2015. szeptember 8., kedd

100. bejegyzés:Túrós-pudingos rácsos pite

Régen jelentkeztem, mostanában nincs időm se sütni, se blogot írni. Képzeljétek ez már a 100. bejegyzésem a blogon! Erre a kerek alakalomra egy imádnivaló túrós-pudingos rácsos pitét hoztam. Szeretem a túrós pitét, a pudingért meg rajongok, ezért házasítottam a kettőt. Az kell mondanom, hogy a kettőjük románca nagyon finom lett, máskor is fogom készíteni. A mazsola opcionális, kihagyható illetve ízlés szerint porcukor is szórható a süti tetejére. Készítsétek el, nem fogjátok megbánni! :)

 


Túrós pudingos rácsos pite
Hozzávalók:
A tésztához:
32 dkg liszt
fél tasak sütőpor
csipet só7 dkg porcukor
16 dkg vaj
1 egész tojás
pici tejföl


A túrós töltelékhez:
50 dkg turó
15 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
mazsola
2 tojásfehérje habbá verve

A pudinghoz:
2 tasak vaníliás pudingpor
8 evőkanál cukor
9 dl tej

Elkészítés:


A liszt, sütőpor, só, porcukor keverékét elmorzsolom a puha vajjal, hozzáadjuk a tojást, összegyúrjuk, majd némi tejföl hozzáadásával rugalmas omlós tésztát gyúrunk.  Hűtőben pihentetjük legalább egy óra hosszat.

Ezután a tésztát elfelezzük, s az egyiket a lisztezett munkafelületen tepsi méretűre nyújtjuk, majd belehelyezzük a tepsibe.  Ezt követően 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt elősütjük. Hűlni hagyjuk.
Míg hűl, elkészítjük a túrótölteléket: az áttört túróhoz adjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát, a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, s egynemű masszát keverünk. Ezután kemény habot verünk a tojásfehérjékből, és a túrós masszába forgatjuk.

A langyosra hűlt tésztalapra ráöntjük a túrókrémet és elsimítjuk. A pudingot szokásos módon megfőzzük, még forrón a túrókrémre öntjük.

Aztán kinyújtjuk a maradék tésztát és berácsozzuk vele a pudingot. A süteményt 180-190 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. (A sütési idő vége felé jó eséllyel felpúposodik a tészta, ez esetben néhányszor megszurkáljuk, hogy eltávozhasson a gőz.  Langyosra hűlve szeleteljük.
 

4 megjegyzés: