2015. november 3., kedd

Almás pite

Az ősz nem telhet el almás pite nélkül, igazi klasszikus sütemény, amit mindenki imád. Nálunk gyakran készül, én egyenesen függője vagyok. Van egy bevált receptem, azt használom, nem változtatok. Ami tökéletesen működik meggyel, az almával is remek. A meggyes piténél már leírtam a receptjét, most az almás változatnál újra ismertetem. Nem ragozom a dolgot, csak annyit mondok, hogy imádnivaló. Almaszezon van, pitesütésre fel!  :)

Almás pite
Hozzávalók: (20x30-as tepsihez)
A tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg vaj
12 dkg cukor
2 evőkanál tejföl
1 tojássárgája
1 csomag sütőpor
egy csipet só
egy citrom reszelt héja

A töltelékhez:
1 kg alma
3-4 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj
4 evőkanál búzadara


Elkészítés:
A lisztet a sütőporral egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a vajat kockára vágva, a tejfölt, a sót, a reszelt héját. Az egészet addig gyúrjuk, míg teljesen összeáll a tészta. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára a hűtőbe tesszük.

Míg a tészta pihen, addig az almát megpucoljuk, lereszeljük és kinyomkodjuk a levét. Az almához hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat.

A tésztát miután eleget pihent, kivesszük a fóliából, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kétfelé vágjuk, és tepsi méretűre nyújtjuk. A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük és a kinyújtott tésztát lazán feltekerve a sodrófára, ráfektetjük a tepsire. A tésztát megszórjuk két marék búzadarával, hogy legyen, ami felszívja az alma  megmaradt levét, és ne ázzon el a tészta. Ezután rátesszük az almát, megszórjuk a maradék búzadarával.

Kinyújtjuk a tészta másik felét, és ráfektetjük az alma tetejére. Előmelegített sütőbe tesszük, és készre sütjük.
Miután megsült, egy kicsit hagyjuk hűlni, majd kockákra vágjuk, a tetejét porcukorral megszórjuk.

 


2015. október 28., szerda

Vaníliapudingos körtetorta

A hétvégén kétfélét is sütöttem, szombaton egy tepsi almás pitét, ami szupergyorsan elfogyott, vasárnap pedig ezt a vaníliapudingos körtetortát. Idén szépen termett a kertünkben lévő körtefa, s volt még belőle egy korsárnyi, ami megmentésre várt, így keresnem kellett egy receptet. Néhány kattintás után rátaláltam Okkinál erre a receptre, ami nagyon megfogott, így elkészítettem. Nem csalódtam,  nagyon finom, a tetején lévő hab pedig isteni. Aki szereti a körtét és a  nem túl édes süteményeket, az próbálja ki. Körte hiányában szerintem almával is nagyon finom lehet. :)
Vaníliapudingos körtetorta
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
1/2 teáskanál sütőpor
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliacukor
8 dkg vaj
1 tojás

A töltelékhez:
5 nagyobb körte
5 dl víz
5 dkg cukor
1 citrom leve
1 tasak főzhető vaníliapuding


A habhoz:
3 tojás
9 dkg cukor
2 dl tejföl



Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a feldarabolt vajat és a tojással összegyúrjuk. A tésztát 30 percig a hűtőbe tesszük pihenni.

A vízhez hozzáadjuk a citromlevet, a cukrot és feltesszük forrni.
A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, a magházukat eltávolítjuk és kockákra vágjuk. Ha forr a citromleves víz, akkor beletesszük a körtéket  pár percig (2-3 perc) pároljuk, majd kiszedjük őket. (A levet meghagyjuk, mert majd ebben készítjük el a pudingot.)

A tésztát enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, úgy hogy  a kör pár centivel nagyobb legyen, mint a tortaforma. A tésztát belehelyezzük a formába, úgy hogy hagyjunk neki legalább egy 3 cm-es peremet, amit alaposan a sütőforma oldalára nyomkodunk. A torta aljára beleesszük a körtekockákat.

A pudingport kevés vízben csomómentesre keverjük, majd felöntjük azzal a citromos lével, amiben a körték párolódtak.  Ezután tűzre tesszük és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ezt  a krémet ráöntjük a körtekockákra, elsimítjuk a tetejét, majd 190 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütjük.

Ezt követően 3 három tojást szétválasztjuk és a tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verünk. A tojássárgájákat elkeverjük a tejföllel és óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabhoz.  A tortát kivesszük a sütőből, a habot rákenjük, elsimítjuk a tetejét és visszatesszük a sütőbe 20-25 percre.

Ha teljesen kihűlt, akkor szeletelhetjük és porcukorral meghinthetjük.

 

2015. október 23., péntek

Sütőtökös muffin

Helló sütőtök! Megkezdődött a sütőtökszezon nagy örömömre. Nekem nagy kedvencem, egyik sült tök után nyúlok a másikért. Most muffinokat sütöttem, bár nem ezt terveztem, de időhiány miatt csak erre futotta. Annyira idő szűkében voltam, hogy csak ez egy gyors fotó született róluk.  A recept nem saját, itt találtam. Bár én apróbb változtatásokkal készíttettem, nagyon finom, fűszeres lett.


Sütőtökös muffin
Hozzávalók:
150 g liszt
50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csomag sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
fél teáskanál gyömbér
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
csipet só
6 evőkanál olaj
100 g cukor
2 tojás
1 teáskanál vanília eszencia
180 g sütőtökpüré

Elkészítés:


A muffinsütő mélyedéseit kibélelem papírral, és a sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót és a fűszereket.

Egy másik tálban elektromos habverővel a tojást habosra keverjük a cukorral. Ezután hozzácsorgatjuk az olajat, a vanília eszenciát és jól elkeverjük.  Végül hozzákeverjük a sütőtökpürét. Ezután egy fakanállal belekeverjük a száraz hozzávalókat is. Csak addig keverjük, amíg nem lesz egységes a massza. Ezután a muffinsütő mélyedéseit megtöltjük a masszával és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük a muffinokat.

2015. október 20., kedd

Kókuszos csiga

Vasárnap kelt tésztát sütöttem, ezeket a pihe-puha kókuszos csigákat. :) Az őszi időszakban, amikor egyre hűvösebb az idő, a sülő kalács illata, és a sütő melege igen jól tud esni, nem is beszélve a csigákról. :)


Kókuszos csiga
Hozzávalók:
Kelt tésztához:
30 dkg liszt
1 csipet só
3 evőkanál cukor
2 dkg élesztő
1,5 dl tej
5 dkg vaj
2 tojássargája
1 vaníliás cukor

Töltelékhez:
2 tojásfehérje
15 dkg porcukorcukor
10 dkg kókuszreszelék


Elkészítés:

A cukros langyos tejbe felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a vajjal, a tojássárgákkal, a vaníliás cukorral, a picike sóval és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Pihenni hagyjuk.
A tojásfehérjét a porcukorral gőz felett kemény habbá verjük. Ha kész, akkor a kókuszreszeléket is hozzáadjuk. 
A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, majd a töltelékkel megkenjük. Felcsavarjuk csigának, majd 1 cm széles darabokra szeleteljük. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, az oldalukat megkenjük tojással. Egy kicsit kelesztjük őket, majd előmelegített sütőben megsütjük.


2015. október 16., péntek

Francia meggyes pite

Egy diós-meggyes sütit hoztam, melyre netes barangolásaim során találtam  rá, itt. Alul egy omlós tésztaréteg van, rajta lekvár (én meggyet használtam, hogy harmonizáljon a gyümölccsel), majd egy citromos-diós piskóta meggyel kirakva. Finom! :)



Francia meggyes pite
Hozzávalók:
Az omlós réteghez:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 mokkáskanál sütőpor
egy csipet só
1-2 evőkanál tejföl

5 dkg lekvár (én meggyet használtam)
3 cl rum

A diós-citromos piskótához:
5 tojás
15 dkg cukor
1 citrom
10 dkg dió
10 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor

A rakományhoz:
kb. 50 dkg meggy
5 dkg cukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg



Elkészítés:
Az omlós tésztával kezdjük. Először a lisztet összekeverjük a cukorral, a sütőporral, a csipet sóval, majd összemorzsoljuk a vajjal, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. A tésztát 30 percig hűtőben pihentetjük. Ha letelt az idő lisztezett munkalapon tepsiméretűre ( 20x30-as)  kinyújtjuk. A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük, majd belehelyezzük a kinyújtott tésztát és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Az elősütött tésztát lekenjük a rummal elkevert lekvárral.

A piskóta elkészítése: A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a levét. A darát diót a lisztet és a sütőport összevegyítjük, majd a kikevert tojássárgájához adjuk. Ezután hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét.  A diós-citromos piskótát a lekváros alapra simítjuk.

A meggyet kimagozzuk és kinyomjuk a levét.  A cukrot a fahéjjal és a szegfűszeggel összekeverjük, beleforgatjuk a gyümölcsöt, és sűrűn kirakjuk vele a diós piskótát.

A sütit visszatesszük a sütőbe a piskótamassza szilárdulásáig, kb. 30-35 percig sütjük (tűpróba!).

Kihűlés után kockára vágva találjuk, esetleg porcukorral megszórjuk.


2015. október 9., péntek

Csokis banánkenyér

Banánkenyeret sütöttem, saját recept alapján, nagyon finom lett. A leghálásabb sütik egyike, mivel a banánpüré miatt  nem tud kiszáradni, napokig finom marad. Egyébként egy magazinban azt olvastam, hogy a banán a jó hangulat felelőse. Aki reggel müzlibe fogyasztja, annak jól indul a napja. A  banán egyik alapanyaga segíti a szerotonin nevű boldogsághormon kilökődését. Tehát fogyasszunk minél több banánt! Ha  pedig már barnulófélben vannak, akkor jobb sorsa nem is lehetne, mint egy banánkenyérben. :)


Csokis banánkenyér
Hozzávalók:
15 dkg liszt
10 dkg zabpehelyliszt (aprítógépben finomra daráltam a zabpelyhet)
1 csomag sütőpor
15 dkg cukor
6 evőkanál olaj
2 tojás
2 érett banán
1 teáskanál fahéj
pici őrölt gyömbér
5 dkg étcsokoládé (lehet több is)
csipet só

Elkészítés:


A lisztet, a zabpehelylisztet, a sót, a sütőport, a gyömbért, fahéjat és az apróra vágott étcsokoládét összekeverjük egy nagyobb tálban.
A banán botmixerrel pépesítjük. A banánpépet, a cukrot, a tojásokat és az olajat összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A püspökkenyérformát kivajazzuk és kilisztezzük, majd beleöntjük a kész tésztát.180°C-ra előmelegített sütőben sütjük kb. 50-60 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e a banánkenyér.  Ha nagyon pirulna a teteje sütés közben, tegyünk rá alufóliát.