2015. április 4., szombat

Kakaós kalács - Kellemes húsvétot kívánok!



Tegnap este kisült a kakaós kalácsunk. :) A családnak feltettem a nagy kérdést: kakaós vagy mákos kalács legyen az ünnepi asztalon. A mákosat gyorsan leszavazták. Titkon reméltem, hogy a kakaósat kérik, mert Gerdinél és Katalin konyhájában nagyon megtetszettek a kakaós fonatok. Bár nálam más formázással készült (Vidék íze magazinban láttam), nagyon finom és mutatós lett az idei kalácsunk. :)

Ezzel a foszlós kakaós kaláccsal kívánok minden kedves olvasómnak, látogatómnak kellemes húsvéti ünnepeket! :)


Kakaós kalács
Hozzávalók: 
A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • pici só
A töltelékhez:
  • 5 púpos evőkanál porcukor
  • 2 -3 evőkanál kakaópor
  • 5 dkg olvasztott vaj


Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval, kelt tésztát dagasztunk. A tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztetjük. 
Ezután a tésztát gyengén átgyúrjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a kakaóport és a cukrot. A tészta két szélét kissé felhajtjuk, majd két végéről feltekerjük.
A kalácsot szögletes püspökkenyérformába helyezzük, 20 percig pihentetjük. Megkenjük tojással, majd 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.  A formában hagyjuk kihűlni és szeletelhetjük. 


2015. március 31., kedd

Túrós kuglóf



Ismét egy túrós sütit hoztam, méghozzá egy kuglófot, aminek nagyon könnyű a tésztája. Egyszerű elkészíteni, azoknak is menni fog, akiknek nincs nagy rutinjuk a sütés terén. A végeredmény pedig isteni. :)

 

Túrós kuglóf
Hozzávalók:
25 dkg  vaj
25 dkg túró
25 dkg liszt
15 dkg cukor
2 tojás
1 csomag sütőpor
1 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja+leve
csipet só
mazsola

Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, tojással, citromhéjjal és a csipet sóval. Hozzáadjuk a túrót, a citromlevét és sütőporos lisztet. Hozzáadjuk a mazsolát, alaposan kikeverjük a tésztát és kivajazott, kilisztezett kuglófformába kanalazzuk. A kuglófot 180-200 fokon tűpróbáig sütjük. Tetejét porcukorral szórhatjuk. 

2015. március 28., szombat

Citromos szeletek

Egy üdítően citromos sütit hoztam, mely gyorsan összeállítható. Négy tojásból puha piskótát sütünk, majd ráöntjük a tejszínes-citromos krémet. Egy könnyed finomság igazán citromos krémmel! :)


Citromos szelet
Hozzávalók:
A piskótához:
4 tojás
4 evőkanál liszt
4 evőkanál cukor

A krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
2 dl citromlé
3 dl víz
8-10 dkg cukor
2 dl habtejszín
15 g zselatin

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Egy másik tálban a  tojásfehérjékből kemény habot verünk.  A habot óvatosan a tojássárgákhoz vegyítjük, és beleszitáljuk a lisztet.  A tésztát sütőpapírral borított vagy vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntjük, és mérsékelten előmelegített sütőben megsütjük. (tűpróbát végzünk)

Elkészítjük a krémet.  A vizet és a citromlevet összeöntjük. A pudingport kikeverjük a cukorral, majd a citromleves keverékkel felfőzzük.  A tejszínhabot kemény habbá verjük és a kihűlt pudingba forgatjuk. A zselatint  pici vízben feloldjuk, majd meglangyosítjuk és a krémhez adjuk. 

A krémet ráöntjük a piskótára és hűtőbe tesszük dermedni.




2015. március 22., vasárnap

Túrós batyu goji bogyóval


Tudatos táplálkozásra törekszem, igyekszem egészséges hozzávalókból sütni-főzni. A szuperegészségesnek számító goji bogyót általában magában szoktam rágcsálni, mint a mazsolát.  Néhány tudnivaló a goji bogyóról:
Magyarul farkasbogyónak nevezik. Ázsiából, főként Kínából származó skarlátvörös bogyó fogyasztásának tulajdonítják a hosszan tartó fiatalos közérzetet, a szépséget, az erőt és a kitartást. A világ több részén afrodiziákumként ismerik. A nagy mennyiségű C-vitaminon kívül 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot is tartalmaz. (forrás)
Ezt a finom, egészséges bogyót sütibe is bátran használhatjuk, én most túrós batyut készítettem, aminek a töltelékébe szórtam bele.  Finom lett!  :)



Túrós batyu goji bogyóval
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
2.5 dkg élesztő
3 dl tej
1 kiskanál
5 dkg cukor
7.5 dkg margarin
A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
0.5 citromból nyert reszelt citromhéj
2-3 evőkanál tejföl
1 evőkanál búzadara
goji bogyó 
rum
A tetejére:
1 db tojás

Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk.
A liszthez keverjük a sót, a cukrot, a megkelt élesztőt, az olvasztott margarint, és a maradék langyos tejjel könnyű tésztát dagasztunk. Langyos helyen letakarva hagyjuk kelni fél óráig.
A goji bogyót rumba áztatjuk. A túrót jól összekeverjük a kétféle cukorral, a citromhéjjal, a darával és a tejföllel. A végén belekeverjük a rumba áztatott goji bogyókat is.
Aztán a tésztát kinyújtjuk, majd négyzetekbe vágjuk. Mindegyikre egy-egy evőkanálnyi tölteléket halmozunk, a szemben lévő csücsköket egymásra hajtva batyut formázunk.
A batyukat kizsírozott tepsire tesszük. A tetejüket tojással megkenjük, sütőben pirosra sütjük.