2015. augusztus 5., szerda

Sárgabarackos pite


Számomra az omlós pite az egyik legfinomabb édesség, a friss gyümölccsel készülőkért meg egyenesen rajongok. Most sárgabarackos pitét sütöttem, ami egyszerűen mennyei lett. Nagyon nehezen bírtam magam türtőztetni, hogy ne egyen meg az egészet. Készítsétek el bátran, nem bánjátok meg. :)


Sárgabarackos pite
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
csipet só
7 dkg porcukor
2-3 evőkanál jéghideg víz

Töltelékhez:
50-60 dkg sárgabarack
6 dkg cukor
1 teáskanál fahéj
3 evőkanál keményítő

4 evőkanál búzadara



Elkészítés:
A lisztet a porcukorral, a vajjal és a sóval elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a hideg vizet, annyit, hogy a tészta összeálljon. Két részre osztjuk, hűtőbe tesszük fél órára.
A megmosott sárgabarackokat gerezdekre vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a keményítőt, majd összekeverjük.
A piteformát kivajazzuk. A tészta egyik felével kibéleljük a formát. Megszórjuk búzadarával, majd beletesszük a tölteléket, a sárgabarackot.  A másik tésztalapot kör alakúra kinyújtjuk és ráteszünk a pitére. A sütit megszurkáljuk, a közepén vágunk egy „kéményt”, hogy a gőzök szabadon távozhassanak.  A pite tetejét megkenjük egy felvert tojással, s előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, s csak akkor szeleteljük. Tálaláskor porcukorral megszórjuk. 

9 megjegyzés:

  1. De nagyon guszta, finom lehet a sárgabarackkal!
    Mostanában vettem egy kerek kerámia piteformát, és már sütöttem is benne. Csak egy egyszerű kevert gyümölcsös tésztát, de nagyon finom lett. Az a gondom, hogy elég kicsi, csak 23-24 cm átmérőjű, és a receptek általában 30 cm-es formához íródnak. Azt szeretném megkérdezni, hogy a Te recepted hozzávalói mekkora formához elegendőek? Vagyis mekkora a sütő tálad :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jól tetted, hogy vettél egy kerámia piteformát, én nagyon szeretem ezt a formát. Az enyém 20 cm átmérőjű. A tiéd akkor még nagyobb is, mint az enyém. Ha omlós pitét csinálok akkor 30 dkg lisztből készítem, ha a tetején nincs tészta, akkor meg 20 dkg lisztből. Én még kevert tésztát nem csináltam benne. Adtál is egy jó ötletet. Kívánom, hogy süss sok finomságot az új formába! És ne felejtsd el megmutatni! :)

      Törlés
    2. Köszi a választ! Nemsokára felteszem a gyümölcsös kevert tésztát :-)

      Törlés
  2. Mennyi gyümölcs van benne! Annyira jól néz ki, én sem hiszem, hogy megállnék egy szeletnél! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Gerdi. Pont a sok gyümölcstől olyan finom. :)

      Törlés
  3. Tökéletes, napsütötte csoda!

    VálaszTörlés
  4. Nálam szintén egy új, kerámia pite forma és egy kosár őszibarack várakozik erre a receptre, köszönöm! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Süss finomakat az új piteformában! :) Őszibarackkal is finom lehet, csak számolj vele, hogy az lédúsabb gyümölcs, ezért több keményítő kell hozzá, különben átáztatja a tésztát.

      Törlés