Kakaó, meggy és kókusz egy sütiben! Még a meggyszezonban az utolsó adag friss meggyből készült ez a süti. Puha kakaós piskóta meggyel, a tetején kókuszhabbal bolondítva. Finom! :)
Meggyes-kókuszhabos kocka
Hozzávalók:
A piskótatésztához:
3 tojás
3 evőkanál tej
100 g rétesliszt
2 evőkanál kakaópor
5 dkg cukor
fél csomag sütőpor
A rakományhoz:
30-40 dkg meggy
1evőkanál liszt
A kókuszhabhoz:
6 tojásfehérje
10 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a kakaóport, majd a sütőporral elvegyített lisztet. A kakaós masszához részletekben hozzáforgatjuk a tojáshabot. A tésztát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. A meggyet kimagozzuk megforgatjuk a lisztben, majd kirakjuk vele a kakaós tésztát. Előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük (tűpróba!).
Amíg sül a meggyes kakaós piskóta elkészítjük a kókuszhabot. A tojásfehérjét a porcukorral keményre verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a kókuszreszeléket. Amikor a piskóta megsült rásimítjuk a kókuszos habot és visszatesszük a sütőbe. Mérsékelt lángon szárítjuk a habot, amíg egy kis színt kap. Kihűlés után kockára vágva tálaljuk.
2015. július 31., péntek
2015. július 26., vasárnap
Joghurtos-őszibarackos bomba
Igazából ez egy joghurttorta, csak nem klasszikus tortaformában. Múlt hétvégén ünnepeltük az öcsém névnapját, neki csináltam. Nem bonyolult az elkészítése, talán a piskóta tálba való belehelyezésénél kell ügyeskedni. A talpa babapiskótából készült, bár sokkal szebb lett volna, ha sütök egy kerek piskótalapot, de már nem volt több tojás itthon. Jót tesz neki, ha egy éjszakát dermed a hűtőbe, sajnos ezt mi nem tudtuk kivárni, a tartásán látszik is egy kicsit. :)
Joghurtos-őszibarackos bomba
Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
5 evőkanál liszt
5 evőkanál cukor
A talpához:
kb. 6-8 darab babpiskóta (vagy 3 tojásos piskótából tortalap)
A joghurtos krémhez:
1 nagy pohár natúr joghurt
2 dl habtejszín
20 g zselatin
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5-6 darab őszibarack
A díszítéshez:
őszibarack
mentalevél
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét. Végül beleforgatjuk a lisztet is.A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és megsütjük.
Egy gömbölyded tálat kibélelünk frissen tartó fóliával. A piskótát óvatosan belehelyezzük a tálba és kibéleljük vele a tálat.
A zselatint beáztatjuk 1 dl vízbe, félretesszük. A habtejszínből kemény habot verünk.
Az őszibarackot megmossuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk.
A joghurtot összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot. A megduzzasztott zselatint meglangyosítjuk, elkeverünk 2 evőkanálnyit a joghurtos krémmel, majd a krém egészébe dolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a őszibarackot és beleöntjük a piskótával kibélelt tálba. A joghurtos krém tetejét babapiskótával kirakjuk, majd hűtőbe tesszük dermedni.
Tálaláskor a sütit óvatosan kiborítjuk egy tányérra, majd lehúzzuk róla a fóliát. Megszórjuk porcukorral, barackszeletekkel és mentalevéllel díszítjük.
2015. július 23., csütörtök
Habos sárgabaracktorta kakaós morzsával
Van az úgy, hogy az ember első ránézésre beleszeret
egy sütireceptbe,
második ránézésre meg el is készíti. Így történt most ennél a sárgabarackos sütinél.
Puffin oldalán bukkantam rá erre a remek receptre, s kedd este rögtön neki is álltam, még a meleg sem állított meg az
elkészítésében. Annyit változtattam rajta, hogy a sárgabarcklekvárt kihagytam,
viszont a barackos tészta tetejére tojásfehérjéből készült édes habot tettem. A végeredmény nagyon finom lett, mára a
tortából immár csak egy szelet árválkodik a hűtőben, de az sem sokáig. A
bejegyzés írása közben megjött az étvágyam, megyek is s eltüntetem az árvát. Ha
van kedvetek és sárgabarackotok, készítsétek el! :)
Hozzávalók:
A kevert tésztához:
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 db tojás
20 dkg liszt
1 db citrom
1 tasak sütőpor
3-4 evőkanál tej (nálam 6 evőkanál volt)
A barackos réteghez:
50 dkg sárgabarack
A habréteghez:
5 tojásfehérje (lehet több is, nekem most ennyi volt a fagyasztóba)
100 g porcukor
A tetejére:
15 dkg liszt
2,5 dkg kakaópor
10 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
10 dkg vaj
Elkészítés:
A sárgabarackot megmossuk, félbevágjuk és magjukat eltávolítjuk.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokon és kivajazunk, kilisztezünk egy 23 cm átmérőjű tortaformát.
A vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a tojást, a citrom reszelt héját, a kifacsart levét és a tejet s alaposan kikeverjük. Ezután összekeverjük a lisztet és a sütőport majd fokozatosan a tojásos masszához adjuk. Az így kapott tésztát az előkészített tortaformába simítjuk. A megfelezett, kimagozott sárgabarackokkal kirakjuk a tésztát.
A habréteghez a tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral és rásimítjuk a barackos tésztára.
A kakaós morzsához a hozzávalókat kézzel összemorzsoljuk és a habos rétegre szórjuk.
Kb. 40-45 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni a kész süteményünket.
2015. július 19., vasárnap
Oregánós-szezámmagos rudak
Most nem édes sütit hoztam, hanem egy sós, fűszeres ropogtatnivalót, ami egy hete került ki a kezem alól. Már sütéskor mennyei illatok terjengtek a konyhába, s tudtam, hogy ez nagyon finom lesz. És az is lett, imádtam rájárni. Gyorsan elkészíthető, dobozban sokáig eláll, de ettől nem kell tartani, mert pillanatok alatt elfogy. A recept egyébként Stahl Judit Végre otthon című könyvéből való. Újbóli megsütését tervbe vettem, dupla adaggal. Próbáljátok ki Ti is! :)
Oregánós-szezámmagos rudak
Hozzávalók:
Elkészítés:
Oregánós-szezámmagos rudak
Hozzávalók:
- 20 dkg rétesliszt (nálam fele rozsliszt volt)
- 0.5 csomag sütőpor
- 1 teáskanál só
- 5 dkg parmezán sajt
- 1 evőkanál morzsolt oregánó
- bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- 10 dkg hideg vaj
- 1 db tojássárgája
- 4 evőkanál víz
- 1 db tojásfehérje (a kenéshez)
- 2 evőkanál szezámmag
Elkészítés:
A lisztet
egy tálban összekeverjük a sóval, a sütőporral, a parmezánnal az oregánóval és
a borssal. Belekockázzuk a vajat, elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, majd
hozzáadjuk a tojássárgát, a vizet és gyorsan összegyúrjuk a tésztát. Lisztezett
deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk
szezámmaggal és hosszú csíkokra vágjuk. A rudakat sütőpapíros lemezre tesszük
és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsülnek.
2015. július 18., szombat
11. Szakácsmustra - összefoglaló
A 11. Szakácsmustra kiválasztott szakácsa, Benke László, az ország Laci bácsija volt. Összesen 5 recept érkezett erre a fordulóra, ami között vannak ételek és sütemények is. Köszönöm mindenkinek a részvételt! :)
Most pedig jöjjenek a jobbnál jobb receptek!
Elsőként Andi, az Aranytepsi blog írja küldött egy nagyon érdekes édességet, melynek neve bába fog. A kép magáért beszél, nagyon finom lehet.
Másodikként is egy édesség érkezett, amit Csigabige küldött, aki mákos pálmalevelet készített. Gyorsan elkészíthető finomság, a mák és a sárgabarck lekvár párosítása garantáltan finom.
Harmadik beküldőként, Éva elkészítette Laci bácsi paradicsomos káposztáját.
Konyhavirtuóz egy remek gyümölcsös süteményt készített, köcskeméti tejes pitét. Gyorsan elkészíthető, érdemes kipróbálni, épp barackszezon van, de természetesen más gyümölccsel is finom lehet.
És végül bemutatom Vöröskaktusz pasifogó tojásos lecsóját a sütőből. Igazán guszta lett! Klasszikus nyári étel, amivel szerintem mindenkit le lehet venni a lábáról.
Most pedig jöjjenek a jobbnál jobb receptek!
Elsőként Andi, az Aranytepsi blog írja küldött egy nagyon érdekes édességet, melynek neve bába fog. A kép magáért beszél, nagyon finom lehet.
Másodikként is egy édesség érkezett, amit Csigabige küldött, aki mákos pálmalevelet készített. Gyorsan elkészíthető finomság, a mák és a sárgabarck lekvár párosítása garantáltan finom.
Harmadik beküldőként, Éva elkészítette Laci bácsi paradicsomos káposztáját.
Konyhavirtuóz egy remek gyümölcsös süteményt készített, köcskeméti tejes pitét. Gyorsan elkészíthető, érdemes kipróbálni, épp barackszezon van, de természetesen más gyümölccsel is finom lehet.
És végül bemutatom Vöröskaktusz pasifogó tojásos lecsóját a sütőből. Igazán guszta lett! Klasszikus nyári étel, amivel szerintem mindenkit le lehet venni a lábáról.
Nem szálltak túlságosan sokan játékba, de finom ételek
és édességek érkeztek.Teszteljétek őket bátran! :)
Végül fel kell konferálnom a következő forduló
házigazdáját. A 12. játék lebonyolítását a pár hét múlva két gyermekes édesanyává váló Melinda, a Habverő és fakanál blog írója látja el. Melinda szeret főzőműsorokat nézni, sok ismert séfet kedvel, úgyhogy számára a szakácsválasztás nem fog gondot okozni. Gyertek minél többen játszani, mert süti-főzni jó és ismert szakácsoktól is tanulhatunk valami újat és különlegeset. :) JÁTÉKRA FEL!
Még egyszer köszönöm mindenkinek a részvételt,
remélem a következő fordulóban is sok finomság gyűlik majd össze.
2015. július 14., kedd
Málnás túrótorta
Ezúttal egy málnás tortát hoztam, túrósat. A könnyű kakaós tésztába tejszínes túrókrém került, a tetejére pedig málnazselé. Nagyon finom, krémes! :) A recept saját, neten látott fotó inspirált a süti elkészítésében. Ha van kedvetek, próbáljátok ki! :)
Málnás túrótorta
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
6 dkg porcukor
10 dkg vaj
egy csipet só
fél csomag sütőpor
3 evőkanál kakaópor
1 tojás
1evőkanál tejföl (ha szükséges)
A túrós töltelékhez:
50 dkg túró
1 tojás
1 citrom reszelt héja
15 dkg cukor
2 dl habtejszín
1 dl tejföl
1 tasak vaníliás pudingpor
A málnás bevonathoz:
50 dkg málna
10 dkg cukor
1 csomag színtelen tortazselé
A díszítéshez:
mentalevélkék
Elkészítés:
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a sót és a kakaóport. A kakaós sütőporos lisztet összemorzsoljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a tojással és a porcukorral meg a tejföllel. Ezután a tortaformát (22 cm-es) kivajazzuk, kilisztezzük. A kakaós tésztát nyújtódeszkán körlappá nyújtjuk, majd átemeljük a formába úgy, hogy az oldalán is legyen 4-5 cm tészta. Az alját villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben tesszük sülni, körülbelül 15 percre.
A túrós krémhez az áttört túrót összekeverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a tojással ,a tejföllel és a vaníliás pudingporral. A habtejszínt kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a túróba.
A kakaós tésztát kivesszük a sütőből és egyenletesen elosztjuk rajta a túrótölteléket, majd még 15 percre visszatesszük sülni.
A málnabevonathoz megmossuk a málnát és botmixerrel összeturmixoljuk. A málnapéphez hozzáadjuk a cukrot, a tortazselét és kis lángon felforraljuk. Amikor felforrt, levesszük a tűzről és rögtön ráöntjük a túróra. A tortát kihűtve, mentalevélkékkel díszítve tálaljuk.
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
6 dkg porcukor
10 dkg vaj
egy csipet só
fél csomag sütőpor
3 evőkanál kakaópor
1 tojás
1evőkanál tejföl (ha szükséges)
A túrós töltelékhez:
50 dkg túró
1 tojás
1 citrom reszelt héja
15 dkg cukor
2 dl habtejszín
1 dl tejföl
1 tasak vaníliás pudingpor
A málnás bevonathoz:
50 dkg málna
10 dkg cukor
1 csomag színtelen tortazselé
A díszítéshez:
mentalevélkék
Elkészítés:
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a sót és a kakaóport. A kakaós sütőporos lisztet összemorzsoljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a tojással és a porcukorral meg a tejföllel. Ezután a tortaformát (22 cm-es) kivajazzuk, kilisztezzük. A kakaós tésztát nyújtódeszkán körlappá nyújtjuk, majd átemeljük a formába úgy, hogy az oldalán is legyen 4-5 cm tészta. Az alját villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben tesszük sülni, körülbelül 15 percre.
A túrós krémhez az áttört túrót összekeverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a tojással ,a tejföllel és a vaníliás pudingporral. A habtejszínt kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a túróba.
A kakaós tésztát kivesszük a sütőből és egyenletesen elosztjuk rajta a túrótölteléket, majd még 15 percre visszatesszük sülni.
A málnabevonathoz megmossuk a málnát és botmixerrel összeturmixoljuk. A málnapéphez hozzáadjuk a cukrot, a tortazselét és kis lángon felforraljuk. Amikor felforrt, levesszük a tűzről és rögtön ráöntjük a túróra. A tortát kihűtve, mentalevélkékkel díszítve tálaljuk.
2015. július 11., szombat
Meggyes pite
És akkor jöjjön a meggyes pite, amit szinte mindenki szeret. Mi is, nagyon! Az öcsém egyenesen függője ennek a sütinek. Már többször készítettem, úgyhogy abszolút
megkapta a bevált jelzőt. Azt gondolom, hogy ez az a süti, amit tényleg nem lehet abbahagyni, olyan finom. :)
Meggyes pite
Hozzávalók: (20x30-as tepsihez)
A tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg vaj
12 dkg cukor
2 evőkanál tejföl
1 tojássárgája
1 csomag sütőpor
egy csipet só
egy citrom reszelt héja
A töltelékhez:
1 kg meggy
3-4 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj
4 evőkanál búzadara
A kenéshez:
1 tojás sárgája
Elkészítés:
A lisztet a
sütőporral egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a
vajat kockára vágva, a tejfölt, a sót, a reszelt héját. Az egészet addig
gyúrjuk, míg teljesen összeáll a tészta. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és
1-2 órára a hűtőbe tesszük.
Míg a tészta
pihen, addig a meggyet alaposan megmossuk, és kimagozzuk. Miután kimagoztuk,
kinyomkodjuk a levét.
A tésztát
miután eleget pihent, kivesszük a fóliából, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd
kétfelé vágjuk, és tepsi méretűre nyújtjuk. A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük
és a kinyújtott tésztát lazán feltekerve a sodrófára, ráfektetjük a tepsire. A
tésztát megszórjuk két marék búzadarával, hogy legyen, ami felszívja a meggy
még megmaradt levét, és ne ázzon el a tészta. Ezután rátesszük a kinyomkodott
meggyet, megszórjuk a maradék búzadarával, a cukorral és a fahéjjal.
Kinyújtjuk a
tészta másik felét, és ráfektetjük a meggy tetejére. Egy tojássárgájával
lekenjük, és villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőbe tesszük, és készre
sütjük.
Miután
megsült, egy kicsit hagyjuk hűlni, majd kockákra vágjuk, a tetejét porcukorral
megszórjuk.