2015. február 12., csütörtök

Lekváros-túrós lepény



Egy lekvárral megbolondított túrós lepényt hoztam, melyet Gerdinél találtam, ő pedig Csigabigénél bukkant a receptre.  Mind ízre, mind látványra nagyon finom, ízlett az egész családnak. Köszönöm a receptet mindkettőtöknek.   :)

Lekváros-túrós lepény 
Hozzávalók:
A lapokhoz:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
csipet só
3 tojás sárgája
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
kb. 1,5 dl tejföl

A töltelékhez:
50 dkg túró
16 dkg cukor
3 tojás fehérje
1 csipet só
3 evőkanál gríz
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom lereszelt héja
1 kis üveg sárgabarack lekvár 
Elkészítés:
A lapokhoz a lisztet, sót, cukrot elmorzsoljuk a zsírral, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. A tésztát egy órát pihentetjük.

Közben a túrót a cukorral, vaníliás cukorral összetörjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a grízt. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd ezt is a túróhoz keverjük. 

A tésztát 3 részre osztjuk. Az elsőt tepsi méretűre nyújtjuk, kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük. Megkenjük a lekvárral. Erre kerül a második lap, majd a túrótöltelék, végül az utolsó lap.  180 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul. Porcukorral megszórva tálaljuk a sütit.

2015. február 8., vasárnap

Bosnyák szelet



Egy egyszerű, de mégis mutatós lekváros linzerszeletet hoztam, melyet Barbinál láttam meg. Ez a Váncza-recept elsőre megtetszett, olyan klassz a külseje. Hát még az íze, milyen finom! :) A fotók nem lettek olyan szépek, esete készültek. 
Bosnyák szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
250 g liszt (nálam fele-fele arányban fehér és rozsliszt)
100 g puha vaj
100 g cukor
1 tojás
1 csomag sütőpor (12 g)
1 citrom leve
1 teáskanál vaníliakivonat
1-2 evőkanál tej

szilvalekvár a kenéshez

A tetején lévő golyócskákhoz:
100 g liszt
100 g vaj
50 g cukor
50 g darált dió

Elkészítés:
Először a tepsit kizsírozzuk és kilisztezzük. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a tej kivételével a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Ha nem áll össze a tészta, akkor adjuk hozzá a tejet is.  A tésztát tepsi méretűre nyújtjuk és belehelyezzük a sütőformába. A tészta tetejét sűrű szilvalekvárral félujjnyi vastagon megkenjük.
A tetejére a lisztből, vajból, cukorból, dióból tésztát gyúrunk és kicsi golyókat készítünk, amit a lekváros rétegre helyezünk. A sütit előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

2015. február 5., csütörtök

Mézes-napraforgómagos tallérok


Egy remek délutáni édes ropogtatni valót hoztam, ami nekem elsőre nagy kedvencem lett. Jó kis ropogós tallérok, a kekszalapon mennyei mézes pirult napraforgómagok pihennek. Nagyon eteti magát! :) A receptet itt találtam. Annyit változtattam rajta, hogy a tésztába tettem fahéjat és vaníliát, a sima liszt felét rozslisztre cseréltem, illetve a mézes mázba több mézet tettem (a cukor helyett). Egyszerűen isteni! :)

Mézes-napraforgómagos tallérok
Hozzávalók:
Tésztához:
10 dkg cukor
20 dkg vaj
1 tojás

1 kiskanál fahéj
1 evőkanál vanília aroma
15 dkg rozsliszt
15 dkg finomliszt

A mézes-magos kence:
6-8 dkg méz
8,5 dkg tejszín
3,5 dkg vaj
15 dkg natúr napraforgómag
 
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és gyors mozdulatokkal jól összegyúrjuk.  A tésztát cipóvá formázzuk és frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük fél órára.  

A pihentetett tésztát lisztezett nyújtódeszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk és egy nagyobb pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és 175 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Amíg sülnek a korongok elkészítjük a mézes mázat.  Egy kisebb lábasba kimérjük a vajat, a mézet, a tejszínt és összefőzzük. Ezt követően belekeverjük a napraforgómagot és félretesszük.

Ha megsültek a korongok a tetejükre egy-egy kiskanálnyi mézes-mázos napraforgómagot teszünk. Ezután a magvas tallérokat visszatoljuk a sütőbe kb. 10 perc alatt készre sütjük. 

2015. február 1., vasárnap

Gesztenyés-mascarponés pohárkrém


Egy finom gesztenyés pohárkémet hoztam, melyet egy borongós délután találtam ki.  Szeretem az ilyen kanalazós édességeket, mert gyors, egyszerű és mutatós. Ezt a gesztenyés krémet bármilyen sütibe is el tudom képzelni, egyszerűen mennyei. :)

 
Gesztenyés-mascarponés pohárkrém
Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
25 dkg gesztenyepüré
rum
5-8 dkg porcukor (ízlés szerint)
3 marék csokis kekszmorzsa (én Győri édeset használtam)
gyümölcs (ki mit szeret; nálam kivi, mandarin, narancs volt )
tejszínhab

Elkészítése:
A gesztenyepürét és a mascarponét a porcukorral és a rummal teljesen egyneművé keverjük. A pohár aljára teszünk 2 kanál krémet, majd rászórjuk a kekszmorzsát. Utána újból krém következik. A krém tetejére tesszük a gyümölcsöket. Egy kicsi időre hűtőbe tesszük a poharakat, s tejszínhabbal tálaljuk.