2015. január 28., szerda

Túrós joghurttorta őszibarackkal



Nyarat idéző barackos, joghurtos tortát hoztam, amit befőttből készítettem.  Ez a torta nagyon hasonlít a blogon lévő meggyes joghurttortámhoz: piskótalap rajta könnyű joghurtkrém és gyümölcs. A különbség annyi, hogy most a joghurtkrémbe habtejszín helyett túrót tettem. A krémbe 25 g zselatin került, de jobb, ha 30 g-ot teszünk, mert akkor kicsit jobb lesz a tartása.  Egyébként nagyon finom, a gyümölcs és a joghurt teszi varázslatossá ezt a tortát. :)



Túrós joghurttorta őszibarackkal
Hozzávalók:
Piskótához:
3 db tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
Joghurtos túrós krémhez:
1 nagy pohár joghurt
fél kg túró
10-15 dkg porcukor (ízlés szerint)
2 csomag vaníliás cukor
30 g zselatin
1 üveg őszibarack befőtt
Díszítéshez:
őszibarack befőtt és a leve
1 csomag színtelen tortazselé


Elkészítés: 
A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Egy másik tálban a 3 tojásfehérjéből kemény habot verünk.  A habot óvatosan a tojássárgákhoz vegyítjük, és beleszitáljuk a lisztet.  A tésztát sütőpapírral borított vagy vajjal kikent, lisztezett tortaformába öntjük, simára egyengetjük, és mérsékelten előmelegített sütőben 20 perc alatt  megsütjük.

A túrót összetörjük a villával, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a porcukrot és a joghurtot. Az őszibarack befőttet  lecsepegtetjük, kis darabkákra vágjuk és hozzáadjuk a joghurtos krémhez. A zselatint beáztatjuk annyi vízbe, hogy ellepje. Kicsit hagyjuk állni, majd alacsony tűzre tesszük melegedni.. Ha a zselatin felmelegedett (nem szabad forrnia), belekeverjük a joghurtos-túrós krémbe. 

A krémet a kihűlt piskótára önjük, majd hűtőbe tesszük, hagyjuk megdermedni. Amikor megdermedt, a torta tetejét kirakjuk őszibarack szeletekkel. A tortazselét a befőtt levével a tasakon lévő utasít szerint elkészítjük és a torta tetejére önjük. Hagyjuk dermedni.


2 megjegyzés: