2019. október 21., hétfő

Áfonyás joghurttorta

Élek-halok a joghurttortáért. Október elején sikerült jó áron áfonyához jutnom, így egy csodás joghurttortát készítettem belőle. Cukormentesen csináltam, így bűntudat nélkül élvezhettem ezt a könnyed finomságot. Olyan kapós volt, hogy csak az utolsó szeleteket tudtam lefotózni. 




Áfonyás joghurttorta
Hozzávalók: (20 cm-es formához)
A piskótához:
4 tojás
4 evőkanál eritrit
2 evőkanál dió
2 evőkanál kakaó

Az áfonyás joghurtkrémhez:
800 g görög joghurt
180 g áfonya
cukor/édesítő ízlés szerint
25 g zselatin

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a eritrites tojássárgájához. Beleszitáljuk a kakaót, és a diót is hozzáadjuk, majd óvatos mozdulatokkal belekeverjük.
Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk, majd a piskótamasszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

A megmosott áfonyát botmixerrel összepürésítjük, majd alacsony gázlángon felforraljuk.
A görög joghurtot édesítjük, majd hozzákeverjük a langyos áfonyaszószt.
A zselatin kis lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Hagyjuk megduzzadni, majd alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük. Ne forraljuk fel! A langyos zselatinhoz hozzákeverünk két evőkanál áfonyás joghurtkrémet, majd az egészet hozzákeverjük a maradék krémhez. Az áfonyás joghurtkrémet ráöntjük a kihűlt piskótára. A tortát 3-4 órára hűtőbe tesszük dermedni. Ha megdermedt az áfonyás krém, szeletelhető. 






2 megjegyzés: