrém és a mák együtt isteni párosítás. S hogy honnan a név? Azért luxus, mert macarponéval készül. A krémsajt valóban nem olcsó, de próbáljátok ki, mert megéri, nagyon-nagyon finom! :)


Luxus mákos - Citromkrémes mákos lepény
Hozzávalók:
A tésztához:
22 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
12 dkg cukor
18 dkg hideg vaj
1 tojás

A citromkrémhez:
2 tojás
12 dkg cukor
60 ml  citromlé (2 db citrom leve)
1 evőkanál főzni való vaníliás pudingpor
1 citrom reszelt héja
5 dkg vaj

Mákos réteghez:
15 dkg darált mák
15 dkg cukor
20 dkg mascarpone
4 evőkanál tejföl
2 tojás
1 evőkanál főzni való vaníliás pudingpor
1/2 citrom reszelt héja


Elkészítés:
Először elkészítjük a citromos krémet. Ehhez a tojást, cukrot, citromlevet, a pudingport és a reszelt citromhéjat vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg szépen besűrűsödik. Utána rögtön még melegen hozzákeverjük a vajat és hűvös helyre tesszük hűlni.  

Elkészítjük a tésztát. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a cukorral, majd elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Ezután jön hozzá a tojás és összegyúrjuk a tésztát.  Kinyújtjuk a tésztát és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Tíz percig elősütjük a tésztát, aminek a tetejére nehezékként babot teszünk. 

Amíg a tészta sült, előkészítettem a mákos tölteléket. A darált mákot, a mascarponét, a cukrot, a tejfölt, a pudingport, a tojásokat és a reszelt citromhéjat egy tálban alaposan összekeverjük. 
A kihűlt tésztára rásimítjuk a citromos krémet, majd a tetejére pedig ráöntjük a mákos masszát. A sütit 160 fokos sütőben kb. 1 órát sütjük. Addig kell sütni, míg már nem remeg már rajta a felső rész, hanem szilárd lett. 

2014. december 8., hétfő

Mandulás-csokoládés gyűrűk

A most következő aprósütemény receptjét a Meglepetés Konyha & Rejtvény magazinban találtam. A tésztában lévő mandulától nagyon finom ez a süti, amely vendégvárónak is kiváló. :) Olyan finom, hogy alig bírtam abbahagyni az evését. :)

Mandulás-csokoládés gyűrűk
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg porcukor
3 tojás sárgája
1 kávéskanál vanília aroma
15 dkg vaj
10 dkg darált mandula
1 csipet örölt fahéj
1 csomag sütőpor
35 dkg finomliszt
A díszítéshez:
szeletelt mandula (mandulapehely)
15 dkg étcsoki


Elkészítés:
A porcukrot a tojássárgákkal, a vanília aromával habosra keverjük, majd belekeverjük a vajat. Hozzáadjuk az apróra darált mandulát, a fahéjat és a sütőporral elkevert lisztet. A hozzávalókat kézzel gyorsan egynemű tésztává gyúrjuk és lefedve egy órán át hűtőben pihentetjük. Végül az omlós tésztát gyúródeszkán átgyúrjuk, majd 3-4 mm vastagra nyújtjuk és gyűrűket szaggatunk belőle.  Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és aranysárgára sütjük. Az étcsokit felolvasztjuk és a kihűlt gyűrűkre csorgatjuk, díszítésként  még megszórjuk szeletelt mandulával.



2014. december 1., hétfő

Sütőtökös-fahéjas csiga krémsajtos mázzal




Kabóca a háziasszonya A Süss Alkoss Díszíts!  játék 28. fordulójának,  melynek a csábító fahéj témát adta.  Nagyon szeretem a fahéjat, sokszor használom sütikbe ezt a kellemes ízű, illatú fűszert. Most egy mázas, sütőtökös fahéjas kalácsot hoztam, melynek receptjét itt találtam, s úgy gondoltam, hogy elkészítem és ezzel nevezek a játékra. A tésztán nem érződik a sütőtök íze, viszont gyönyörű színt ad neki és nagyon könnyű volt a kelt tésztával dolgozni. Végeredményként pedig pihe-puha csigákat kapunk, melyet a fahéj és a krémsajtos máz istenien finommá varázsol. Próbáljátok ki! :)


Sütőtökös-fahéjas csiga krémsajtos mázzal
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 80 ml tej
  • 2 evőkanál vaj
  • 125 g sütőtökpüré
  • 2 evőkanál cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 tojás felverve
  • 2,5 dk élesztő
  • 300 g finomliszt
A töltelékhez:
  • 80 g barna cukor
  • 1,5 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
A mázhoz:
  • 60 g natúr krémsajt (szobahőmérsékletű)
  • 70 g porcukor
  • 2 evőkanál lágy vaj
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
Langyosra melegítjük a tejet egy pici cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.  Egy nagyobb tálban összekeverjük a vajat, a tökpürét, a cukrot és a sót.  Ezután kerül bele az élesztős tej és a tojás, majd hozzáadjuk a lisztet. Dagasszuk ki jó alaposan, ha ragad, tegyünk még hozzá annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk. Egy kelesztőtálat vékonyan kiolajozunk, amibe beletesszük a tésztát és kb. 1 órahosszáig kelesztjük. 

A mázhoz krémesre keverjük az összes hozzávalót.

Miután a tészta megkelt, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, de csak annyira, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk. A tésztát téglalappá nyújtjuk, megkenjük vajjal és megszórjuk fahéjjal és cukorral, majd a hosszabb oldalán kezdve feltekerjük. A tekercset 12 egyenlő csigára vágjuk és egy kivajazott kerek formába tesszük. (Nekem nem fért bele az összes csiga, a maradékot négy darabot sima tepsiben megsütöttem.) A csigákat konyharuhával letakarjuk, pihenni hagyjuk minimum fél órát. A kelesztési idő letelte után előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük.

 
A megsült csigák máz nélkül
A sütőből kivéve rácsra téve hagyjuk a formában hűlni, majd egy ecsettel megkenjük az előre elkészített sajtkrémmel. (Ha akarjuk dióval megszórhatjuk. )