2014. november 12., szerda

Csokoládés sajttorta



Ezelőtt még sohasem csináltam sajttortát, de már régóta tervbe volt véve. Végül az őszi szünetben eljött az ideje és elkészítettem életem első sajttortáját, amit nem bántam meg. Sőt! Senki nem bánta a családban, hogy megint valami finomat alkottam. Be kell vallanom nagy kedvencem lett ez a süti, lágy, selymes, krémes, nagyon finom. Biztos vagyok benne, hogy sokszor fogok még ilyen süteményt sütni. Ha még nem próbáltátok, csak ajánlani tudom, egyszerűen mennyei. (Bár kalóriabomba!)

Csokoládés sajttorta
Hozzávalók: (18 cm-es formához)
150 g keksz (én Győri édest használtam)
70 g olvasztott vaj
250 g mascarpone
1 dl tejföl
70 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 lapos evőkanál keményítő
2 kisebb tojás
6-7 dkg étcsokoládé
Díszítéshez:
Csokoládéreszelék


Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. A kekszet ledaráljuk, az olvasztott vajjal összedolgozzuk. A kekszmorzsát egy 18 cm-es tortaforma aljára nyomkodjuk, előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 5-8 percen át sütjük.
Elkészítjük a krémet. A mascarponét kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a tejföllel és az egy kanál keményítővel.  A étcsokoládét gőzt fölött megolvasztjuk és a krémhez adjuk. A csokis, sajtkrémes masszát a kekszrétegre simítjuk és betesszük a sütőbe sülni. A torta akkor sült meg, ha a közepe már remegős. Ha kész akkor kapcsoljuk ki a sütőt, és nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni a tortát. Miután már kellően kihűlt a torta, tegyük hűtőszekrénybe, és legalább 2-3 órán át hagyjuk hűlni, hogy jól megdermedjen. Díszítésként megszórjuk csokoládéreszelékkel.




2014. november 7., péntek

Magos-sütőtökös sütemény

Sütőtök a sütibe?  De még milyen finom is az. A sütőtök iránti szeretetemet már a sütőtökös kakaós morzsás sütinél említettem. A sütőtököt nagy örömmel fogyasztom, szeretem natúran is, gyakran sütök belőle néhány szeletet vacsorára. A narancssárga vitaminbomba iránti lelkesedésem nem hagyott alább, s ezúttal egy finom, illatos fűszeres süteményt készítettem belőle. Gyorsan elkészül, s amilyen egyszerű, olyan finom is. Nem tettem bele sok cukrot, mert  a sütőtök alapvetően édes illetve nem szeretem a nagyon édes, gejl sütiket. Vittem belőle a suliba is, a kollégák közül, akik ettek belőle, nem panaszkodtak, sőt inkább kértek még egy szeletet. :)

Magos-sütőtökös sütemény
Hozzávalók:
4 db tojás
30 dkg liszt
0,5 dl olaj
1 tasak sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna
25 dkg sütőtökpüré
15 dkg cukor
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 marék tökmag




Elkészítés:
A tojásokat a cukorral, az olajjal habosra kevertjük a robotgéppel. Hozzáadjuk a sütőtökpürét, a sót, a citromhéjat és a mézeskalács fűszerkeveréket. Ezután belekeverjük a sütőporos, szódabikarbónás lisztet végül a tökmagot. (Én egy marékkal tettem, de rakhatunk többet is. ) A tésztát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük és megsütjük. 







2014. november 2., vasárnap

Mézes almás sütemény kókuszhabbal

Ismét almás sütemény készült, finom habbal a tetején. Az eredeti recept a Blikk Nők Konyhában volt, amit átalakítottam. Most az általam elkészített receptet írom le. A méz és a fahéj párosával készült kevert tésztára almadarabok kerülnek, s az egészet finom kókuszhab koronázza meg.  A habréteg tetszés szerint növelhető, nekem 4 tojásfehérjém volt a fagyasztóban. 
Nagyon egyszerű és finom sütemény, érdemes kipróbálni, karácsonyi hangulatot csempész a szürke hétköznapokba. :)

Mézes almás sütemény kókuszhabbal
Hozzávalók:
A tésztához:
3 db tojás
125 g vaj
10 dkg cukor
3 evőkanál méz
1 teáskanál fahéj
1 tasak vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
30 dkg liszt
1 dl tej
egy csipet só

4-5 darab alma

A habhoz:
4 tojásfehérje
8 dkg cukor
8 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

Hámozzunk meg, negyedeljünk, magozzunk ki, majd szeleteljünk fel az almát. Locsoljuk meg 1 evőkanál citromlével.
Keverjünk habosra a puha, felkockázott vajat, a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mézet, a fahéjat és az egy csipet sót. Dolgozzunk bele a lisztet és a sütőport, majd a tejet.
Vajazzunk és lisztezzünk ki egy tepsit. Simítsuk bele a tésztát, tegyük rá szorosan egymás mellé az almaszeleteket. Süssük 190 fokon előmelegített sütőben 15 percig.
A tojásfehérjét verjük lágy habbá egy csipet sóval, majd a cukrot, és verjünk belőle kemény habot. Keverjünk bele a kókuszreszeléket. 15 perc elteltével vegyük ki a süteményt, és simítsuk rá a kókuszos tojáshabot. 180 fokon süssük további 20-25 percig.

Birsalmás túrótorta

Az ősz egyik legjellegzetesebb gyümölcse a birsalma, amit napjainkban alig használnak. Ennek a méltatlanul mellőzött gyümölcsnek épp szezonja van, mi nagyon szeretjük, nálunk gyakran készül belőle kompót illetve krémleves. Ezen kívül süteménybe, rétesbe is kiváló alapanyag. Idén elég szépen termett a birsalmafánk, de sajnos kezdenek romlani a gyümölcsök, ezért mielőbb fel kell használni őket. Ezúttal egy birsalmás túrótortát készítettem, amit megmutatok most Nektek.

Birsalmás-túrótorta
Hozzávalók:
A tésztához
  • 200 g búzaliszt
  • fél csomag sütőpor
  • 60 g porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 100 g vaj/margarin
  • kb. 2 evőkanál tejföl
A töltelékhez
  • 4-5 db birsalma
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
A túrókrémhez
  • 500 g túró
  • 2 dl habtejszín
  • 1 tojás
  • 80 g cukor
  • 1 dl tejföl
  • 1 tasak vaníliás cukor
  •  7 evőkanál keményítő (nem púpos)
A díszítéshez
  •  mandulapehely
Elkészítés:

A lisztet a sütőporral elkeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és tésztává gyúrjuk.  A tészta kinyújtjuk, és a kivajazott, kilisztezett tortaformába helyezzük. Egy villa segítségével többször megszurkáljuk, és 15 percig elősütjük.

A birsalmákat meghámozzuk, majd kockákra felszeleteljük. Egy lábasban vizet teszünk, amibe beletesszük a birsalmakockákat, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és az egészet alacsony hőfokon, lefedve kb. 10-15 percig pároljuk. A birsalmát egy szűrőn lecsöpögtetjük.
Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, majd a párolt birsalmaszeleteket a süteményen egyenletesen elosztjuk.

A tejszínt kemény habbá verjük. A túrót kicsit villával áttörjük. A túróhoz hozzáadjuk először a tejfölt, majd a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a keményítőt is. Végül óvatosan a tejszínt is hozzákeverjük. A túrós krémet a gyümölcsön egyenletesen elsimítjuk és mandulával megszórjuk. A tortát a sütőbe tolva megsütjük. Sütés után hagyjuk kihűlni, s csak utána szeleteljük. 




2014. október 30., csütörtök

Fahéjas harmónikakalács

Egy egyszerű kalácsot hozok,  melyet a formázása tesz különlegessé. A kalácsot Illéskrisznél meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt, s azonnal tudtam ki kell próbálnom. Teljes egészében követtem Illéskrisz receptjét, ami úgy tökéletes, ahogy van. Egy pohár tejjel vagy kakaóval nagyon finom reggeli vagy uzsonna.
A formázásról az alábbi oldalon találtok fázisfotókat: http://mamihami.blogspot.hu/2012/11/fahejas-harmonikakalacs.html

Fahéjas harmónikakalács
Hozzávalók: 
A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1/4 mokkáskanál só
A töltelékhez:
  • 5 púpos evőkanál porcukor
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval, kelt tésztát dagasztunk. A tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztetjük. 
Ezután a tésztát gyengén átgyúrjuk és téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a fahéjat és a cukrot. Széltében hat egyenlő széles csíkra vágjuk a tésztát. A csíkokat egymásra fektetjük, majd négy felé vágjuk.  A darabokat óvatosan egy sütőpapírral kibélelt szögletes püspökkenyérformába rakjuk. Ismét fél órácskát pihentettem, majd 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütöttem.