2016. december 12., hétfő

Adventi kuglóf

Karácsonyi ízvilágú sütit hoztam. Az adventi időszakban sütöttem egy mézeskalács ízvilágú csokoládémázas kuglófot. Nagyon gyorsan össze lehet állítani és isteni finom. Kitűnő édesség az ünnepekre. Remélem, hogy Nektek is ízleni fog! :)



Adventi kuglóf
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg vaj
15 dkg cukor
2 evőkanál méz
1 tasak vaníliás cukor
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 csomag sütőpor
egy csipet só
25 dkg liszt
4 tojás
1 dl tej
1 marék mazsola
1 marék kandírozott narancshéj kockák

A csokoládémázhoz:
150 g étcsoki
1 evőkanál olaj


Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.  Egy kb. 22 cm-es kuglófformát jól kivajazunk és kilisztezünk. 
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. 
A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a mézzel habosra keverjük, majd a tojások sárgájával tovább habosítjuk. Hozzáadjuk a tejet, a csipet sót, a sütőporral és mézeskalács fűszerrel elkevert lisztet. Az így kapott tésztához szilikonlapáttal óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjét, majd belekeverjük a mazsolát és a kandírozott narancshéjat.  
A tésztát kuglófformába öntjük, szépen eligazítjuk, majd 180 fokon 1 órán át sütjük. Tűpróbát végezzünk! 
A formában hagyjuk kihűlni és ezután fordítjuk tálra. 
A csokoládét kockára tördeljük, az olajjal vízgőz felett megolvasztjuk, majd ráöntjük a kuglófra. Dermedésig hűtőbe tesszük. 



2016. december 7., szerda

Fahéjas karikák

Okki oldalán régen kinéztem ezt a Váncza-receptet, amit most kipróbáltam. Nagyon jó recept, a kekszek kellemesen ropogósak, a fahéj és a csoki duója pedig szuper. Az adventi kekszes doboz feltöltéséhez remek választás, készítsétek el bátran. :)


Fahéjas karikák
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
12 dkg cukor
0,5 csomag vaníliás cukor (nálam 1 csomag)
18 dkg zsír (nálam 10 dzs zsír + 8 dkg vaj)
1 tojás
6 dkg reszelt csokoládé
1 csapott teáskanál fahéj

10-15 dkg étcsokoládé + 1 evőkanál olaj


Elkészítés:
A sütőporral elkevert lisztet egy tálba tesszük, majd rászórjuk a cukrot. Közepébe egy kis fészket készítünk, beleütjük a tojást, majd a zsiradékkal, a reszelt csokival  és a fahéjjal együtt jól összedolgozzuk. (Nagyon jól formálható tésztát kapunk.)
Ezután lisztezett felületen 2-3mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd karika formával kiszaggatjuk, majd mindegyik közepét egy kisebb szaggatóval kiszúrjuk. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, mert hamar megsülnek.
Ha teljesen kihűltek a kekszek, a csokit az olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk, majd mindegyik karikákat félig belemártjuk.


2016. december 2., péntek

Gesztenyekrémes piskótatekercs

Nálunk nagyon kedvelt a piskótatekercs, amit hagyományosan baracklakvárral készítünk. De rengeteg variációban készülhet, én most kakaós változatot sütöttem és mascarponés tejszínes gesztenyekrémmel töltöttem. Hihetetlenül finom. Karácsonyra is ajánlom, mert nagyon látványos. :)



Gesztenyekrémes piskótatekercs
Hozzávalók:
A piskótához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaó

A gesztenyekrémhez:
25 dkg gesztenyepüré
250 g mascarpone
1,5 dl habtejszín
1 tasak habfixáló
10 dkg porcukor

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habot. Ezután rászitáljuk a lisztet, a kakaóport majd laza mozdulatokkal belekeverjük. Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, majd a masszát egy spatulával egyenletesen rásimítjuk és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

Robotgép segítségével a mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a gesztenyepürét. A tejszínből a habfixálóval kemény habot verünk és hozzáforgatjuk a gesztenyés mascarponés masszához.

A piskótát a sütőből kivéve pár percig hűlni hagyjuk, majd konyharuhára borítjuk. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, és feltekerjük (így hagyjuk kihűlni). 
Ha kihűlt kitekerjük, megkenjük a gesztenyés krém kétharmadával és feltekerjük. A maradék krémmel bevonjuk a tekercs oldalát. Akár azonnal is szeletelhető. 


2016. november 28., hétfő

Túrós krémes mascarponéval

Egy könnyű túrós süteményt hoztam, ami tényleg krémes és nagyon finom. :) Kiváló vendégváró, amit előző este elkészítünk, másnap pedig gyönyörűen szeletelhető és tálalható. Nálunk egy szempillantás alatt eltűnt. :)



Túrós krémes mascarponéval
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojás
0,5 cs. sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna

A krémhez:
50 dkg krémes túró
25 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
10 dkg vaj

A tetejére:
porcukor (elhagyható)



Elkészítés:
A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a porcukrot összekeverjük, hozzáadjuk a vajat meg a tojást, összegyúrjuk. A tésztát két részere osztjuk.
Lisztezett felületen 32 X 25 cm téglalappá kinyújtjuk. Sütőpapírra tesszük és tepsi hátán előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve legyünk óvatosak, mert amikor hűl a tészta könnyen törik. Ugyanígy járunk el a tészta másik felével is.
Közben elkészítjük a krémet.  A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a túrót és a mascarponét, elkeverjük az egészet. A krémet a kihűlt lapok közé töltjük, másnapig hűtőszekrénybe tesszük. Ezalatt a tészta megpuhul, és szépen fel lehet szeletelni. A tetejére porcukrot szórunk.


2016. november 23., szerda

Joghurtos-gránátalmás pohárkrém

Édesség pillanatok alatt! Most egy egészséges, gyors és persze nagyon finom pohárkrémet hoztam görög joghurttal és gránátalmával. :) Érdemes elkészíteni, mert a gránátalma igazi vitaminbomba és kiváló antioxidáns hatású.


Joghurtos-gránátalmás pohárkrém (2 pohárhoz)
Hozzávalók:
400 g görög joghurt
1 csomag vaníliás cukor
cukor ízlés szerint
100 g kakaós keksz
1 szép nagy gránátalma

Elkészítés:
A görög joghurtot a kétféle cukorral elkeverjük. A kakaós kekszet morzsalékosra törjük (zacskóba tesszük és sodrófával megütögetjük). A gránátalmát kimagozzuk.
Egy pohár aljára kanalazunk a joghurtból, rászórjuk a kakaós kekszmorzsát, majd újból joghurt következik. Erre a rétegre egy sor gránátalma következik, majd egy újból joghurt következik, a tetejére pedig gránátalma kerül.


2016. november 19., szombat

Sütőtökös sajttorta - isteni finom

Már korábban írtam, hogy nagyon szeretem a sajttortát, mert ellenállhatatlanul finom. A sajttorta azért kis kiváló édesség, mert sokféle ízben készíthető. A sajttortát most sütőtökkel ízesítettem, mert imádom ezt az narancssárga őszi csemegét. A neten több receptet is megnéztem, de egyik se tetszett, így megalkottam a saját verziómat. Azt kell mondanom, hogy ez a legfinomabb sajttorta, amit eddig ettem, csináltam. Egyszerűen tökélesen lett! Csodásan krémes, könnyű, fűszeres, nem túl édes és gyönyörűen lehet szeletelni. Tesóm szerint is mennyei lett, azt kérte, hogy minél hamarabb süssem meg újból. Tuti, hogy jövő héten ismét elkészítem ezt a cheesecake-et. Ha valaki isteni finom sajttortát akar sütni, ezt a receptet válassza. :)


Sütőtökös sajttorta
Hozzávalók:
Az alaphoz:
200 g kakaós keksz
100 g olvasztott vaj

A krémhez:
200 g pürésített sütőtök
250 g mascarpone
400 g görög joghurt (én egy doboz Pilost használtam)
90 g cukor (ízlés szerint lehet több is)
2 evőkanál étkezési keményítő
2 tojás
2 teáskanál fahéj
0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
0,5 teáskanál gyömbér


Elkészítés:
A csokis kekszet ledaráljuk vagy egy nyújtófával összetörjük. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a kekszet majd kézzel összegyúrjuk. Egy 22 cm-es tortaforma alját kivajazzunk majd belenyomkodjuk a kekszet.

A pürésített sütőtököt a mascarponéval simára keverjük. Hozzáadjuk a görög joghurtot, a cukrot, a keményítőt, a tojást és a fűszereket majd a robotgép legkisebb fokozatán összekeverjük őket. Az így kapott sütőtökös krémet ráöntjük a kekszes alapra.

A tortát előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük. Ha kivettük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap szeletelhetjük.




2016. november 14., hétfő

Villámgyors kakaós csiga (túrós tésztából)

Nagyon szeretjük a kakaós csigát. Most egy szupergyors változatát hoztam, melynek receptjét Gabriellánál találtam, de sok más oldalon is elérhető. Élesztő nélkül készül, nem kell keleszteni. A tésztájában túró van, de egyáltalán nem érződik rajta, viszont omlós, puha csigákat kapunk. Érdemes kipróbálni. :)


Villámgyors kakaós csiga (túrós tésztából)
Hozzávalók:
A túrós tésztához: 
25 dkg túró
25 dkg  liszt
fél dl tej
5 evőkanál olaj
10 dkg porcukor
csipet só
fél csomag sütőpor

A töltelékhez:
3 evőkanál olaj (a tészta kenéséhez a töltelék alá)
4 púpos evőkanál porcukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor   

Elkészítés:
Botmixerrel a túrót és a porcukrot krémesre keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a tejet, majd az olajat. Ezután kézzel beledolgozzuk a sütőporral és pici sóval elkevert lisztet és összegyúrjuk.

Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra (kb. 5 mm vastagra) és az olajjal vagy olvasztott vajjal lekenjük, majd megszórjuk a porcukor és a kakaópor keverékével. A tésztát feltekerjük és kb. 2 cm-es csigákat vágunk belőle.

A csigákat sütőpapíros tepsire tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.  A sütési idő függ a sütő típusától. Nekem gázsütőm van, 20 percig sütöttem, légkeveréses sütőben 10 perc alatt megsül.

Ne süssük túl, inkább maradjanak fehérebbek a csigák, hogy puhák maradjanak és a töltelék ne száradjon ki.