2014. szeptember 12., péntek

Kedvenc rácsos sütink

Családunk egyik kedvenc, igazi házi süteményét szeretném veletek megosztani, amit elég gyakran sütök. A múlt héten is készült, azóta akarom közzétenni, csak hát sajnos vége lett a nyárnak, újra dolgozom az iskolában, s kevesebb időm jut a blogírásra. Megjegyzem, hogy a kellemes időt és a gyümölcsszezon végét fájlalom, egyébként imádok tanítani. :) Sütifüggő vagyok, szóval a dolgos hétköznapok mellett is szakítok időt a sütésre. Igyekszem  majd minél gyakrabban jelentkezni. :)
A kedvenc rácsos sütink receptje az én drága keresztanyukámtól van. Amikor látogatóba jött hozzánk akkor gyakran hozta ezt a finom, egyszerű, habos sütit. Élmény beleharapni, a linzertésztán finom házi lekvár és jó vastag habréteg. Általában akkor szoktam készíteni, ha sok tojásfehérje gyűlt össze a fagyasztóban. Egyszerűen tökéletes! :)


Kedvenc rácsos sütink 
A tésztához:
15 dkg margarin vagy vaj
15 dkg cukor
2 db tojássárgája
35 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor
pici só
1 db citrom leve és reszelt héja
A töltelékhez:
70 dkg darabos lekvár (lehet sárgabarack, meggy vagy ribizli)
A habhoz
6 db tojásfehérje
20 dkg porcukor

Elkészítés:
A lisztet a sütőporral összekeverem. Elmorzsolom a vajat, hozzáadom a cukrot, a sót, a citrom levét és a reszelt héját majd a tojások sárgájával összegyúrom. A tészta kb. negyedét félreteszem a rácsozáshoz. A többi tésztát lisztezett deszkán kinyújtom és vajjal kikent, lisztezett tepsibe teszem. Ezután a tésztát megkenem lekvárral. A tojásfehérjét felverem a porcukorral és a lekvár tetejére simítom. A félretett tésztából elkészítem a rácsokat és a hab tetejére teszem. A rácsokat lekenem tojással, majd előmelegített sütőben sütöm kb. 25-30 percig.

1 megjegyzés: