2019. augusztus 14., szerda

Áfonyás mascarponetorta eperzselével - 5. blogszülinap

Közhelyként hangozhat, de rohan az idő. Pontosan öt évvel ezelőtt indítottam útjára a blogomat. Azóta változó aktivitással tettem közé az általam kitalált illetve kipróbált sütirecepteket. Mindenkinek köszönöm a pozitív visszajelzéseket, mindegyik nagy örömet jelentett számomra. A blog 5. szülinapjának örömére fogadjátok szeretettel ezt a a krémes, könnyed, áfonyás tortát. Saját kreáció, szuper a krémje. Rengeteg megvalósítandó ötletem van még, bízom benne, hogy a jövőben is lesz időm, lelkesedésem sütni és ezek eredményét Veletek is megosztani.



Áfonyás mascarponetorta eperzselével
Hozzávalók: (18 cm-es formához)
A piskótához:
2 tojás
2 evőkanál eritrit
2 evőkanál dió
1 evőkanál kakaó

A mascarponés krémhez:
250 g mascarpone
150 g görög joghurt
200 g áfonya
édesítő ízlés szerint
8 g zselatin

A tetejére:
1 marék áfonya

Az eperzseléhez:
1,5 dl hígított eperszörp
6 g színtelen tortazselé (Dr. Oetker)

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájákat az eritrittel habosra keverjük. A fehérjéket habbá verjük majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojássárgás részhez. A diót és a kakaót összekeverjük, majd azt is belekeverjük. A masszát egy sütőpapírral kibélelt 18 cm-es tortaformába simítjuk, előmelegített sütő toljuk és a piskótát tűpróbáig sütjük.

A mascarponét a görög joghurttal és az édesítővel simára keverjük. Az áfonyát botmixerrel pürésítjük, majd alacsony lángon felfőzzük. Az áfonyaszószt hozzákeverjük a joghurtos mascaponéhoz. A zselatinra kevés vizet öntünk, hagyjuk, hogy megduzzadjon. Ezután alacsony gázlángon meglangyosítjuk. Az áfonyás krémből 2 kanállal a langyos zselatinhoz adunk, majd a keveréket hozzáadjuk a többi krémhez és jól elkeverjük benne.  Az áfonyás mascarponekrémet a kihűlt piskótára simítjuk és 15 percre hűtőbe tesszük, hogy egy kicsit megdermedjen a krém. 

Miután kivettük a hűtőből a tortát a tetejére áfonyát teszünk. A hígított eperszörpöt elkeverjük a színtelen tortazselével és folytonos keveréssel a forrástól számítva 1 percig főzzük. A zselét hagyjuk egy kicsit sűrűsödni, majd a áfonyaszemekkel borított torta tetejére csurgatjuk. A tortát néhány órára hűtőbe tesszük dermedni.




6 megjegyzés:

  1. Boldog blogszülinapot és további jó sütést-főzést!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ügyes és kreatív vagy, mindig örömmel nézem a jobbnál-jobb, finom sütijeidet!
    Boldog blogszülinapot kívánok, és a továbbiakban is süssél főzzél ilyen finomságokat, a családod és a mi örömünkre :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedves hozzászólásaidat, Katalin! :)

      Törlés
  3. Csodás látvány! Gratulálok a blogszülinaphoz. Tényleg rohan az idő.

    VálaszTörlés