2017. augusztus 9., szerda

Meggyes-őszibarackos túrótorta

A 200. blogbejegyzést olvashatjátok most tőlem, tehát a 200. recept az oldalamon. Ennek alkalmából egy remek tortát hoztam. A túrótorta mindenhogy isteni, a legfinomabb gyümölccsel megspékelve, legutóbb meggyel és őszibarackkal készítettem. Nagyon könnyű elkészíteni. :)

Meggyes-őszibarackos túrótorta
Hozzávalók:
A piskótához:
3 tojás
3 evőkanál liszt
3 evőkanál cukor

A túrókrémhez:
500 g túró
250 g mascarpone
150 g cukor (ízlés szerint változtatható)
2 tasak vaníliás cukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
néhány szem magozott meggy
1 őszibarack kockára vágva

A tetejére:
néhány szem magozott meggy
1-2 őszibarack szeletekre vágva
1 tasak színtelen tortazselé
2 evőkanál cukor
200 ml víz 
50 ml meggylé

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habot. Ezután rászitáljuk a lisztet, majd laza mozdulatokkal belekeverjük. Egy tortaformát kizsírozunk, kilisztezünk majd a masszát egy spatulával egyenletesen belesimítjuk. A piskótát előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

Az áttört túrót, a mascarponét, a citromhéjat a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük. A krémbe belekeverjük a magozott meggyet és a kockára vágott őszibarackot. A gyümölcsös túrókrémet egyenletesen elsimítjuk a megsült piskótán. A torta tetejét kirakjuk magozott meggyel és őszibarackszeletekkel. A meggylevet és a vizet összekeverjük, majd 2 evőkanál cukorral elkeverjük és felforraljuk. A kész zselét a közepétől kiindulva a torta tetejére öntjük.  A tortát néhány órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük. 


2017. augusztus 1., kedd

Villámgyors áfonyás sütemény

Egy egyszerű kevert sütit hoztam áfonyával, amit villámgyorsan el lehet készíteni. Tényleg gyors, nem kell hozzá más csak egy tál, meg egy fakanál és még sok mosogatnivaló sem marad utána.
Ez egy nagyon jó univerzális tészta, amit jól lehet variálni. Korábban kakaósan is elkészítettem sárgabarackkal, cseresznyével és meggyel. Mindkettő változat finom. :)


Villámgyors áfonyás sütemény
Hozzávalók:
2 dl joghurt
3 tojás
5 evőkanál olaj
15 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só

25 dkg áfonya


Elkészítés:
Az egész tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk sót, a joghurtot és az olajat. A száraz hozzávalókat összekeverjük: a lisztet és a sütőport. Ezt követően a sütőporos lisztet összedolgozzuk a nedves keverékkel.Ezután a tésztát kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, a tetejét áfonyával kirakjuk. A süteményt előmelegített sütőbe toljuk és kb. 35 perc alatt megsütjük.

Kakaós változat sárgabarackkal, cseresznyével és meggyel





2017. július 17., hétfő

Sárgabarckos túrókocka

A sárgabarack és a túró az egyik legtutibb párosítás, ezért ezt a sütit érdemes elkészíteni. Linzertészta az alja, rajta bársonyos túrókrém sárgabarackokkal megkoronázva. Igazi nyári sütemény. :) Hasonlót sütit már korábban is készítettem, akkor piteformában, itt találjátok.  :)

Sárgabarackos túrókocka
Hozzávalók:   
A tésztához:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
10 dkg vaj
csipet só
1 tojássárgája

A túrókrémhez:
50 dkg túró
15 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
2 tojás
2 dl tejföl
1 tasak vaníliás pudingpor

Továbbá:
30 - 40 dkg sárgabarack

Elkészítés: 
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk: a lisztet a porcukorral, a sóval, a vaníliás cukorral, a vajjal és a tojássárgájával.  
A tésztát lisztezett felületen tepsi méretűre nyújtjuk. A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük, majd a tésztalapot a tepsibe helyezzük. A tésztát előmelegített sütőben 20 percig sütjük. 
A krémhez összekeverjük a túrót a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tejföllel, a tojásokkal és a vaníliás pudingporral. Szép sima krémmé dolgozzuk, majd egyenletesen rákenjük az elősütött tésztára. A felezett és a magozott sárgabarackokat ráhelyezzük a túrókrémre és egy kicsit bele is nyomkodjuk.   
Előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.


2017. július 9., vasárnap

Joghurtos-meggyes pite

Júniusban annyi epres sütit posztoltam, hogy kiderült számotokra is, mennyire odavagyok az eperért. Van még néhány epres receptem, később azokat is megmutatom majd. Mostanában meggyes és barackos sütik készültek a konyhámban. A meggyszezon nem múlhat el klasszikus meggyes pite nélkül, idén is sütöttem. Ezen kívül egy másféle meggyes pite is készült, aminek ötletét ez a recept szolgáltatta. A tésztamennyiséget feleztem és a krémen is változtattam, görög joghurtot használtam hozzá. Kevés tészta, sok krém. Finom lett. Ribizlivel, málnával vagy áfonyával is kipróbálható. :)



Joghurtos-meggyes pite
Hozzávalók:
A kevert tésztához:
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
15 dkg liszt
10 dkg vaj
7 dkg cukor
2 tojás
egy csipetnyi só

A rakományhoz:
200 g cukor
800 g görög joghurt
2 tojás
300 g meggy
2 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés:
Az egész tojásokat habosra keverjük a kétféle cukorral, azután hozzáadjuk a sót, a vajat. A robotgéppel tovább verjük, hogy a vaj is habos legyen. A lisztet és a sütőport összevegyítjük, majd hozzászitáljuk a tojásos-vajas részhez és az egészet összekeverjük. A tésztát kizsírozott, kilisztezett tepsibe simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben elősütjük (Nekem 15 perc volt.). Akkor vegyük ki a sütőből, ha már valamennyire megszilárdult a tészta. Jöhet rá a rakomány.

A görög joghurtot elkeverjük a cukorral, a pudingporral és az egész tojással. A meggyet kimagozzuk, majd hozzáadjuk a joghurtos krémhez és az egészet egyenletesen ráöntjük az elősütött tésztára. Előmelegített sütőben 30 - 40 perc alatt készre sütjük a süteményt.


És a klasszikus meggyes pite

Receptje itt





2017. június 29., csütörtök

Epres-túrós piskótakocka

Még az epeszezon idején készítettem ezt az epres-túrós piskótakockát. Nagyon finom könnyed sütemény. Sajnos az eperszezon már véget ért, de más gyümölccsel is csodás lesz, például málnával, szederrel vagy áfonyával.

Epres-túrós piskótakocka
Hozzávalók:
A piskótához:
4 tojás
2 evőkanál cukor
2 evőkanál eritrit
4 evőkanál liszt

A túrós eperkrémhez:
50 dkg túró
25 dkg mascarpone
50 dkg eper
20 g zselatin
10 dkg porcukor

Díszítéshez:
néhány szem eper

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat az eritrittel és a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a keményre vert habot. Ezután hozzászitáljuk a lisztet, majd laza mozdulatokkal belekeverjük. Egy közepes tepsit kizsírozunk, kilisztezünk majd a masszát egy spatulával egyenletesen belesimítjuk. A piskótát előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

Az epret megmossuk és botmixer segítségével pürésítjük. A túrót krumplinyomón áttörjük, majd a mascarponéval és a porcukorral kikeverjük, majd hozzáöntjük az eperpürét és az egészet összekeverjük. A zselatint egy kis lábasba szórjuk, ráöntünk annyi vizet, hogy ellepje és hagyjuk, hogy megduzzadjon. Ezt követően a zselatint kis lángon meglangyosítjuk, majd elkeverjük 1 evőkanál túrókrémmel majd a krém egészéhez adjuk.
Ezután a krémet ráöntjük a kihűlt piskótára és a süteményt hűtőbe tesszük 2-3 óra dermedni. Amikor megdermedt a krém a sütemény tetejét felezett eperszemekkel díszítjük.





2017. június 23., péntek

Meggyes-mákos zabgolyó

Egy könnyen elkészíthető sütés nélküli édességet hoztam mákkal és meggyel. Az ötlet innen jött, a  receptet kicsit átalakítottam, megreformáltam.  Én ezt még a meggyszezon előtt készítettem fagyasztott meggyből, szerintem friss meggyel még finomabb lesz. A meggy és a mák nagyon passzolnak egymáshoz, érdemes kipróbálni! :)


Meggyes-mákos zabgolyó
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg darált zabpehely
5 dkg porcukor
10 dkg darált mák
2 darab alma reszelve

A töltelékhez:
15 dkg magozott meggy

Elkészítés:
A tésztához a darált zabpelyhet, a porcukrot, a reszelt almát, a mákot jól összedolgozzuk. Jól formázható masszát kell kapnunk, amit pihentetünk 15 percig, majd diónyi golyókat készítünk belőle.  A zabpelyhes golyókat meglapítjuk, egy meggyszemet helyezünk a közepükre, majd golyókat formálunk belőle. Tálalásig hűtőszekrénybe helyezzük.


2017. június 17., szombat

Epres-mascarponés joghurttorta

A világ egyik legfinomabb gyümölcse az eper, amiből a világ legfinomabb sütijei készülnek. Most egy isteni epres joghurttortát hoztam Nektek, amit nagyon könnyű elkészíteni és biztos mindenkinek ízleni fog. :) Én imádtam! Egyszerre több szeletet is ettem belőle, mivel a piskótája nagyon diétás, zabpehelylisztettel és 0 kalóriás eritritettel készült.

Epres-mascarponés joghurttorta
Hozzávalók:
A piskótához:
4 tojás
4 evőkanál zabpehelyliszt
4 evőkanál eritrit (helyettesíthető cukorral, nyírfacukorral)

Az epres joghurtos krémhez:
500 g joghurt
500 g eper
250 g mascarpone
100 g porcukor
20 g zselatin

Díszítéshez:
eper

Elkészítés: 
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat az eritrittel habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habot. Ezután hozzászitáljuk a zabpehelylisztet, majd laza mozdulatokkal belekeverjük. Egy tortaformát kizsírozunk, kilisztezünk majd a masszát egy spatulával egyenletesen belesimítjuk. A piskótát előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

Az epret megmossuk és botmixer segítségével pürésítjük. A joghurtot a mascarponéval és a porcukorral kikeverjük, majd hozzáöntjük az eperpürét és az egészet összekeverjük. A zselatint egy kis lábasba szórjuk, ráöntünk annyi vizet, hogy ellepje és hagyjuk, hogy megduzzadjon. Ezt követően a zselatint kis lángon meglangyosítjuk, majd belekeverjük a joghurtkrémbe. Ezután a krémet ráöntjük a kihűlt piskótalapra. A tortát hűtőbe tesszük, majd 2-3 óra múlva szeletelhető. A torta tetejét eperszemekkel díszítjük.