Vágytam
egy szelet omlós pitére, finom töltelékkel. Nem akartam klasszikusat (almás, túrós, meggyes) sütni, valami újat szerettem volna kipróbálni. Eszembe jutott, hogy a meggy és a mák
milyen jók együtt, s arra gondoltam, hogy kettőjük kombinációjával készítek
pitét. A két omlós tésztaréteg között egy mákos krém és egy meggyes-pudingos
réteg található. A kreációm annyira finom lett, hogy egy nap alatt elfogyott. Ez
a pite mennyei lett, készítsétek el! :)
Meggyes-mákos pite
Hozzávalók: (20×30 cm-es tepsi)
Az omlós tésztához:
30 dkg finomliszt
pici só
2 ek. porcukor
1,5 tk. sütőpor
20 dkg hideg vaj
2 tojás sárgája
1 ek. tejföl
Mákos töltelékhez:
10 dkg őrölt mák
7 dkg porcukor
1 citrom héja
1 dl tej
6-7 ek. étkezési gríz
2 tojás fehérje
Meggyes töltelékhez:
1 üveg meggybefőtt
1 mk. fahéj
3-4 ek. cukor
2 vaníliás pudingpor
Elkészítés:
Egy
tálba tesszük a lisztet, a sót, a cukrot, majd belekeverjük a sütőport. A vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel,
majd a két tojás sárgájával és a tejföllel összeállítjuk a tésztát. A tésztát két részre osztjuk, fóliába
csomagoljuk és kb. fél órát pihentetjük a hűtőbe. A pihentetés után a két darab
tésztát tepsi méretűre nyújtjuk.
Elkészítjük
a mákos tölteléket: tejbe beleöntjük a porcukorral elkevert mákot és a citrom
reszelt héját. Folyamatosan kevergetve két percig főzzük, majd félretesszük
hűlni. Ezután a 2 tojás fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a mákba,
majd a grízt is hozzákeverjük.
A meggyes
töltelékhez: a meggyet kimagozzuk és a levével együtt összeturmixoljuk, majd
elkeverjük a vaníliás pudingporral. Hozzáadjuk a
cukrot és a fahéjat. Tűzre tesszük és besűrűsítjük. A krémet félretesszük, hogy kihűljön.
Egy 20×30 cm-es tepsit kivajazunk, kilisztezünk. Az
egyik kinyújtott lapot beleterítjük a tepsibe. Rásimítjuk a máktölteléket, majd
arra a pudingos-meggyes krémet. A másik kinyújtott lapot a meggyes krém
tetejére fektetjük.
A süteményt
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük.
Aki szereti megszórhatja a tetejét porcukorral.