2018. október 30., kedd

Banános kókuszgolyó zabpehelyliszttel

A banán finom, tápláló és egészséges gyümölcs. Nagyon szeretem. Ez a banános finomság a jól ismert kókuszgolyó cukormentes, egészséges alternatívája. Nekem a banán miatt jobban ízlik, mint a hagyományos változat.



Banános kókuszgolyó zabpehelyliszttel
Hozzávalók:
2 érett banán
100 g zabpehelyliszt
2-3 evőkanál eritrit
50 g kókuszliszt
2 teáskanál kakaópor

A forgatáshoz:
kókuszreszelék

Elkészítés:
Egy tálban botmixerrel összeturmixoljuk a banánt, majd hozzákeverjük az eritritet. 
Egy másik tálban összekeverjük a zabpelylisztet, a kókuszlisztet és a kakaóport.  Ehhez hozzáadjuk a banánpürét és összegyúrjuk az egészet. (Ha lágy lenne a massza tegyünk hozzá egy kevés zabpehelylisztet vagy útifűmaghéjat.) Golyókat formázunk a masszából és kókuszreszelékben meghempergetjük. 



2018. október 24., szerda

Kókuszos-tönkölyös pillangókekszek

Az eddigi kellemes napsütés helyett ma már borúsabb arcát mutatja az ősz. Ilyenkor egy bögre meleg tea vagy kávé mellé mindig jól jön egy finom keksz, főleg, ha az házi készítésű.  Ennek a kókuszos tönkölykeksznek az édesítéséhez eritritet használtam. Mostanában próbálom mellőzni a sütikben a cukrot, ez az édesítőszer pedig sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik.  Aki gondolja tehet bele többet is, nekem így is elég édes volt. Ezek a pillangókekszek többségében lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, így cukorbetegek vagy diétázok is fogyaszthatják.



Kókuszos tönkölyös pillangókekszek
Hozzávalók:
100 fehér liszt
125 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
125 g vaj
80 g eritrit
1 evőkanál vaníliaaroma
50 g kókuszreszelék
1 teáskanál sütőpor
egy csipet só
1 tojás

Elkészítés:
A kétféle lisztet, a sütőport, az eritritet, a sót, a vaníliaaromát és a kókuszreszeléket összekeverjük. A vajat felkockázva hozzáadjuk, majd elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, végül a tojás hozzáadásával tésztává gyúrjuk. A tésztát folpackba csomagolva 1 órán át pihentetjük a hűtőben.

Ezután a tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és pillangó formára (vagy amilyenre akarjuk) szaggatjuk. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük.




2018. október 18., csütörtök

Rozmaringos-sajtos tallér

Mindenkinek van receptje sajtos rágcsálnivalókra. Nálam is van már többféle, ez egy újabb recept, amelynek tésztája tartalmazza a sajtot. Ezt az egyszerű sós-sajtos süteményt a rozmaring varázsolja még finomabbá. Sütés közben mennyei illatok terjengenek. Érdemes kipróbálni. :)





Rozmaringos-sajtos tallér
Hozzávalók:
30 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű)
20 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt (trappista)
1 kiskanál só
2 evőkanál aprított rozmaring

Elkészítés:
A kétféle lisztet elkeverjük, hozzáadjuk a sót, a reszelt sajtot, az aprított rozmaringot, majd a vajjal összegyúrjuk.  A tésztát fél órára hűtőbe tesszük. 
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd kör alakú kiszúróval kiszaggatjuk. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és 180 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.



2018. október 12., péntek

Zabkoch - zabfelfújt

A rizsfelfújt egészségesebb, diétásabb verziójával a zabfelfújttal érkeztem. Szokás szerint egyszerű recept és nagyon finom. Sárgabaracklevárral tálalva a legjobb, remélem, hogy hűvös őszi estéken ti is kedvet kapok az elkészítéséhez.  :)

Zabkoch - zabfelfújt
Hozzávalók:
A tésztához:
100 g zabpehely
4 dl tej
250 g túró
3 tojás
80 g cukor (ízlés szerint növelhető, csökkenthető)
pici fahéj
pici só
pici szódabikarbóna
mazsola

Tálaláshoz:
sárgabarcklekvár

Elkészítés:
A tejhez hozzáadjuk a cukor felét, a sót, majd belekeverjük a zabpelyhet és zabkását főzünk.  Hagyjuk a kását kihűlni.
A  tojásokat kettéválasztjuk. A túróhoz hozzákeverjük a tojássárgákat, a szódabikarbónát, a fahéjat, a maradék cukrot, a mazsolát és jól összekeverjük. A túrós masszába beleforgatjuk a kihűlt zabkását.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd ezt is hozzákeverjük a túrós-zabos masszához.
A tésztát sütőpapírral kibélelt tortaformába simítjuk és 180 fokon 40-45 percig sütjük.
Szeletelés után sárgabaracklekvárral tálaljuk.