2019. július 2., kedd

Epres joghurttorta

Az eper az egyik kedvenc gyümölcsöm, így a szezonja idején megpróbáltam a lehető legtöbb formában felhasználni. A finom eperrel egy könnyű, mutatós joghurttortát készítettem.  Isteni lett!



Epres joghurttorta
Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)
A kakaós piskótához:
2 tojás
2 evőkanál eritrit
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál mandulaliszt
1 kávéskanál útifűmaghéjliszt

A fehér joghurtkrémhez:
300 g görög joghurt
5 kanál eritrit (ízlés szerint lehet több is kevesebb is)
5 g zselatin

Az epres joghurtkrémhez:
200 g görög joghurt
6-8 evőkanál eritrit (függ az ízléstől és az eper édességétől)
200 g eper
10 g zselatin

Díszítéshez:
egy szem eper


Elkészítés:
A piskóta: A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat az eritrittel habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény tojáshabot. Ezután hozzáadjuk a kakaóport, a mandulalisztet és az útifűmaghéjat, majd laza mozdulatokkal belekeverjük. Egy 18 cm-es tortaformát kizsírozunk, kilisztezünk majd a kakaós piskótamasszát egy spatulával egyenletesen belesimítjuk. A piskótát előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

A fehér joghurtkrém: A görög joghurtot kikeverjük az eritrittel. A zselatint egy kis lábasba szórjuk, ráöntünk annyi vizet, hogy ellepje és hagyjuk, hogy megduzzadjon. Ezt követően a zselatint kis lángon meglangyosítjuk, majd belekeverjük a joghurtba. Ezután a zselatinos joghurtot ráöntjük a kihűlt piskótalapra.

Az epres joghurtkrém: A megmosott epret botmixerrel pürésítjük. A joghurtot az eritrittel kikeverjük, majd hozzáöntjük az eperpürét és az egészet összekeverjük. A zselatinra kevés vizet öntünk, hagyjuk megduzzadni. Ezt követően a zselatint kis lángon meglangyosítjuk, majd belekeverjük az epres joghurtba. Ezután az epres joghurtkrémet ráöntjük a kihűlt fehér joghurtkémre, közepébe egy szem epret teszünk díszítésként. A joghurttortát egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép mutatós torta lett belőle! Nagyon fincsi lehetett, könnyű, nyári édesség :-) Gondolom más gyümölccsel is el lehet készíteni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. :) Persze, bármilyen gyümölccsel készíthető.

      Törlés
  2. Csodás kombináció és színkavalkád... :-P
    teller-cake

    VálaszTörlés