2020. március 31., kedd

Túró Rudi pohárkrém

Egy pohárkrém maradék piskóta és túró felhasználásával. A túró Rudit nagyon szeretem, már tortaformában elkészítettem régebben, a  receptje itt található. Nemrég pohárkrémként készítettem el ezt az finomságot. Így is csodás! 


Túró Rudi pohárkrém
Hozzávalók: (1 kehelyhez)
Rétegezéshez:
kockára vágott kakaós piskóta (cukormentes)

Túrókrémhez:
25 dkg túró
3 evőkanál tejföl
1 dl habtejszín
édesítő ízlés szerint

Tetejére:
5-6 kocka cukormenetes étcsokoládé
1 kiskanál olaj

Elkészítés:
A túrót az édesítővel  és a tejföllel botmixer segítségével krémesítjük. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a túrókrémhez.
A kehely aljára teszünk egy adag tejszínes túrókrémet majd kakaós piskótakockákkal befedjük. Erre túrókrémet kanalazunk, majd újból piskóta következik. A rétegzést túrókrémmel zárjuk. Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk majd egy kiskanál olajjal elkeverjük. A pohárkrém tetejére rácsorgatjuk az olvasztott étcsokoládét, majd a pohárkrémet hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. 


2020. március 21., szombat

Gránátalmás túrószelet

Ezt a túrós szeletet bűntudat nélkül lehet enni, mert se cukrot se lisztet nem tartalmaz, csupán túró, joghurt és gyümölcs. További érveim mellette: sütés nélküli, kevés munka, kevés idő, kalória- és szénhidrátszegény.  Hasonló finomságot már korábban is készítettem, akkor kuglófformába, annak receptje itt található.



Gránátalmás túrószelet
Hozzávalók: (egy püspökkenyérformához)
500 g túró
330 g krémes joghurt
édesítő ízlés szerint
2 marék gránátalmamag
15 g zselatin

A tetejére díszíteni:
gránátalmamagok

Elkészítés:
Egy püspökkenyérformát folpackkal kibélelünk.
A túrót a krémes joghurttal  és az édesítővel botmixer segítségével krémesre keverjük. Ezután hozzákeverjük a gránátalmamagokat.
A zselatint kis lábasba tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Ha megduzzadt a zselatin, akkor alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett meglangyosítjuk. Nem forraljuk fel! A langyos zselatinhoz hozzákeverünk két evőkanállal a túrókrémből, majd az egészet hozzákeverjük a többi krémhez. A gránátalmás túrókrémet a kibélelt püspökkenyérformába öntjük, elsimítjuk, majd a sütit  egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni. Ha megdermedt, kiborítjuk a formából, gránátalmamagokkal díszítjük és szeletelhetjük. 


2020. március 16., hétfő

Kókusztejes chiamagos túrókrém sárgabaracklekvárral

Számomra a túrókrém tökéletes desszert, ez kókusztejjel van gazdagítva és került bele chiamag is. A házi sárgabaracklekvárral rétegezett szuper-egészséges finomságot igazán könnyű elkészíteni és garantáltan mindenkinek nagy örömet fog szerezni. :)



Kókusztejes chiamagos túrókrém sárgabaracklekvárral
Hozzávalók: (2 pohárhoz)
A túrókrémhez:
1 dl kókusztej
250 g túró
120 g joghurt
édesítő
1 evőkanál chia mag

Rétegezni:
sárgabaracklekvár

Elkészítés:
A túrót a joghurttal, a kókusztejjel és az édesítővel alaposan összekeverjük, majd a chia magot is hozzákeverjük. A poharak aljára túrókrémet teszünk majd 4-5 evőkanál sárgabaracklekvár következik. A lekvárra rárakjuk a maradék túrókrémet. A pohárkrém tetejére díszítésként egy csöpp baracklekvárt teszünk. Az édességet egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd kanalazzuk.


2020. március 8., vasárnap

Mákos linzer házi meggylekvárral

A munkahelyemre szülinapom alkalmából aprósüteményt terveztem sütni. Az az ötletem támadt, hogy a jolly yokernek számító linzert viszek. Azután eszembe jutott, hogy a mákos ízesítést már egy ideje ki akarom próbálni. Nem is hezitáltam, elkészítettem  az omlós mákos linzert, amit házi meggylekvárral töltöttem meg. Nagyon ízlett a kollégáimnak, többen elkérték a receptjét is. A mákos linzerhez nagyon jól passzol a kissé savanykás meggylekvár, az összhatás szuper. :) Érdemes kipróbálni a klasszikus linzert más változatban is.







Mákos linzer házi meggylekvárral
Hozzávalók:
A tésztához:
200 g liszt
100 g vaj
50 g porcukor
pici só
1 tojássárgája
2 evőkanál darált mák
1 tasak vaníliás cukor

Tölteni:
házi meggylekvár

Tetejére szórni:
porcukor

Elkészítés:
Egy mélyebb tálba a lisztet összekeverjük a csipet sóval, a darált mákkal, a porcukorral ls a vaníliás cukorral, majd a felkockázott hideg vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát egy órára hűtőbe tesszük pihenni.
Miután letelt az idő, a tésztát lisztezett felületen kb 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd tetszőleges formákra szaggatjuk. A teli és a lyukas linzereket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és előmelegített sütőben 8 perc alatt készre sütjük. A kihűlt linzerkarikákat meggylekvárral megtöltjük, a tetejüket porcukorral megszórjuk.




2020. március 2., hétfő

Joghurtos-túrós epres torta (szülinapi)

A kedvenc sütemények listáján nálam előkelő helyen állnak a túrós-gyümölcsös torták.  A szülinapomra is ilyet készítettem, méghozzá a kis piros kedvencemmel, az eperrel. Ezzel a tortával méltó módon sikerült megünnepelni a születésnapomat.  Bízom benne, hogy más  is kedvet kap az elkészítéséhez, az elfogyasztásakor  pedig olyan boldogságot érez, mint én és a családtagjaim. :)




Joghurtos-túrós epres torta
Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)
Mandulalisztes piskótához:
3 tojás
3 evőkanál eritrit
3 evőkanál mandulaliszt
1 kiskanál útifűmaghéjliszt

Joghurtos-túrós krém:
250 g túró
200 g görög joghurt
édesítő ízlés szerint
1 kanál vanília kivonat
12 g zselatin

Tetejére:
300-350 g eper (nálam most fagyasztott)
6 g színtelen tortazselé
1,2 dl hígított eperszörp

Elkészítés:
A tojássárgájákat az eritrittel habosra keverjük. Ezután a tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojássárgájás részhez. Belekeverjük a mandulalisztet és az útifűmaghéj lisztet.  A piskótamasszát egy 18 cm-es tortaformába öntjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)

A túrót, a görög joghurtot, a vanília kivonatot az édesítővel alaposan elkeverjük. A kimért zselatint kevés vízben megduzzasztjuk, majd alacsony lángon meglangyosítjuk. A joghurtos-túrós részt összekeverjük a langyos zselatinnal. Ezután a krémet a kihűlt piskótára halmozzuk és elsimítjuk. A tortát néhány percre hűtőbe tesszük, hogy egy kicsit dermedjen a krém. Ezután a torta tetejét kirakjuk eperrel. A eperszörpből tortazselét készítünk a tasakon lévő utasítás szerint, majd ráöntjük az eperrel kirakott tortára. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni, majd szeleteljük. 



2020. február 29., szombat

Banános avokádókrém

Gondolom minden családban alakul úgy néha, hogy kicsi barna pöttyök jelennek meg a banánon vagy esetleg megbarnul a gyümölcs a kosárban. Semmi gond nincs, lehet belőle süti vagy krém. Nálam most az utóbbi készült, avokádóval házasítva. Isteni kanalaznivaló lett belőle! Egyszerű, gyors, egészséges és finom.


Banános avokádókrém
A krémhez:
1 darab érett banán
1 darab érett avokádó

Díszítéshez:
kevés puffasztott amaránt

Elkészítés:
A magjától megszabadított avokádót és a banánt egy tálba tesszük, majd botmixer segítségével homogénre dolgozzuk. A krémet egy pohárba/tálkába tesszük és a tetejét díszítésként puffasztott amaránttal díszítjük.

2020. február 25., kedd

Almás fahéjas zabkeksz

Már néhányszor kitértem az otthon készített keksz minden előnyére, így most erről nem írok. Ez a zabkeksz nem a ropogós, hanem inkább a puhább fajta. Nagyon finom és süléskor ínycsiklandó illatok lengik be a konyhát. :)



Almás fahéjas zabkeksz
Hozzávalók:
10 dkg apró szemű zabpehely
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 nagyobb alma reszelve
10 dkg vaj
1 egész tojás
3 evőkanál cukor
fél tasak sütőpor
1 kiskanál fahéj
1 marék mazsola
egy csipet só


Elkészítés:
Egy nagyobb tálba szórjuk a zabpelyhet, a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót. Minden összetevőt összekeverünk. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Ezután a mazsolát is beleszórjuk.  Beleütjük a tojást, majd a vajat is hozzáadjuk és az egészet összedolgozzuk. Amikor összeállt a tészta, a kezünkkel kis gombócokat formázunk belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatunk és egy kanállal lelapogatunk. A kekszeket előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.