2016. október 15., szombat

Sárgarépás-diós keksz

Karácsonyt idéző sárgarépás kekszet hoztam. Egy bögre tej mellé majszolva kiváló reggeli vagy vacsora lehet. :) A recept Lajos Mari-Hemző Károly: 66 Karácsonyi édesség című könyvéből van apróbb módosításokkal. Finom!


Sárgarépás-diós keksz
Hozzávalók:
10 dkg darált dió
15 dkg reszelt sárgarépa
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
egy csipetnyi só
5 evőkanál méz
15 dkg vaj/margarin
fél kávéskanálnyi őrölt fahéj
fél kávéskanálnyi őrölt szegfűszeg
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja

Elkészítés:

A lisztet a darált dióval, a sóval, a fahéjjal, a szegfűszeggel összekeverjük.
A mézet a tojássárgájával és a vajjal kikeverjük, majd beledolgozzuk a lisztes keveréket és a reszelt sárgarépát, összegyúrjuk.
A tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tesszük két órára.
A pihentetést követőn lisztezett felületen a tésztát kb. 3 mm vastagságra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk.
A korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.


7 megjegyzés:

  1. Hű, ez nagyon tetszik! Elkészítjük! Megoszthatom-e itt az eredményt kereszthivatkozással? http://evkerekreceptek.blogspot.hu/
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszik! :) Persze, megoszthatod. :)

    VálaszTörlés
  3. Dió&répa együtt csak jó lehet, a kekszet pedig imádjuk. :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehet! És jó illatú!
    Ez a könyv nekem is megvan, már több mindent én is megcsináltam belőle :-) Gondolom a kesudiós recept szerint sütötted. Kesudiót én még nem használtam sütikbe, ahhoz drágának találom :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a kesudiós alapján. Néhányszor vettem már kesudiót, finom, de szerintem is drága. Sütibe még nem használtam, inkább nasiként megettem.

      Törlés
    2. Tényleg nagyon jó illata és íze van, igazi karácsonyi keksz. :)

      Törlés