2014. augusztus 19., kedd

Hólabda

A hólabda nagyon finom és mutatós sütemény, de ritkán készítem, mert időigényes édesség.
Ha  kész van az üres piskóta utána szaggatni kell, felvagdosni, majd  krémet főzni hozzá, töltögetni, kókuszba forgatni, végül csokival megkenni. Ez a hosszú munkafolyamat ne vegye el a kedveteket, ha van időtök és kedvetek készítsétek el bátran! :) Ha vendégeknek kínáljuk percek alatt el fogják tüntetni a tálcáról. :)


Hólabda
Hozzávalók:

Tészta:
6 db tojás
25 dkg porcukor
2 kiskanál kakópor
6 evőkanál víz
1 csomag sütőpor
20 dkg finomliszt
2 evőkanál olaj
Krém:
5 dl tej
6 evőkanál rétesliszt
30 dkg vaj vagy margarin
30 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
pár csepp rum

A tetejére:
tortabevonó
2 evőkanál napraforgó olaj
Az oldalára:
kókuszreszelék

Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. Sárgájukat a porcukorral, a kakaóporral és a vízzel habosra felverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral összeforgatott lisztet, és az olajat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal, nehogy összetörjük az előzőekbe forgatjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal megsütjük. 

Amíg sül a tészta elkészítjük a krémet. A krémhez 2 dl hideg tejben csomómentesre keverjük a lisztet. A többi tejet felforraljuk, a lisztes keveréket beleöntjük, kevergetve sűrűre főzzük.  Hűlni hagyjuk. A puha vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, pár csepp rummal ízesítjük. A vajas krémet a kihűlt, főzött krémmel összedolgozzuk.

Amikor a piskóta kihűlt pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, hogy tésztakorongot kapjunk. A piskótakorongokat kettévágjuk, a krémmel megkenjünk, majd a másik tésztát ráillesztjük. A krémmel az oldalukat is körbekenjük, majd a kókuszreszelékben meghempergetjük. Tetejére gőz fölött olvasztott csokoládéból és olajból készített mázat teszünk. 


2014. augusztus 18., hétfő

Almás pite (Mese almás)



Imádom a pitéket, függetlenül a tölteléktől. A pite egyszerűen megunhatatlan, leegyen almás, mákos, meggyes vagy túrós, nem bírok megállni egy szeletnél. A pite lényege a finom, omlós tészta, no meg a töltelék!  Ez az almás pite ilyen, egyszerűen mennyei. :) Bátran ajánlom mindenkinek!

Almás pite (Mese almás)
Tésztához:
50 dkg liszt
pici só
15 dkg kristálycukor
1 csomag sütőpor
15 dkg zsír
1 egész tojás
2 dl tejföl
Töltelékhez:
1,5 kg alma
1 teáskanálnyi fahéj
cukor ízlés szerint

Elkészítés:
A töltelékhez az almát megpucoljuk, lereszeljük. A lereszelt alma levét kinyomkodjuk majd összekeverjük a fahéjjal és a cukorral.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és kétfelé osztjuk. A tészta nagyobbik felét kivajazott, kilisztezett tepsibe nyújtjuk és rásimítjuk az almás tölteléket, majd betakarjuk a kinyújtott tészta másik felével.
Megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk villával, és előmelegített sütőben, közepes lángnál sütjük.


Barackos-kakaós kocka :)



Ha fáradtak vagyunk, de sütire vágyunk, akkor ez egy tuti választás. Ez egy olcsó süti, ami villámgyorsan elkészíthető.  :) A barackot bármilyen más gyümölccsel helyettesíthetjük. Isteni finom, puha, szaftos, kakaós, próbáljátok ki! :)


Barackos-kakaós kocka
Hozzávalók: (kb. 20x30-as tepsihez)
2 db tojás
20 dkg liszt
15 dkg cukor
1 vaníliás kristálycukor
6 evőkanál olaj
1 dl tej
3 evőkanál kakaó
1 csomag sütőpor
sárgabarack

Elkészítés:
A tepsit kivajazzuk-kilisztezzük, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A két tojást habosra keverem a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. Ezután a tejet és az olajat is hozzá keverem. A lisztet, kakaóport, sütőport egy tálba összevegyítem, ezután apránként a folyékony keverékhez adom. Kikent tepsibe öntöm a tésztát és kirakom sárgabarackkal, majd mehet a sütőbe. Tűpróbáig készre sütjük, kockákra vágva tálaljuk. (Nekem kb. 30-40 perc volt a sütési idő.)