2015. július 23., csütörtök

Habos sárgabaracktorta kakaós morzsával



Van az úgy, hogy az ember első ránézésre beleszeret egy sütireceptbe, második ránézésre meg el is készíti. Így történt most ennél a sárgabarackos sütinél.  Puffin oldalán bukkantam rá erre a remek receptre, s kedd este rögtön neki is álltam, még a meleg sem állított meg az elkészítésében. Annyit változtattam rajta, hogy a sárgabarcklekvárt kihagytam, viszont a barackos tészta tetejére tojásfehérjéből készült édes habot tettem.  A végeredmény nagyon finom lett, mára a tortából immár csak egy szelet árválkodik a hűtőben, de az sem sokáig. A bejegyzés írása közben megjött az étvágyam, megyek is s eltüntetem az árvát. Ha van kedvetek és sárgabarackotok, készítsétek el! :)

Habos sárgabaracktorta kakaós morzsával
Hozzávalók: 
A kevert tésztához:
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 db tojás
20 dkg liszt
1 db citrom
1 tasak sütőpor
3-4 evőkanál tej (nálam 6 evőkanál volt)

A barackos réteghez:
50 dkg sárgabarack

A habréteghez:
5 tojásfehérje (lehet több is, nekem most ennyi volt a fagyasztóba)
100 g porcukor

A tetejére:
15 dkg liszt
2,5 dkg kakaópor
10 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
10 dkg vaj

Elkészítés:
A sárgabarackot megmossuk, félbevágjuk és magjukat eltávolítjuk.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokon és kivajazunk, kilisztezünk egy 23 cm átmérőjű tortaformát.
A vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a tojást, a citrom reszelt héját, a kifacsart levét és a tejet s alaposan kikeverjük. Ezután összekeverjük a lisztet és a sütőport majd fokozatosan a tojásos masszához adjuk. Az így kapott tésztát az előkészített tortaformába simítjuk. A megfelezett, kimagozott sárgabarackokkal kirakjuk a tésztát.

A habréteghez a tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral és rásimítjuk a barackos tésztára.

A kakaós morzsához a hozzávalókat kézzel összemorzsoljuk és a habos rétegre szórjuk.

Kb. 40-45 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni a kész süteményünket.


1 megjegyzés:

  1. Aztaaa... ! Nagyon csábítóan néz ki! Épp 5 tojásfehérjém van a hűtőben, viszont sárgabarackom nincs, meg kedvem sem bekapcsolni a sütőt, pedig mára terveztem. De elteszem a receptet hűvösebb időkre! :-)

    VálaszTörlés