2018. augusztus 25., szombat

Ribizlis és sárgabarackos crumble

Korábban áradoztam arról, hogy mennyire finom a crumble, a morzsasüti. Már sokszor készítettem különböző gyümölcsökből, mindegyiket imádtam. A nyáron ribizlivel és sárgabarackkal is kipróbáltam, mindkét változat pillanatok alatt elfogyott. Mindent ugyanúgy csináltam mint korábban, csak a gyümölcs volt más, így nem írom le még egyszer a receptet, itt megtaláljátok. Képeket azért mutatok. :)

Ribizlis crumble


Sárgabarackos crumble






2018. augusztus 19., vasárnap

Sajtos-magvas keksz

Íme az elmaradásom: sajtos-magvas keksz. Még áprilisban készítettem ezt a finom sós ropogtatnivalót. Csak ajánlani tudom.

Sajtos-magvas keksz
Hozzávalók:
250 g  liszt (200 g teljes kiőrlésű liszt, 50 g fehér liszt)
100 g vaj
1 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
60 g sajt
25 g szezámmag
25 g lenmag
1 tojás
1-2 evőkanál víz

Elkészítés:
A kétféle lisztet, a sót, a sütőport, a reszelt sajtot és a magvakat egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáreszeljük a vajat, gyors mozdulatokkal morzsás állagúra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást és a vizet, összegyúrjuk és tésztává dolgozzuk. Cipóvá formázzuk és hűtőben 30 percet pihentetjük.
A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, háromszög formára szaggatjuk.
A kekszeket sütőpapíros tepsire rakjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.



2018. augusztus 13., hétfő

Meggyes rétes

Könnyű meggyes rétest hoztam, amit bolti lapokból készítettem. Egyszerű és finom. Annyiban különleges, hogy teljes kiőrlésű réteslapból csináltam és a morzsa helyett útifűmaghéj került a töltelékbe, hogy a sütés során keletkező meggylevet megkösse.

Meggyes rétes
Hozzávalók: (2 rúdhoz)
1 csomag teljes kiőrlésű 8 lapos réteslap
4-5 evőkanál olaj a kenéshez
1 kg meggy
cukor ízlés szerint (én 5 evőkanál eritritet használtam)
1 mokkáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál útifűmaghéj
2-3 evőkanál tejföl a tetejét megkenni

Elkészítés:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, jól kinyomkodjuk a levétől, majd a cukorral/eritrittel, a fahéjjal és az útifűmaghéjjal összekeverjük. 
Egy tiszta konyharuhát megnedvesítünk, az asztalra terítjük, majd egy réteslapot ráfektetünk és egy kevés olajjal megkenjük. Ráfektetjük a következő réteslapot, ezt is olajozzuk. Összesen négy réteslapot rétegezünk úgy, hogy a közüket olajjal megkenjük. 
A felső réteslap felénk eső oldalára egy csíkban ráhalmozzuk a meggyet, majd a konyharuha segítségével föltekerjük. A feltekert rétest óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd a tetejét vékonyan megkenjük tejföllel. Ugyanígy készítjük el a másik rúd rétest is.
Ezután előmelegített sütőben 30 percig sütjük a réteseket és langyosra hűtve szeleteljük.  Aki igényli porcukorral meghintheti a tetejüket.