2017. december 14., csütörtök

Túrós-mákos kocka goji bogyóval

Nagyon régen, kb. 3-4 éve készítettem először ezt a sütit, akkor még nem vezettem blogot. A mák-túró páros nagyon elnyerte az ízlésemet, ezért úgy döntöttem az idei adventi időszakban újból elkészítem. Én most goji bogyót tettem a túrókrémbe, de elhagyható illetve mazsolával is helyettesíthető. Nagyon finom süti, a karácsonyi asztalra is ideális. Próbáljátok ki! :)

Túrós-mákos kocka goji bogyóval
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt (5 dkg teljes kiőrlésű)
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg vaj/margarin
1 dkg élesztő
pici só
0,5 dl tej
1 evőkanál kristálycukor
1 tojássárgája
pici tejföl, ha szükséges

A máktöltelékhez:
25 dkg darált mák
14 dkg porcukor
pici őrölt fahéj
1,5 dl tej
6 dkg vaj/margarin

A túrótöltelékhez:
50 dkg tehéntúró
12 dkg porcukor
2 tojás szétválasztva + 1 fehérje (ami kimaradt a tésztából)
3 evőkanál tejföl
5 dkg goji bogyó
1 evőkanál citromhéj
2 evőkanál citromlé
1 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés:
A langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot, majd beletördeljük az élesztőt, és felfuttatjuk.  Egy mély tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és a vaníliás cukrot, majd mindezekkel elmorzsoljuk a margarint. Beleöntjük a felfutott élesztős tejet, ráütjük a tojássárgáját, és jól kigyúrt cipót készítünk.  

Ezután elkészítjük a máktölteléket: a margarint felolvasztjuk a tejben, s amikor forrni kezd a keverék, beleöntjük a porcukorral kevert mákot. Folyamatosan kevergetve két percig főzzük, majd félretesszük hűlni.

Elkészítjük a túrókrémet. A túrót a krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat, a citromhéjat és -levet, a tejfölt és a pudingport, s jól elkeverjük.  A krémbe belekeverjük a goji bogyót. A 2+1 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a túrókrémbe forgatjuk. 

A tésztát kinyútjuk, és beletesszük a tepsibe, majd villával megszurkáljuk.  Ezután a máktölteléket a tésztára halmozzuk és egyenletesre nyomkodjuk. A túrókrémet ráöntjük a mákra, s szétterítjük.
A 180 fokra előmelegített sütő középső rácsán kb. 50 percig sütjük.  Akkor lesz jó, ha a túrókrém megszilárdult, a talpa pedig szép barna. Ha megsült, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd utána szeletelhetjük.






2 megjegyzés: