2017. március 22., szerda

Almás mákos guba

Legtöbben csak karácsonykor készítenek mákos gubát, én gyakrabban sütöm, mert szerintem hétköznapokra is remek édesség. Most egy almával felturbózott változatot készítettem, nagyon finom lett. :)

Almás mákos guba
Hozzávalók:
4-5 kifli felkarikázva, megszárítva (nálam teljes kiőrlésű)
kb. 3-4 dl tej
2 tojás
1 tasak vaníliás cukor
2 evőkanál cukor
néhány evőkanál cukrozott darált mák
2 nagyobb alma reszelve + cukor + fahéj ízlés szerint
6 dkg cukor a tojáshabhoz


Elkészítés:
A felkarikázott kifliket egy széles, nagy tálba tesszük. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd a levét kinyomjuk, fahéjjal és cukorral ízesítjük. 
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a két evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral kikeverjük, majd a tejjel felöntjük. A kifliket megmártjuk a cukros tejben majd egy kivajazott jénaiba rakjuk. (Vigyázzunk, hogy ne áztassuk át a kifliket!) Ha egy sor kiflit leraktuk megszórjuk cukrozott darált mákkal és ráterítjük a reszelt almát. Most újból egy sor kifli következik, amit szintén megszórunk cukrozott darált mákkal.  A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk és elsimítjuk a guba tetején. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megpirítjuk.




2 megjegyzés:

  1. De finom lehetett az almával! Képzeld, még soha nem készítettem mákos gubát, de lehet hogy nem is ettem még :-) Pedig biztos ízlene :-) Egyszer már ki kéne próbálni...

    VálaszTörlés
  2. Ez milyen jó lehet így...., szuper ötlet! Képgyüjtő játékban háziasszonykodom a blogon, kérlek küldj nekem egy kedvenc képet, ha kedvet érzel hozzá. :-)

    VálaszTörlés