2019. február 21., csütörtök

Meggyes-mákos kocka

Ebben a blogbejegyzésben egy ellenállhatatlan finomságot adok közre. A meggy és a mák külön külön is nagyon jó, együtt pedig fergeteges párost alkotnak. Mákos piskótalapok között finom meggykrém van, amit könnyű tejszínhab koronáz meg. Az biztos, aki elkészíti ezt a fantasztikus sütit, minden falatját élvezni fogja. :)



Meggyes-mákos kocka
A piskótához:
4 tojás
80 g cukor
5 evőkanál olaj
1 dl tej
100 g liszt
30 g darált mák
fél csomag sütőpor

A meggyes krémhez:
2 dl meggylé
25 dkg magozott meggy
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor

A tetejére:
3 dl habtejszín
5 evőkanál cukor
2 csomag habfixáló

Elkészítés:
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A darált mákot, a lisztet és a sütőport összevegyítjük. A tojássárgájákat egy keverőtálban a cukorral habosra keverjük. Ezután a cukros tojáshoz hozzáadjuk az olajat, a tejet, majd belekeverjük a mákos lisztkeveréket és sima tésztává keverjük. Ezt követően a mákos tésztába óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot. 
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta. Ha kihűlt a mákos piskóta, akkor lehúzzuk róla sütőpapírt és vízszintesen két lapba vágjuk. 

A meggyes krém elkészítése: a vaníliás pudingport elkeverjük 1 dl meggylében. Ezután a maradék 1 dl meggylével a meggyet és a cukrot összeforraljuk, forrástól számítva egy percig főzzük. A tűzről levéve botmixerrel pürésítjük, majd újra felforraljuk és besűrűsítjük a meggylében elkevert pudingporral. 

Az egyik lapot megkenjük a meggyes krémmel, végül befedjük a másik lappal. 

A tetejére elkezdjük felverni a habtejszínt a cukorral és a habfixálóval. Amikor kemény tejszínhabot kaptunk egyenletesen elkenjük a sütemény tetején. A sütit 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.





6 megjegyzés:

  1. Eltudom képzelni mennyire finom. :) Készítettem valami hasonlót én is, csak tejszínhab helyett tojáshab került rá. Guszta nagyon.

    VálaszTörlés
  2. Én is el tudom képzelni, hogy milyen finom lehetett. A mák és a meggy nagyon jó párosítás! És nem csak finomat, hanem szépet is alkottál :-)

    VálaszTörlés
  3. Mi is szeretjük a mákot meggyel. Nagyon jól harmonizál a kettő. Szép is lett.

    VálaszTörlés