2019. április 26., péntek

Kakaós kuglóf kávés mascarponekrémmel

Nemrég megosztottam Veletek ennek a márványos kuglófnak a receptjét, amely isteni finom és gyerekjáték elkészíteni. Nekünk annyira ízlett, hogy megsütöttem újra, most teljesen kakaósan nagyobb formában. A tészta mennyiségét dupláztam, majd a kisült és kihűlt kuglófot kettévágtam és kávés mascarponekrémmel töltöttem meg, a tetejét pedig csokimázzal vontam be. Csodás lett!! :)



Kakaós kuglóf kávés mascarponekrémmel
Hozzávalók:
A kakaós tésztához:
4 tojás
20 dkg cukor
1 dl tej
1 dl olaj
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
4 evőkanál kakaópor

A kávés mascarponekrémhez:
25 dkg mascarpone
5 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
1 evőkanál instant kávé
2 evőkanál forró víz

A tetejére díszíteni:
80 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A kakaót, a lisztet és a sütőport összekeverjük. Egy nagy tálban a tojássárgát a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, az olajat és a kakaós-sütőporos lisztet. Ezután a tésztába óvatosan nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjehabot. A kakaós  masszát beleöntjük a kivajazott, kilisztezett kuglófformába és előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük. Tűpróba! Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk egy tányérra.
A krémhez az instant kávét feloldjuk 2 evőkanál forró vízben. A mascarponét a porcukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük a kávét.  A kihűlt kuglófot kettévágjuk. Az alsó kuglóflapra rákenjük  a finom kávés krémet, majd rátesszük a felső lapot. Az étcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük az olajat, majd a csokimázat a kuglóf tetejére öntjük. A töltött kuglófot kicsi időre hűtőbe tesszük dermedni, majd szeletelhetjük és fogyaszthatjuk.






2019. április 20., szombat

Mákos-ribizlis joghurttorta

Nagy kedvencem a könnyed joghurttorta. Ez a ribizlis változat azért különleges, mert nem bolti joghurttal készült, hanem olyannal, amit én készítettem otthon házilag. A tortát a fanyar-édes joghurtkrém teszi  üdévé, amiben a ribizli édesapám kertjéből van. A csodás ízvilágon felül  a legjobb az egész sütiben, hogy bűntudat nélkül ehető, mert nincs benne se liszt, se cukor. Nagyon szuper édesség! :)
Ezzel a csodafinom ribizlis joghurttortával kívánok minden kedves Olvasómnak, Bloggertársamnak áldott, boldog húsvétot! :)




Mákos-ribizlis joghurttorta
Hozzávalók: (18 cm-es formához)
A piskótához:
2 tojás
2 evőkanál eritrit
2 evőkanál darált mák
1 kiskanál útifűmaghéjliszt

Ribizlis joghurtkrémhez:
350 g joghurt
150 g ribizli
60 g eritrit porrá őrölve
10 g zselatin

A tetejére díszíteni:
30 g ribizli

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat az eritrittel habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habot. Ezután hozzákeverjük a darált mákot, majd az útifűmaghéjlisztet is belekeverjük. Egy 18 cm-es tortaformát kizsírozunk, kilisztezünk majd a mandulalisztes piskótamasszát egy spatulával egyenletesen belesimítjuk. A piskótát előmelegített, 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

Az ribizlit megmossuk és botmixer segítségével pürésítjük. A joghurtot a porrá őrölt eritrittel kikeverjük, majd hozzáöntjük a ribizlipürét és az egészet összekeverjük. A zselatint egy kis lábasba szórjuk, ráöntünk annyi vizet, hogy ellepje és hagyjuk, hogy megduzzadjon. Ezt követően a zselatint kis lángon meglangyosítjuk, majd belekeverjük a joghurtkrémbe. Ezután a krémet ráöntjük a kihűlt mandulalisztes piskótalapra. A ribizlis joghurtkrém tetejére díszítésként rászórjuk a ribizliszemeket, majd a tortát hűtőbe tesszük. A torta 2-3 óra múlva szeletelhető.