2018. július 29., vasárnap

Áfonyás-túrós torta (névnapra)

A testvérem névnapja július közepén volt, erre az alakalomra készítettem ezt a finom áfonyás-túrós tortát. A puha kakaós piskótalapok között áfonyás-túrós krém van, a torta tetején pedig csodás tejszínhab..... mennyei! :)


Áfonyás-túrós torta
Hozzávalók:
A kakaós piskótához:
8 dkg cukor
8 dkg liszt
4 dkg kakaópor
2 teáskanál sütőpor
3 tojás
5 evőkanál olaj
5 evőkanál víz

A krémhez:
25 dkg túró
25 dkg mascarpone
20 dkg áfonya
15 dkg porcukor
12 dkg zselatin
kevés víz

A tetejére:
2 dl habtejszín
5 dkg vaníliás cukor
2 kis tasak habfixáló

Díszítéshez:
pár szem áfonya


Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. A tojássárgáját a cukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük a vizet és az olajat.  Ezután hozzáadjuk a sütőporral és a kakaóval összekevert lisztet és jól elkeverjük.  Ezt követően a tésztához óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojáshabot, majd a masszát egy kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk. A kakaós piskótát előmelegített sütőbe helyezzük és közepes hőmérsékleten kb. 30-40 percig sütjük. (Végezzünk tűpróbát annak érdekében, hogy valóban megsült-e a tészta.)

A megmosott áfonyát 3-4 evőkanál vízzel és egy kevés porcukorral feltesszük a tűzre. Amikor már forr és a gyümölcs puha, levesszük a tűzről és botmixerrel pürésítjük.

A krémhez kikeverjük a túrót a krémsajttal, a maradék porcukorral, majd hozzáadjuk az összeturmixolt áfonyát. A zselatinra kevés vizet öntünk, majd hagyjuk egy kicsit állni. Ezt követően a beáztatott zselatint kis lángon folyamatos keverés mellett meglangyosítjuk. Miután levettük a tűzről 2-3 evőkanál túrós krémet elkeverünk benne, majd így hozzáadjuk a többi krémhez.

A megsült és kihűlt kakaós piskótát két egyforma lapra vágjuk. Az egyik piskótalapot a tortaformába helyezzük, a karimáját pedig fölcsatoljuk. Az áfonyás-túrós krémet rásimítjuk a tortalapra és befedjük a másik piskótalappal. 

A hideg habtejszínt a vaníliás cukorral felverjük, közben hozzáadunk 2 kis tasak habfixálót. A tejszínhabbal bevonjuk a torta tetejét, majd pár szem áfonyával díszítjük. A tortát néhány órára hűtőbe tesszük, hogy kissé megszilárduljon, majd szeletelhetjük.



2 megjegyzés: