2014. november 25., kedd

Márványozott krémsajtos-meggyes kocka

A most következő süti receptjét, Okkinál láttam meg, s azonnal tudtam, hogy ezt meg kell csinálnom. Nálam az eredeti recepthez képest kicsit vastagabb tésztával készült. Csokis kevert tészta, lágyan krémes mascarponéval és meggyel a tetején.  Egyszerű, gyors süti, melyet a krémsajt mesésen finommá tesz. Imádom a mascarponét, krémekhez gyakran használom, szerintem sokkal jobb, finomabb, mint a vaj. A mascarpone észak-olasz találmány, az 1600-as években készítették először a lombardiai Lodiban. Neve valószínűleg a lombard dialektusban használt mascherpa, azaz „tejkrém” szóból ered, bár egyes nyelvészek szerint inkább a spanyol „mas que bono” kifejezésre vezethető vissza, ami annyit tesz: több mint jó. Szerintem több mint isteni, és ez az olasz krémsajt csodássá teszi az édességeket, ahogy ezt az egyszerű gyümölcsös sütit is. Ajánlom kipróbálásra mindenkinek! :)


Márványozott krémsajtos-meggyes kocka
A tésztához:
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
18 dkg vaj
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2 teáskanál rumaroma
4 db tojás
1,5 dl natúr joghurt

A krémsajtos részhez:
25 dkg krémsajt
1 tojás
1 evőkanál búzadara
1 evőkanál keményítő
5 dkg cukor
 2 csomag vaníliás cukor

A tetejére:
20-25 dkg kimagozott meggy

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral és kakaóporral. A vajat habosra keverjük a cukrokkal, sóval és rumaromával. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat és jól kikeverjük. Ezután váltakozva hozzáadjuk a lisztes keveréket és a joghurtot, és simára keverjük.

A krémsajtot kikavarjuk a cukorral és tojással, majd hozzáadjuk a keményítőt és búzadarát is, és egyneművé kavarjuk.

A kakaós masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd erre rákanalazzuk a krémsajtos masszát. Egy villával márványosítjuk a tetejét, majd rászórjuk a meggyet.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült –e a süti.  

2014. november 20., csütörtök

Gyors túrós kosarak - Avagy mi mindenre jó egy muffinforma?




Muffinláz térhódításának köszönhetően, a háztartások többségében megtalálható a muffinforma. De a muffinsütésen kívül mire jó még a speciális forma? Erre mutatok most egy briliáns ötletet, amit nemrég találtam, itt és nagyon megtetszett.  A muffintepsi segítségével gyorsan és egyszerűen készíthetünk mutatós kosárkákat. Az ötlet azért remek, mert a formázás gyors és nem kell vajazni a formát. Én most túróval készítettem, de másfajta töltelékekkel is kipróbálható (puding, lekvár). A kosárkákat az eredeti recept tésztájával készítettem, ami finom, de legközelebb a jól bevált omlós linzertésztámmal fogok dolgozni. Ajánlom mindenkinek, mert nem kell sokat bíbelődni a formázással, a végeredmény pedig mutatós és finom. :)
Nektek hogy tetszik?


Gyors túrós kosarak
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tk só
1 dl víz

A túrótöltelékhez:
50 dkg túró
2 egész tojás
porcukor (ízlés szerint)
reszelt citromhéj
mazsola

Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a vajat, és összemorzsoljuk. Ezután a hideg vizet hozzáadjuk (fontos, hogy hideg legyen), és egy perc alatt összegyúrjuk úgy, hogy ne ragadjon a kezünkhöz. A tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, legalább fél órára (de akár egész éjszakára is ott hagyhatjuk).

A töltelék hozzávalóit összekeverjük.

A sütőt előmelegítjük. Elővesszük a tésztát, vékonyra kinyújtjuk, majd kb. tíz cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A köröket a muffintepsi hátulján a mélyedésekbe fektetjük.



Nem kell vajazni-lisztezni a tepsit! Mindegyik kosárba egy evőkanálnyi tölteléket teszünk és 18 perc alatt megsütjük a kosarakat.


2014. november 16., vasárnap

Snickers tepsis sütemény



A snikers az egyik legnépszerűbb édesség, amely a legédesebb, legtöményebb csoki címét is elnyerhetné. Amikor itt megtaláltam a snikers egyszerű, tepsis változatát, rögtön tervbe is vettem az elkészítését, mivel a népszerű csoki ízeit hordozza ugyanakkor nem tömény, nem cukorsokk, s nem utolsósorban könnyű elkészíteni. A múlt hétvégén meg is sütöttem. A snikers ugye egy mogyorós karamellás csokis finomság, s az eredeti receptből hiányoltam a karamellát, ezért mivel nagy pudingrajongó vagyok a csokimáz alá tettem egy réteg karamellpudingot. Aki nem szereti annyira a pudingot, tehet rá másfajta karamellás réteget is. Nekünk így nagyon ízlett, a mogyoróvaj klasszul érződik a tésztáján, rajata pedig a karamell és a csoki együtt nagyon pazar.  Én egy kisebb tepsiben sütöttem, így az eredeti recepthez képest a hozzávalókat megfeleztem, s most így írom le. 


Snickers tepsis sütemény
Hozzávalók
A tésztához:
300 g liszt
125 g cukor
60 ml olaj
1,25 ml szénsavas ásványvíz
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
2 tojás
2 evőkanál mogyoróvaj
2 evőkanál nutella

A pudinghoz:
2 csomag karamellás puding
8 dl tej

A tetejére
csokimáz
 

Elkészítés:
A tojásokat felverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk az olajat, a szénsavas ásványvizet. Ezután a sütőporral elkevert lisztet hozzákeverjük. Ezt követően a tésztát kettévesszük. Az egyik felébe 2 evőkanál mogyoróvajat, a másik felébe 2 evőkanál nutellát keverünk. Egy kivajazott, kilisztezett tepsibe először beleöntjük a világosabb, majd a sötétebb tésztát és 170 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. 

A két pudingporból szokásos módon pudingot főzünk, melyet a kihűlt tésztára öntünk. A sütit tetejét csokimázzal bevonjuk.