2018. április 23., hétfő

Narancskrémes sütemény

A blogon már van egy narancskrémes szelet, itt található. Ez a süti viszont sokkal narancsosabb, puha kakaós piskótán selymes narancsos mascarponés krém van. Nem kell vele sokat bíbelődni és isteni! :)

Narancskrémes sütemény
Hozzávalók:
A kakaós piskótához:
3 tojás
1 dl tej
0,7 dl olaj
12 dkg liszt
10 dkg cukor
1/2 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó

Narancskrémhez:
2 tasak vaníliás pudingpor
6 dl narancslé
250 g mascarpone
80 g cukor

Díszítéshez:
csokoládéreszelék

Elkészítés:
A kakaós piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk.  A tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és az olajat. A lisztet összevegyítjük a kakaóporral és a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojásos részhez és összekeverjük. Az így kapott tésztához szilikonlapáttal óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjét. 
A piskótatésztát kilisztezett tepsibe öntjük, majd 180 fokon tűpróbáig sütjük. 
A krém elkészítése: a vaníliás pudingporból 6 evőkanál cukorral és a narancslével sűrű pudingot főzünk. A meleg pudingba belekeverjük a mascarponét és a maradék cukrot, majd simára keverjük. A narancsos krémet a kihűlt piskótára kenjük, a sütemény tetejét csokoládéreszelékkel díszítjük. 


2018. április 15., vasárnap

Mákos-szezámmagos sós keksz

A kekszet a legtöbb ember az édesség fogalmával azonosítja, de lehet sós is.  Én most egy egy mákos-szezámmagos  sós kekszet mutatok Nektek, ami sokkal egészségesebb és finomabb, mint a bolti rágcsálnivaló. A receptötletet az egyik Nők Lapja Konyhából vettem. Ajánlom mindenkinek! Nassoljunk egészségesen! :)


Mákos-szezámmagos sós keksz
Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg finomliszt
10 dkg vaj
8 dkg mák és szezámmag keveréke
1 teáskanál só
fél teáskanál sütőpor
10 dkg gouda sajt reszelve
1 tojás
3-4 evőkanál tej

Elkészítés:
Összekeverjük a teljes kiőrlésű lisztet, a finom liszttel, a sóval, a sütőporral a magkeverékkel és a finomra reszelt sajttal. Belekockázzuk a vajat és elmorzsoljuk benne, majd a tojást és a tejet hozzáadva összegyúrjuk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd téglalap alakú kekszkiszúróval kiszaggatjuk. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és 180°C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.




2018. április 10., kedd

Kakaós-diós zabkeksz

Mostanában nagyon rászoktam a házi kekszek sütésére, nem is vásárolok boltit. Gyorsan összeállítható a tésztájuk, és tudom, hogy miből készülnek. Tavaszi kirándulásokra, reggeli kávéhoz, tízóraira vagy uzsonnára is tökéletes megoldás. Én a munkahelyemre is szívesen viszem. Ez a zabpelyhes keksz kakaóval és dióval készült, nagyon finom. :)


Kakaós-diós zabkeksz
Hozzávalók:
10 dkg darált dió
15 dkg apró zabpehely
15 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
1 kanál kakaópor
15 dkg vaj
1 tojás
10 dkg cukor


Elkészítés:
Az összes száraz hozzávalót egy nagy tálba szórjuk és elvegyítjük. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. Ha nem akarna összeállni, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál tejet. A tésztát fóliába csomagoljuk és fél óráig pihentetjük.

A pihenés után a tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és tetszés szerinti formára szaggatjuk a kekszeket, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük és hagyjuk a tepsin kihűlni.

A kekszeket légmentesen záródó dobozba tároljuk.


2018. április 6., péntek

Kókuszos-citromos torta

A kókusz és a citrom ízvilága remek párost alkotnak. Ebben a tortában kettőjük harmóniáját élvezhetjük. Kellemes, üde, kémes finomság, érdemes nekiállni, mert nem nehéz és nagyon finom. 


Kókuszos-citromos torta
A piskótához:
6 házi tojás
6 evőkanál cukor (nálam 4 evőkanál eritrit és 2 evőkanál cukor)
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kókuszreszelék

A citromos krémhez:
3 dl víz
3 dl citromlé
2 tasak tejszínes pudingpor
500 g mascarpone
100 g cukor

Kókuszos krém:
1 tasak tejszínes pudingpor
4 dl tej
50 g kókuszreszelék
80 g cukor
2 dl habtejszín
10 g zselatin

Díszítéshez:
kókuszreszelék

Elkészítés:
A kókuszos piskóta:
A tojásokat kettéválasztjuk. Habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral, majd több részletben hozzáadjuk a lisztet és a kókuszreszeléket. A fehérjéből kemény habot verünk és hozzáforgatjuk a sárgájás masszához. Egy 22 cm átmérőjű tortaformába aljába sütőpapírt teszünk, majd beleöntjük a masszát. 175-180 fokra előmelegített sütő toljuk, és tűpróbáig sütjük. A hideg piskótát cérnával vagy éles késsel 4 egyforma lapba vágjuk.

A citromos krém:
A tejszínes pudingport 6-7 evőkanál cukorral, a citromlé és a víz keverékével felfőzzük. Az elkészült meleg citromos pudinghoz hozzákeverjük a mascarponét és a maradék cukrot.

A kókuszos krém:
A tejszínes pudingporból 3-4 evőkanál cukorral  és tejjel pudingot főzünk, majd belekeverjük a kókuszreszeléket.  A tejszínből habot verünk, majd ezt is hozzáforgatjuk a krémhez. A zselatint kevés vízbe áztatjuk, majd lassú tűzön meglangyosítjuk és belekeverjük a kókuszos krémbe.

A torta összeállítása:
Az első lapra kenjük a citromos krém felét, majd ráhelyezzük a második lapot. Erre a kókuszos krém 1/3-a kerül, majd rátesszük a harmadik piskótalapot. Ezt megkenjük a maradék citromos krémmel, végül ráhelyezzük az utolsó piskótalapot. A torta tetejét és oldalát bevonjuk a maradék kókuszos krémmel. Díszítésként a torta tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel.





2018. április 1., vasárnap

Vaníliapudingos túrós sütemény - Boldog húsvétot!

Igazán finom, gyors és egyszerű sütemény. Teljes kiőrlésű liszttel igyekeztem egészségesebbé tenni és a cukrot is minimalizáltam. Nekünk nagyon ízlett. Ha tetszik készítsétek el! :)

Ezzel a süteménnyel kívánok minden kedves olvasómnak, bloggertársamnak áldott, békés húsvéti ünnepet!

 




Vaníliapudingos túrós sütemény
Hozzávalók:
A piskótához:
3 tojás
50 g cukor
50 g finomliszt
50 g teljes kiőrlésű búzaliszt
fél csomag sütőpor
4 evőkanál víz
3 evőkanál olaj

A krémhez:
350 ml tej
1 csomag vaníliás pudingpor
3 evőkanál cukor + 30 g cukor (ízlés szerint csökkenthető; növelhető)
250 g túró

A tetejére:
csokoládéreszelék

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. 
A kétféle lisztet elkeverjük a sütőporral.
A tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vizet, az olajat majd a sütőporos lisztet. Az így kapott tésztához szilikonlapáttal óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjét. 
A piskótatésztát kilisztezett tepsibe öntjük, majd 180 fokon tűpróbáig sütjük. 
A krém elkészítése: a vaníliás pudingporból 3 evőkanál cukorral és a tejjel  sűrű pudingot főzünk. A túrót krumplinyomón áttörjük, majd belekeverjük a cukrot és hozzáadjuk a sűrű pudinghoz. A krémet simára keverjük, majd rákenjük a kihűlt piskótára. A sütemény tetejét csokoládéreszelékkel díszítjük.