2015. május 26., kedd

Epres-tejszínes túrótorta

Kicsit el vagyok maradva ezzel a bejegyzéssel, ugyanis még május elején csináltam ezt az epres tortát. Bár ehhez még import epret használtam, a hétvégén már friss magyar eperrel sütöttem (az eredményt majd megmutatom).  Na de mit is mondhatnék erről az epres-tejszínes túrótortáról? Azt, hogy krémesen lágy és rendkívül finom. És látványra sem utolsó. Ajánlom azoknak, akik egy nagyon könnyű, igazán kellemes epres tejszínes desszertet szeretnének készíteni! :)

Epres-tejszínes túrótorta
Hozzávalók:
A piskótához:
6 darab tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt

Az epres-tejszínes túrókrémhez:
fél kg túró
2 evőkanál tejföl
2 tasak vaníliás cukor
80-100 g cukor (nem mértem, ízlés szerint)
2 dl habtejszín
250 g eper
30 g zselatin

Az oldalának díszítéséhez:
250 g eper

A tetejére:
A tejszínhabhoz:
4 dl habtejszín
1 tasak vaníliás cukor
6-8 evőkanál cukor
2 tasak expressz zselatinfix
A díszítéshez:
250 g eper


Elkészítés:
A piskótával kezdjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habot. Ezt követően rászitáljuk a lisztet és elkeverjük. A tésztát kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk és megsütjük.

Elkészítjük az epres-tejszínes túrókrémet. A túrót kikeverjük a tejföllel, a cukorral és a vaníliás cukorral. A habtejszínt kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a túróba. A megmosott epret kis darabokra vágjuk és hozzáadjuk a túrós túrós-tejszínes krémhez. A zselatint 1 dl vízben feloldjuk, majd lassú tűzön meglangyosítjuk, majd levesszük. A langyos zselatinhoz hozzáadunk három-négy evőkanál tejszínes-túrós krémet és gyorsan elkeverjük. Végül a zselatinos folyadékot hozzákeverjük a többi tejszínes-túrós epres krémhez.

A megsült piskótát kettévágjuk. A tortaforma aljára tesszük az egyik piskótát és az oldalát félbe vágott eprekkel körberakosgatjuk. Ezután jön a piskótára az epres-tejszínes túrókrém, amit egyenletesen eloszlatunk, majd rátesszük a másik piskóta lapot. 

A torta tetejére elkészítjük a tejszínhabot. A habtejszínhez hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és robotgéppel verni kezdjük, közben hozzáadjuk a zselatin fixet. Addig verjük a tejszínt, míg kemény habot kapunk. Ha kész a tejszínhab, akkor a torta tetejére kenjük és kirakjuk eperrel. Ezután a tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni. Másnap óvatosan levesszük a tortakarikát és felvágjuk a tortát. 


4 megjegyzés:

  1. Gyönyörűszép! Nagyon tetszik és biztosan finom is! :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű, biztos finom is volt. Vártalak a játékomra valami hasonló gyönyörűséggel. Mi történt? Mi jött közbe?

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű, biztos finom is volt. Vártalak a játékomra valami hasonló gyönyörűséggel. Mi történt? Mi jött közbe?

    VálaszTörlés