2015. július 11., szombat

Meggyes pite

És akkor jöjjön a meggyes pite, amit szinte mindenki szeret. Mi is, nagyon! Az öcsém egyenesen függője ennek a sütinek.  Már többször készítettem, úgyhogy abszolút megkapta a bevált jelzőt. Azt gondolom, hogy ez az a süti, amit tényleg nem lehet abbahagyni, olyan finom. :)


Meggyes pite
Hozzávalók: (20x30-as tepsihez)
A tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg vaj
12 dkg cukor
2 evőkanál tejföl
1 tojássárgája
1 csomag sütőpor
egy csipet só
egy citrom reszelt héja

A töltelékhez:
1 kg meggy
3-4 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj
4 evőkanál búzadara

A kenéshez:
1 tojás sárgája

Elkészítés:


A lisztet a sütőporral egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a vajat kockára vágva, a tejfölt, a sót, a reszelt héját. Az egészet addig gyúrjuk, míg teljesen összeáll a tészta. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára a hűtőbe tesszük.

Míg a tészta pihen, addig a meggyet alaposan megmossuk, és kimagozzuk. Miután kimagoztuk, kinyomkodjuk a levét. 

A tésztát miután eleget pihent, kivesszük a fóliából, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kétfelé vágjuk, és tepsi méretűre nyújtjuk. A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük és a kinyújtott tésztát lazán feltekerve a sodrófára, ráfektetjük a tepsire. A tésztát megszórjuk két marék búzadarával, hogy legyen, ami felszívja a meggy még megmaradt levét, és ne ázzon el a tészta. Ezután rátesszük a kinyomkodott meggyet, megszórjuk a maradék búzadarával, a cukorral és a fahéjjal.

Kinyújtjuk a tészta másik felét, és ráfektetjük a meggy tetejére. Egy tojássárgájával lekenjük, és villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőbe tesszük, és készre sütjük.
Miután megsült, egy kicsit hagyjuk hűlni, majd kockákra vágjuk, a tetejét porcukorral megszórjuk.
 


2 megjegyzés: