2019. augusztus 7., szerda

Őszibarackos diós torta epres krémmel

Július közepén volt az öcsém névnapja, azt kérte, hogy erre az alkalomra eper és dió felhasználásával készüljön a torta. Hát ezt találtam ki neki. Az ünnepelt meg volt elégedve az alkotással. :)



Őszibarackos diós torta epres krémmel
Hozzávalók: (20 cm-es tortaformához)
A diós kevert tésztához:
10 dkg őrölt dió
10 dkg finomliszt
1,5 dl tej
0,5 cs. sütőpor
90 dkg cukor
egy csipet só
1 tojás
8 dkg vaj

2 őszibarack

Az epres krémhez:
200 g eper
250 g mascarpone
100 g görög joghurt
3 evőkanál cukor
6 g zselatin

Díszítéshez:
felezett őszibarack

Elkészítés:
A tojást alaposan kikeverjük a cukorral. A sót, a puha vajat hozzáadjuk a cukros tojáshoz és  robotgéppel tovább habosítjuk, majd a tejet is beleöntjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a dióval, majd hozzáadjuk a tojásos részhez és alaposan összekeverjük. A tésztát kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk. Az őszibarackokat megpucoljuk és apró darabokra vágjuk. A gyümölcsdarabokákat rárakosgatjuk a diós tészta tetejére. A tortát előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20-25 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!
Az epret összeturmixoljuk és kikeverjük a mascarponéval. Az epres mascarponéhoz hozzáadjuk a görög joghurtot, a cukrot és összekeverjük az egészet. A zselatinra kevés vizet öntünk, hagyjuk, hogy egy kicsit megduzzadjon.  Ezután alacsony gázlángon meglangyosítjuk. A felmelegített zselatinban elkeverünk egy keveset az epres krémből, majd belekeverjük a többi krémbe. A kihűlt őszibarackos diós tésztára ráöntjük az epres krémet és a tortát hűtőbe tesszük dermedni. Dermedés után a torta tetejét felezett őszibarackkal díszítjük.




4 megjegyzés:

  1. Boldog névnapot az öcsédnek! Evvel a tortával én is meg lennék elégedve :-) :-) Most már vége a nyári programoknak, nyaralásnak, én is elkezdek majd sütni-főzni, mert már nagyon kizökkentem belőle :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. :)Már hiányoltam a bejegyzéseket, várom a finomságaidat. :-)

      Törlés
  2. Meghiszem, hogy elégedett volt... :-))

    VálaszTörlés